11.04.2019
0 min læsetid

Søvnrytme, kostvaner og motion er for private til at dele

Danskerne vil fortsat godt dele deres sundhedsoplysninger med deres læge, men de samme oplysninger skal ikke deles med forsikringsselskaberne.

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Lægen må godt kende vores livsstil, men vi er ikke vilde med at dele private helbredsoplysninger med forsikringsselskaberne.

Hele 95 procent af danskerne har tillid til at give helbredsoplysninger videre til egen læge, mens billedet ser noget anderledes ud, hvis de samme oplysninger skal videregives til deres forsikringsselskab. Det viser en undersøgelse blandt godt 2.000 danskere lavet af Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA og Forbrugerrådet Tænk.

Modstanden mod at dele oplysninger om helbredet med forsikringsselskabet er vokset, og nu svarer 59 procent, at de ikke vil dele helbredsoplysninger med deres forsikringsselskab.

Formanden for Ingeniørforeningen, IDA, Thomas Damkjær Petersen, forstår godt danskernes skepsis.

”Motionsoplysninger fra eksempelvis løbeuret er meget, meget private. Hvis de bliver delt med private virksomheder som for eksempel forsikringsselskaber, mister forbrugerne kontrollen over, hvem der har adgang til de her data, hvornår bliver de brugt og i hvilken sammenhæng de bliver brugt. Derfor forstår jeg godt, at mange forbrugere i undersøgelsen ønsker at værne om deres private oplysninger," siger han

Thomas Damkjær Petersen er enig, og mener at netop sundhedsdata er en eftertragtet vare, som mange gerne vil have fat i.

”Tidligere har forsikringsselskabernes brancheorganisation forsøgt at få afskaffet de regler, der står i vejen for, at de kan kræve at se potentielle kunders gentest, og regeringen har planer om et Nationalt Genom Center, som skal føre til bedre behandling af patienter. Her har vi sammen med blandt andet Forbrugerrådet Tænk påpeget, at det i lovudkastet var uklart, om danskernes genetiske oplysninger også må bruges til kommercielle formål eller kan videregives til andre myndigheder. Desuden er der i forslaget tvivl om, hvordan danskerne skal give samtykke til at afgive disse vitale oplysninger,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Hvilke af disse informationer er du villig til at dele med din læge?

Hvilke af disse informationer er du villig til at dele med dit forsikringsselskab?

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA og Forbrugerrådet Tænk (2.019 svar)