FAQ: Lønreduktion, manglende løn og lønforhandling

Læs, hvad du skal gøre, hvis din løn udebliver eller du bliver bedt om at gå ned i løn. Årets lønforhandlinger bliver også påvirket.

Hvad skal jeg gøre, hvis min løn udebliver?
Hvis du ikke får udbetalt din løn, har du ret til at hæve ansættelsesforholdet. Du skal dog forinden fremsætte påkrav overfor din arbejdsgiver, hvor du giver arbejdsgiver en frist på 5 dage til at betale din tilgodehavende løn.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig her:

IDA foreslår dog, at du overvejer, hvorvidt du vil hæve ansættelsen i denne særlige situation eller om du vil afvente, hvorvidt det lykkes for din arbejdsgiver at klare skærene.

Du mister ikke ret til dækning af din tilgodehavende løn fra Lønmodtagernes Garantifond ved at afvente situationen i en måned eller to.

Du skal kontakte IDA, såfremt det trækker ud med betaling af din tilgodehavende løn.

Hvis du bliver bedt om at gå ned i tid og løn
IDAs jurister giver gode råd om, hvad du skal være opmærksom på, hvis din arbejdsgiver beder dig om at gå ned i tid og løn.

Læs hele artiklen om ned i tid og løn samt hvad IDA anbefaler her.

Hvad skal jeg gøre, hvis man arbejdsgiver vil udsætte eller helt annullere min kommende lønsamtale?
I den nuværende situation er det nok tvivlsomt, om der kommer noget godt ud af at presse på for din lønsamtale.

Det er vores råd, at du i stedet aftaler med din arbejdsgiver, at I tales ved senere med en aftale om, at lønreguleringen er med tilbagevirkende kraft fra det sædvanlige tidspunkt.

Alternativt kan du forsøge at tage lønsamtalen på det sædvanlige tidspunkt, og så forsøge at aftale ekstra ferie, som du holder i perioden, hvor din arbejdsgiver evt. oplever arbejdsmangel pga. coronasituationen.

Du kan også forsøge at forhandle noget efteruddannelse, så du står fagligt endnu stærkere, når coronasituationen er overstået.

Hvad skal vi gøre som virksomhedsgruppe eller akademikerklub, hvis ledelsen vil udsætte eller helt annullere den årlige lønsumsforhandling?
I den nuværende situation bør det overvejes nøje, om det giver mening at presse på for lønsumsforhandlingen. Der er stor risiko for at møde en ledelse, der ikke vil give noget.

Det er derfor vores råd, at I aftaler med arbejdsgiver at skyde lønsumsforhandlingen til et senere tidspunkt i år. Og at denne aftale indeholder et vilkår om, at lønreguleringen bliver med tilbagevirkende kraft til det sædvanlige tidspunkt.

Læs mere

Digital inspiration

Dyk ned i IDAs webinar-univers

Se et af vores mange webinarer om alt fra hvordan du organiserer dit nye hjemmearbejdsliv til teknologien bag kunstig intelligens.

Se webinar

Kontakt

IDA rådgiver dig - kontakt os digitalt

IDAs rådgivning og øvrige tilbud til dig som medlem er åbent helt som vanligt. Vi har samlet de mest stillede spørgsmål om corona i en FAQ. Men du kan kontakte IDA med alle dine konkrete spørgsmål.

Kontakt IDA