07.01.2019
5 min læsetid

Sidst i 40’erne er det slut med de store lønhop

Fra eksamensbeviset er i hånden og frem til slutningen af 40-års alderen stiger IDA-medlemmernes løn jævnt år efter år. Derefter er det slut med de store lønhop for de fleste. Det viser en ny opgørelse fra IDA.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Hvornår i arbejdslivet topper lønnen for IDAs medlemmer? Meget tyder på, at det sker lige omkring det tidspunkt, man runder de 50 år. Her rammer flertallet et lønniveau, som de fastholder til pensionsalderen.

Det viser en ny opgørelse, IDA har lavet på baggrund af tal fra lønstatistikken. Der er imidlertid gode grunde til, at lønnen så at sige flader ud på det tidspunkt i ens karriere.

”Mange arbejdspladser, både private og offentlige, har anciennitetsbestemte stigningstakter, der særligt tilgodeser de unge medarbejdergrupper. I sagens natur lægger man sjældent ud med den største løncheck som nyuddannet. Når man opnår et vist lønniveau, så stopper stigningstakten op. Derudover vil mange også blive belønnet rent indkomstmæssigt, efterhånden som de specialiserer sig og tilegner sig nye kompetencer. Nogle går specialistvejen, mens andre går ledelsesvejen. Fælles for dem alle er, at de frem til slutningen af 40-års alderen opbygger rutine og erfaring inden for et felt. Og det belønnes med højere løn,” siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

Der er flere årsager til, at lysten til at skifte job falder med alderen. Mange har ”fundet deres rette hylde” og får måske tilmed mulighed for at veksle lønstigninger i kroner og øre til mere fritid og fleksibilitet

Juliane Marie Neiiendam,
formand, Ansattes Råd

Hun peger desuden på, at medlemmerne hyppigere skifter job frem til, de når omkring 50-års alderen, og et jobskifte er ofte forbundet med et lønhop. Efter medlemmerne har rundet 50 år, falder jobskiftefrekvensen for IDAs medlemmer.

”Der er flere årsager til, at lysten til at skifte job falder med alderen. Mange har ”fundet deres rette hylde” og får måske tilmed mulighed for at veksle lønstigninger i kroner og øre til mere fritid og fleksibilitet, fordi de ønsker at prioritere andre ting i livet end jobbet. Desværre oplever vi også, at dele af arbejdsmarkedet sander til, når man bliver lidt grå i toppen. Der findes stadig arbejdspladser, hvor man bliver betragtet som gammel, når man har rundet 50 år. Det afholder helt sikkert også nogle fra at satse på noget nyt,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Efter den officielle pensionsalder begynder lønnen at falde en smule for gennemsnittet af medlemmerne. Men den styrtdykker ikke. Det skyldes, at mange fortsætter med at arbejde ud over pensionsalderen.

”Mange medlemmer, der egentlig kunne trække sig tilbage, bliver på arbejdsmarkedet. Det er et positivt tilvalg. De gør det af lyst, og fordi de føler, at de fortsat kan bidrage. At der er mangel på tekniske og naturvidenskabelige kompetencer i en lang række brancher spiller helt sikkert også en rolle,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Kilde: IDA Lønstatistik, privatansatte september 2018. Eksklusive deltidsansatte.

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

Opdaterede tal

Lønstatistik 2020 - tjek din løn

Med IDAs Lønstatistik kan du se, hvad IDA-medlemmer med forskellige profiler tjener i gennemsnit. Brug værktøjet til din næste lønforhandling.

Tjek lønstatistik