FAQ: opsigelse og sygdom

Her kan du læse om, hvordan IDA kan hjælpe dig, hvis du er bekymret for om du kan blive fyret. Læs også, om du har pligt til at fortælle din chef, hvis du er testet positiv for corona.

Kan jeg blive opsagt som følge af den nuværende situation med coronavirus?

Har virksomheden mistet omsætning, ordrer eller kunder på grund af den nuværende situation, er det som udgangspunkt sagligt for virksomheden at tilpasse organisationen og gennemføre opsigelser, hvis virksomheden har behov for økonomiske besparelser eller der foreligger mangel på arbejde.

Bliver du opsagt, bør du kontakte IDA for at få en vurdering af opsigelsens saglighed.

Jeg har symptomer på Covid-19. Skal jeg blive hjemme og har jeg ret til løn?
Er du for syg til at arbejde, skal du melde dig syg i henhold til virksomhedens almindelige retningslinjer for sygemelding. Sygdom er lovligt fravær, og du er som funktionær berettiget til din sædvanlige løn.

Har du blot milde symptomer på Covid-19 og er du fortsat i stand til at arbejde, bør du informere din arbejdsgiver om din situation.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man går i selvisolation, hvis man har symptomer på Covid-19. Du kan læse mere om Sundhedsstyrelsens anbefalinger, hvis du har symptomer på Covid-19 i denne pjece: Hvis du får symptomer på COVID-19 - Sundhedsstyrelsen

Din arbejdsgiver skal sørge for et sundt og sikkert arbejdsmiljø og vil formentlig følge Sundhedsstyrelsens anbefaling om isolation og sende dig hjem. Du skal stille din arbejdskraft til rådighed, mens du er isoleret i hjemmet og sammen med din arbejdsgiver afklare i hvilket omfang, du kan arbejde hjemmefra. Når din arbejdsgiver har sendt dig hjem, er du berettiget til din sædvanlige løn uanset om du har mulighed for at arbejde hjemmefra.

Hvis din arbejdsgiver fastholder, at du skal møde ind på arbejdspladsen på trods af, at du har orienteret om, at du har symptomer på Covid-19, bør du kontakte IDA for at få rådgivning om, hvordan du skal forholde dig i den konkrete situation.

Jeg er ”nær kontakt” til en smittet. Hvordan skal jeg forholde mig? Og får jeg stadig løn, mens jeg er isoleret i hjemmet
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man som nær kontakt til en person smittet med Covid-19 isoleres i hjemmet, indtil man er blevet testet negativ to gange.

Er du nær kontakt til en person, som er smittet med den britiske variant B.1.1.7. er anbefalingen fra sundhedsmyndighederne skærpet.

Du kan finde Sundhedsstyrelsens anbefalinger til dig, som er ”nær kontakt” her.

Er du nær kontakt til en person smittet med Covid-19, skal du informere din arbejdsgiver om din situation. Din arbejdsgiver skal sørge for et sundt og sikkert arbejdsmiljø og vil formentlig følge myndighedernes anbefaling om isolation og sende dig hjem. Du skal stille din arbejdskraft til rådighed, mens du er isoleret, og sammen med din arbejdsgiver afklare i hvilket omfang, du kan arbejde hjemmefra. Når din arbejdsgiver har sendt dig hjem, er du berettiget til din sædvanlige løn uanset i hvilket omfang, du kan arbejde hjemmefra.

Jeg er blevet vaccineret mod Covid-19. Ændrer det noget i forhold til hvordan jeg skal forholde mig, hvis jeg oplever symptomer eller er ”nær kontakt”?
Selvom du er vaccineret, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du følger de samme smitteforebyggende anbefalinger, som hvis du ikke var. Det skyldes, at vaccinerne ikke er 100 procent effektive, og der derfor er en lille risiko for, at man kan blive smittet og syg med COVID-19, selvom man er fuldt vaccineret. Desuden er det endnu ikke dokumenteret, om vaccination forebygger, at den vaccinerede kan bære virus og dermed smitte andre uden selv at få symptomer. 

Du kan læse mere om Sundhedsstyrelsens anbefalinger her.

Mit barn er syg med Covid-19. Hvordan skal jeg forholde mig?
Du kan blive hjemme fra arbejde, passe dit barn og modtage løn i samme omfang, som der ellers er gældende i dit ansættelsesforhold, når dit barn er sygt af andre årsager end Covid-19.

Har du samme bopæl som barnet, vil du samtidig være ”nær kontakt” i henhold til Sundhedsstyrelsens definition og skal forholde dig efter retningslinjerne for ”nær kontakt”, se mere ovenfor.

Jeg er testet positiv for coronavirus. Skal jeg oplyse min arbejdsgiver om dette?

Ja, du skal oplyse din arbejdsgiver om en eventuel positiv test, så arbejdsgiveren kan tage de fornødne foranstaltninger for at hindre yderligere spredning af sygdommen på arbejdspladsen og søge sygedagpengerefusion efter nogle særligt gunstige regler.

Min arbejdsgiver ønsker at indføre krav om, at alle medarbejdere, som møder ind på arbejdspladsen skal have taget sin temperatur. Har jeg pligt til det?

En temperaturmåling vil være en kontrolforanstaltning fra arbejdsgiver.

Derfor kræves der både en saglig begrundelse, og at kontrolforanstaltningen er proportional ift. hvad formålet tilsiger.

Henset til at en temperaturmåling ikke giver svar på, om du er smittet med Coronavirus eller ej, vil arbejdsgiver højst sandsynligvis ikke kunne indføre et krav om temperaturmåling, da det ikke vil opfylde proportionalitetskravet.

Læs mere

Digital inspiration

Dyk ned i IDAs webinar-univers

Se et af vores mange webinarer om alt fra hvordan du organiserer dit nye hjemmearbejdsliv til teknologien bag kunstig intelligens.

Se webinar

Kontakt

IDA rådgiver dig - kontakt os digitalt

IDAs rådgivning og øvrige tilbud til dig som medlem er åbent helt som vanligt. Vi har samlet de mest stillede spørgsmål om corona i en FAQ. Men du kan kontakte IDA med alle dine konkrete spørgsmål.

Kontakt IDA