26.06.2019
2 min læsetid

Regeringens grønne ambitioner lover godt

IDA sender grønne roser til den ambitiøse politiske aftale for den nye socialdemokratiske regering, der prioriterer klima- og energiområdet. Nu skal klimamål hurtigt omdannes til konkret handling.

Tina Splidsboel

af Tina Splidsboel

Det er sød musik i vores ører, at den nye regering sætter turbo på den grønne omstilling med en så ambitiøs aftaleplan på klima- og energiområdet, ,” siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA.

Vi ønsker regeringen og de kommende ministre et stort tillykke med den politiske aftale, der indeholder mange ambitiøse elementer for den grønne omstilling. Det er godt at se, at partierne vil gå forrest i kampen mod klimakrisen.

”Det er sød musik i vores ører, at den nye regering sætter turbo på den grønne omstilling med en så ambitiøs aftaleplan på klima- og energiområdet. Det lover godt, når regeringen allerede det førstkommende folketingsår vil fremlægge et forslag til en klimalov med bindende delmål og bindende langsigtede mål. Det har vi ønsket længe og matcher fuldstændig meget af det, vi har presset på for,” siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA.

En klimalov skal umiddelbart efterfølges af en klimahandlingsplan, der ser konkret på, hvordan vi kan forløse ambitionerne med at sikre, at de nationale CO2-reduktionsmål nås, og her er det vigtigt at tage fat på hele transportsektoren og landbruget.

”Der hersker ingen tvivl om, at en af de vigtigste men mest udfordrende opgaver bliver at omdanne målet om 70 procent CO2-reduktion i 2030 til virkelighed. Vi er teknologiens stemme og ser det som vores fornemmeste opgave at bidrage til de løsninger, der skal omdanne ambitioner til virkelighed. I regeringens aftalepapir står der, at den gerne vil ’inddrage interessenter’, og her ser vi IDA som en uomgængelig partner i alliancen mod at få Danmark tilbage i den grønne førertrøje,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Tre uomgængelige forslag til elementer i regeringens klimahandlingsplan:

  • Samspillet mellem energiforsyning og transport er essentielt for den grønne udvikling. Energilagring og electrofuels er vigtige indsatser.
  • Kommunerne skal spille en central rolle i energieffektiviseringer af bygningsmassen.
  • Øge midlerne til grøn forskning og demonstrationsprogrammer.

Læs de fire partiers notat på 18 sider: Retfærdig retning for Danmark

Læs mere

Hold dig opdateret

Klimanyhedsbrevet: < 1,5°C

Én gang om måneden samler vi nyt fra hele verdens klimakamp og sætter især fokus på teknologi og de mennesker, der kan hjælpe med at holde de globale temperaturstigninger under de 2 °C, som ligger i Paris-aftalen.

Tilmeld nyhedsbrev