IDA anbefaler: Den bedste dækning af Coronavirus

Medierne drukner i Corona-dækning, men hvor finder du den vigtige viden i denne tid? IDA guider til sider og artikler, der giver god og lødig information, til dig der vil vide mere om Coronavirus.

Anne-Cathrine Jensen

af Anne-Cathrine Jensen

Vi lever i sandhed i en postfaktuel tidsalder, når information og misinformation i skøn forening kan oversvømme alle de platforme, hvor du normalt henter dine nyheder.

Den aktuelle situation med coronavirus, karantæne, hjemsendelse og aflysning af arrangementer skaber helt naturligt angst for, hvor vidtrækkende konsekvenser virussen kan få for vores ældre, vores økonomi og vores samfundssind. Og bekymringerne bliver ikke bedre af at læse, alt du kan komme i nærheden af om virusspredningen.

I IDA vil vi hellere guide dig til, hvor du kan blive klogere på Coronavirus, så du er velinformeret og klædt godt på til at imødegå pandemiens udvikling både herhjemme og internationalt. Se listen herunder.

Danske medier

Hos Ingeniøren finder du et Corona-tema med over 60 artikler. Her kan du læse, hvordan nye EU-regler potentielt kan forsinke produktionen af medicinsk nødudstyr eller om den danske ingeniør, der mener at kunne udvikle en Coronatest, som anvender spyt og giver svar på kun et kvarter.

IDA-medlemmer har fri adgang til Ingeniøren, og som følge af Coronakarantænen har avisen valgt at forlænge sin gratis prøveperiode på plus-artikler til 30 dage. (IDA-medlemmer kan logge ind med samme mailadresse/password som på mit.ida.dk)

Også hos Videnskab.dk finder du en stor temaside, der giver dig et grundigt overblik over Coronasituationen set fra et videnskabeligt perspektiv, men stadig med fokus på din og min hverdag.

Du kan blandt andet læse om smittefare fra kæledyr, og om du kan komme til at smitte via mad, selv om du holder to meters afstand, når du leverer en madpakke til din karantæneramte moster.

Det store overblik fra myndighederne

Du kan finde det store forkromede overblik, der viser vej til alt fra hotline til retningslinjer, rejsevejledninger, information til pårørende, rådgivning til ansatte både privat og offentligt og meget mere under dette overblik, som politiet har sat sammen.

COVID-19, Corona eller SARS?

Selv om det kan være fristende at følge med i, hvor mange der nu er smittet, så husk, at Danmark pt. kun tester alvorligt syge patienter, som kan tænkes at have Coronavirus. Tallene er derfor ikke retvisende ift. det reelle billede af sygdommens spredning herhjemme.

Samtidig er der flere forskellige typer af Coronavirus, man kan blive ramt af. Hvor én type passerer som en mild forkølelse, giver en anden alvorlige luftvejsinfektioner.

Bliv klogere på de forskellige typer Coronavirus hos Statens Serum Institut

Good enough for Obama - good enough for us

Tidligere præsident i USA Barack Obama har delt og anbefalet denne artikel fra Washington Post, der er smækfyldt med gode infografikker. De viser, hvordan antallet af Coronasmittede kan stige eksponentielt, og hvorfor det er så vigtigt at flade kurven ud, så dem der rammes, smittes over længere tid og ikke overbelaster sundhedsvæsenet på kort sigt.

Til dig der er leder, ejer eller politisk repræsentant

Mens regeringen brygger på hjælpepakker til erhverv i forskellige størrelser, og IDA sammen med andre faglige organisationer læser op på vilkår og rettigheder for de ansatte, har Medium sammensat et godt skriv​ om, hvordan du forholder dig som politisk repræsentant, leder eller virksomhedsindehaver.

Hvis du har ansvaret for, hvordan Coronavirus kommer til at påvirke andre menneskers liv, er dette en fin indføring i, hvordan du slipper de ting, du ikke har kontrol over og tager ansvar, der hvor du kan.

Udenlandsk indblik

Amerikanske New York Times har også valgt at give gratis adgang til alle artikler om Corona - og også her kan du skrive dig op til et dagligt overblik over udviklingen.

Magasinet Wired giver et interessant indblik i, hvordan datadeling og open source kan medvirke til at begrænse smitten af Coronavirus.

I samme boldgade har Forbes forfattet en tekst om, hvordan data science, kunstig intelligens og nye teknologier kan anvendes til at bekæmpe pandemier som Corona. 

Og med to artikler fra Reuters og svenske Dagens Nyheter, kan du læse mere om, hvordan villigheden til at anvende ny teknologi tidligt har været en del af forklaringen på, hvordan Sydkorea gik fra at være et af de lande med den mest eksplosive stigning i antallet af nye tilfælde til at kunne fremvise en tydelig nedgang i antallet af smittede på kort tid og uden at gribe til samme radikale metoder, som Kina er blevet kritiseret for.