23.09.2019
4 min læsetid

Stress og ensomhed rammer studerende

Mange studerende oplever at være alene og stressede på deres studie.

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Kvinde og mad ved computer

Mange studerende oplever at være alene og stressede på deres studie

Knap hver tredje studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser har i løbet de seneste seks måneder følt sig stressede hele tiden eller en stor del af tiden. Det viser en undersøgelse blandt næsten 3.000 studerende lavet af Ingeniørforeningen, IDA.

Analysen viser også, at en stor del af de studerende har været plaget af stress i en grad, så de har søgt læge, eller er blevet forsinkede på deres studie. Derudover viser resultaterne, at ensomhed på studiet er hverdag for godt hver tiende.

Det er jagten på toppræstationer, forventninger til eksamenssituationer og et generelt højt pres på studiet, der ifølge de studerende selv er hovedårsagerne til det høje stressniveau.

IDAs studietalsperson Mathias Botoft Hansen mener, at det helt forkert, at så mange i deres studietid skal stifte bekendtskab med begreber som stress og ensomhed.

”Studiet er en læringsproces, og det behøver ikke at være nemt at lære, men det er direkte usundt, når en uddannelsesstruktur er med til at forringe læringsprocessen,” siger han.

Ifølge Mathias Botoft Hansen har både uddannelsessystemet og de studerende igennem alt for lang tid været udsat for et unødigt stort pres. Han er derfor spændt på, hvornår regeringen kommer med deres bebudede nationale handlingsplan for mental sundhed for uddannelsessystemet.

"Det er jo oplagt for enhver, at der er et stort og reelt problem, og derfor er det da min klare forventning, at dette arbejde bliver højt prioriteret af regeringen, så vi kan få udviklingen vendt. Uddannelses- og Forskningsministeriet er ved at etablere et kontor for unges trivsel, så også herfra håber jeg på, at der vil komme konkrete bud på, hvordan problemerne bliver løst, ” siger han.