03.09.2017
3 min læsetid

Studerende rammes hyppigt af stress

Langt de fleste studerende oplever stress i forbindelse med deres tid på studiet

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Søvnbesvær, koncentrationsbesvær og nedprioritering af venner og familie er en del af hverdagen for en stor del af de studerende. Det viser en undersøgelse blandt 976 studerende på de tekniske og natuvidenskabelige uddannelser lavet af IDA.

Kun omkring 5 % af de studerende angiver, at de på intet tidspunkt oplever stress i løbet af et semester, mens omkring 6 ud af 10 oplever, at de i en del af semesteret, i en stor del af semesteret eller hele semesteret føler sig stressede.

Blandt de studerende, der har været ramt af stress, har det været så voldsomt for hver 8., at de har været tvunget til at søge læge, og næsten hver 4. har på grund af stressen isoleret sig socialt.

60 %

oplever i en del, stor del eller hele semestret har følt sig stressede

Kilde
IDA undersøgelse, september 2017

De studerende angiver i undersøgelsen, at det er pres på eksamenssituationer og studiet generelt, der udløser stress hos dem, men også egne høje forventninger om at levere toppræstationer er udslagsgivende for mange. Det er ifølge formanden for IDA, Thomas Damkjær Petersen, bekymrende at så mange allerede i studietiden oplever at blive ramt hårdt af stress på grund af både indre og ydre pres.

”Det sender jo meget kraftige signaler om, at fremdriftsreformen gør mere skade end gavn. Derfor vil jeg på det kraftigste opfordre de politiske partier på Christiansborg til at skrotte den, så kvalitet kan komme før målstyring. En analyse fra Danmarks teknologiske alliance Engineer the future, forudser en massiv mangel på 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater allerede i 2025, så det nytter ikke noget, at vi skubber de studerende ud over kanten,” siger han.

Fremdriftsreformen gør mere skade end gavn

Thomas Damkjær Petersen,
formand, IDA

Hele 14 procent svarer i undersøgelsen, at stress har været årsag til, at de er blevet forsinket på studiet, hvilket ifølge IDAs formand ikke er gavnligt for hverken de studerende eller samfundet generelt.

”Siden 2013, hvor fremdriftsreformen blev vedtaget, har der været en tone i debatten, der nærmest har udstillet de studerende som både dovne og langsomme, og det har været medvirkende til den situation vi nu står i. Det er ikke en badeferie, at studere på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser – tværtimod. Derfor sætter jeg min lid til, at der kommer en mere konstruktiv politisk tilgang til de studerende, end den vi har oplevet de seneste 4 år, så vi får tilliden til de studerende tilbage” siger Thomas Damkjær Petersen.

Hvor ofte har du følt dig stresset i løbet af det seneste semester?

6 ud af 10 har følt sig stresset en del af, en stor del af eller hele semestret

Læs mere

Ingeniørernes stress, 2015 - IDA og AC

Ingeniørernes psykiske arbejdsmiljø, 2015 - IDA og AC