Øresundspendlere, skat og social sikring under corona

Hvis du har ændret dit arbejdsmønster og arbejder hjemmefra under corona-situationen, så er er der en række forhold omkring skat og social-sikring, du skal være opmærksom på.

Jeg bor i Sverige og arbejder normalt i Danmark. Har det nogen betydning for min sociale sikring, at jeg nu er nødsaget til at arbejde hjemmefra?
Försäkringskassan og Udbetaling Danmark er blevet enig om, at hjemmearbejde i Sverige på grund af Covid-19 situationen ikke får nogen betydning for din sociale sikring, hvis du i henhold til øresundsreglerne er omfattet af dansk social sikring.

Yderligere har Försäkringskassan bekræftet, at en igangværende A1-attest vedrørende arbejde i Danmark og/eller Sverige fortsat vil være gyldig, uanset om arbejdsmønsteret har ændret sig som følge af den nuværende situation.

Du bør være opmærksom på, at hvis du ændrer dine arbejdsforhold, gælder ovenstående undtagelse for din social sikring IKKE. Dette er fx relevant, hvis du;

  • Starter et nyt job hos en ny arbejdsgiver
  • Starter op som selvstændig
  • Begynder at få løn fra et aktieselskab, som du ejer.

Yderligere oplysninger om social sikring og øresundsaftalen hos Øresunddirekt

Jeg bor i Sverige og arbejder normalt i Danmark. Har det nogen betydning for min skat, at jeg nu er nødsaget til at arbejde hjemmefra?
Skattestyrelsen har udtrykt, at den gældende danske skattelovgivning kun kan fraviges ved lov. Det betyder, at hvis man ønsker at blive beskattet eller allerede beskattes i henhold til Øresundsaftalen, skal man fortsat sørge for at opfylde betingelserne.

Det vil sige, at minimum halvdelen af ens arbejde inden for enhver 3-måneders periode skal udføres i Danmark. Fra skattemyndighederne i Sverige er der på nuværende tidspunkt heller ingen udmelding om, at der anvendelse af skattereglerne er ændret.

Såfremt det ikke er muligt at opfylde betingelserne i Øresundsreglerne (også når du laver optællingen på enhver 3 måneders periode),vil du som udgangspunkt skulle betale skat af din løn, der hvor arbejdet er udført.

Det vil sige, at alene løn vedrørende arbejdsdage udført fysisk i Danmark for en dansk arbejdsgiver beskattes i Danmark.

Læs også: Arbejder i udlandet, men er i DK grundet corona

Læs mere

Digital inspiration

Dyk ned i IDAs webinar-univers

Se et af vores mange webinarer om alt fra hvordan du organiserer dit nye hjemmearbejdsliv til teknologien bag kunstig intelligens.

Se webinar

Kontakt

IDA rådgiver dig - kontakt os digitalt

IDAs rådgivning og øvrige tilbud til dig som medlem er åbent helt som vanligt. Vi har samlet de mest stillede spørgsmål om corona i en FAQ. Men du kan kontakte IDA med alle dine konkrete spørgsmål.

Kontakt IDA