22.05.2019
2 min læsetid

Toppolitikere tegnede fremtidens forskning hos IDA

Bølgerne gik højt, da en række toppolitikere og repræsentanter fra forskningssektoren diskuterede, hvordan forskningen kan styrkes. Der tegnede sig dog bred enighed om nødvendigheden af en flerårig strategi.

Søren Lauridsen

af Søren Lauridsen

Forskning er forudsætningen for, at Danmark forbliver et rigt land. Så enkelt kan forskningens rolle beskrives. Og så enkelt kan man svare på, hvorfor IDA og Mediehuset Ingeniøren mandag satte en række toppolitikere stævne om, hvordan forskning skal prioriteres i det kommende Folketing, siger IDAs formand Thomas Damkjær Petersen.

Danmark er ikke rig på råstoffer. Vi skal derfor leve af viden og innovation på en global markedsplads. Og her er forskning helt central, både for at få kvalitet i uddannelserne og for at få viden ud i de private virksomheder, der siden omsætter det kommercielt.

Landene lige omkring os og tigerøkonomierne i øst satser massivt forskning, ikke mindst på teknisk og naturvidenskabelig forskning. Fakta er, at Danmark i runde tal stabilt investerer ca.1 pct på offentlig forskning og ca. 2 pct i privat forskning.

Men det kan blive dyrt at lurepasse, siger Thomas Damkjær Petersen, der også understreger at en krone investeret i forskning på STEM giver op til 1,4 kroner retur.

Bølgerne gik da også højt, da Rasmus Jarlov (Erhvervsminister, K), Tommy Ahlers (forsknings- og uddannelsesminister, V), Sofie Carsten Nielsen (gruppeformand RV), Peter Skaarup (gruppeformand DF) og to folketingskandidater fra SF og Alternativet diskuterede fremtidens forskning.

Der tegnede sig bred enighed om, at forskningen ER en forudsætning for at også næste generation kan få råd til at være et velfærdssamfund og løse klimaudfordringerne. Der tegnede sig også enighed om at den mest effektive politiske vej til at få afsat flere penge til forskning er gennem en flerårig strategi med et bredt flertal.

Og endelig fremhævede flere, at selve fordelingen af de nuværende penge med fordel kan gå til teknisk og naturvidenskabelig forskning – eventuelt gennem IDAs konkrete forslag, som er at fastholde niveauet for alle områder, men at nye penge primært går til STEM-områderne.

IDA vil i tiden efter valget uanset resultatet holde godt øje med om politikerne så også leverer på valgkampens løfter og skåltaler, ganske enkelt fordi det er vigtigt for hele Danmark, understreger Thomas Damkjær Petersen.

Se hele valgmødet på ing.dk