23.07.2020
3 min læsetid

Femtech er blevet mainstream: Populær app viser vejen

Kvinders sundhed er et hidtil overset emne i teknologiudviklingen, mener stifter af menstruationsappen Clue med over 12 millioner brugere.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Med appen Clue kan kvinder tracke deres cyklus og blive klogere på, hvad der sker inde i kroppen. (Foto: Clue)

For få år siden krævede det krydser i kalenderen og hjemmelavede udregninger. Nu er det et tap i en app, datahøst og algoritmer.

Det er det i hvert fald for 12 millioner kvinder verden over, der tracker deres cyklus gennem appen Clue. Manuelt indtaster de oplysninger om ikke bare menstruation, men også humørsvingninger, hovedpine og hudproblemer, der kan være forårsaget af deres cyklus.

Virksomheden bag er stiftet af danske Ida Tin. Hun tror, at Clue kan være med til at øge opmærksomheden på et ellers overset emne: Kvinders sundhed.

“Typisk starter folk med at bruge appen, fordi de gerne vil vide, hvornår de får menstruation næste gang. Derefter bliver de mere opmærksomme på, hvad det egentlig er, de oplever i deres krop. Det kan hjælpe dem til at forstå, hvad der forgår og have det bedre med sig selv, men også blive bedre til at gå til lægen og lade data vise, hvordan deres cyklus er, så de sammen med lægen kan finde ud af, om alting er, som det skal være,” forklarer Ida Tin til IDAs nye podcast Blinde vinkler.

“Er jeg normal?”

Når du åbner Clue-appen, ser du en cirkel, som viser, hvor du er i din cyklus. Er du i den fase, hvor du burde bløde, den hvor du kan forvente humørsvingninger eller nærmer du dig ægløsning?

Podcast: Blinde vinkler

Bias er en uundgåelig del af vores liv. Den hjælper os til at forstå verden, men den er også med til at indsnævre vores verdenssyn og skabe blinde vinkler, som gør at nogle mennesker bliver efterladt i skyggen af det gode selskab.

I denne nye podcast fra IDA undersøger journalist Marie Høst hvor og hvordan brugen af kunstig intelligens skaber utilsigtede bias.

Find alle episoder her.

Du kan også finde Blinde vinkler i iTunes eller din foretrukne podcatcher.

Vi er blevet vant til, at Netflix kan forudsige, hvad vi kan lide. Måske er vi også ved at være klar til, at en app og en algoritme kan fortælle os fx hvor mange år mere vi er fertile eller om vi kan forvente en hovedpine i morgen

Ida Tin,
CEO, Clue

Appen indeholder også information om kroppens biologi med referencer til videnskabelige studier. På den måde har brugerne mulighed for at blive klogere på, hvad der rent faktisk sker inden i dem, når de fx bløder.

“Jeg tror, der er rigtig mange, der går rundt med spørgsmål som “er jeg normal? Er jeg sund? Den her smerte, jeg oplever, er det noget, jeg skal være nervøs for? Er jeg på vej ind i overgangsalderen, eller kan jeg stadig blive gravid?”, opridser Ida Tin.

“Vi har massevis af spørgsmål, og de forandrer sig igennem den her lange periode fra vores første til vores sidste menstruation og derefter.”

Det kan også være mere usædvanlige forhold, der får folk til bruge Clue. Ida Tin er tidligere blevet kontaktet af en operasanger, for hvem det var ekstra vigtigt at vide præcis, hvor hun var i sin cyklus. Hun oplevede, at stemmen forandrede sig med hendes cyklus.

Hvis vi er klar til Netflix-anbefalinger...

Men hvorfor er det egentlig så meget anderledes at indtaste oplysninger i en app frem for at sætte nogle krydser i en kalender?

Forskellen er mængden af data over tid, forklarer Ida Tin, og den iboende mulighed for at blive bedre til at genkende mønstre i digital data. Altså at komme med forudsigelser.

“Vi er blevet vant til, at Netflix kan forudsige, hvad vi kan lide. Måske er vi også ved at være klar til, at en app og en algoritme kan fortælle os fx hvor mange år mere vi er fertile eller om vi kan forvente en hovedpine i morgen,” forklarer Ida Tin i podcasten Blinde vinkler.

Derfor er det også vigtigt for hende, at forskningen kan få glæde af de store mængder data, som Clue-brugerne indtaster om sig selv.

Det er der blandt andet kommet et studie ud af, om hvordan vi taler om menstruation. Et andet studie baseret på Clue’s brugere har undersøgt sammenhængen mellem seksuelt overførte sygdomme og humørsvingninger.

Femtech er på vej frem

Clue er ifølge Ida Tin en del af en større bevægelse i teknologiudviklingen. Hun har selv opfundet begrebet ‘femtech’ som er en fællesbetegnelse for services og produkter, der udnytter teknologi til at adressere kvinders behov.

Hun mener, at begrebet kan være med til at skabe en fællesskabsfølelse blandt de mennesker, som arbejder med sådanne produkter, samt mere synlighed om dem. En ekstra gevinst kan også være, at det er nemmere for særligt mandlige investorer at fortælle om investeringer i femtech frem for menstruationsapps eller bækkenbundsprodukter.

“Fornemmelsen af at det er et nicheprodukt, tror jeg heldigvis, at folk har indset, at det ikke er, når det nu vedrører halvdelen af jordens befolkning, og man kunne også godt argumentere for at det også vedrører den anden halvdel,” siger Ida Tin.

Et andet eksempel på femtech er virksomheden Qvin, der er stiftet af danske Sara Naseri, som er den anden gæst i denne udgave af podcasten Blinde vinkler. Qvin udvikler menstruationsbind med indbygget målestrip, som giver mulighed for at tracke alt fra vitaminmangel til kønssygdomme og som på længere sigt kan indsamle værdifuld information om kvinders sundhed.

Du kan høre mere om Clue, femtech og Qvin i andet afsnit af IDAs nye podcast Blinde vinkler.