16.03.2018
4 min læsetid

Velfærden skal sikres efter en konflikt

Når det offentlige rammes af konflikt, sparer arbejdsgiverne penge til løn, mens borgere oplever dårligere offentlig service.

Tina Splidsboel

af Tina Splidsboel

Derfor har IDA sammen med en række andre organisationer som FOA, Dansk Magisterforening og Akademikerne stillet et såkaldt borgerforslag, der skal sikre velfærden.

IDA og de andre organisationers forslag går konkret ud på, at man skal oprette en såkaldt velfærdspulje, der sikrer, at de sparede lønninger under konflikten ikke bliver brugt til besparelser, men at borgerne derimod får den velfærd, som de er blevet stillet i udsigt i kommunale og regionale budgetter og finansloven.

”Borgerne er dem, der bøder mest i denne konflikt, og vi vil med borgerforslaget sikre os, at vi kan genoprette kvaliteten i den offentlige sektor, når konflikten er slut. Det gør vi ved at sende de penge, arbejdsgiverne sparer under en konflikt, i en pulje, som så tilbageføres til de ramte arbejdspladser, ligeså snart konflikten er forbi,” siger IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen.

Lockouten vil betyde længere ventelister på sygehusene, en forsinket dyrekontrol og udskudte eksamener på skoler, gymnasier og universiteter mv. Velfærdspuljen skal sikre, at de lønkroner, arbejdsgiverne sparer ved en konflikt, tilbageføres til de ramte arbejdspladser, så snart konflikten er overstået.

”Som fagforening skal vi agere ansvarligt både over for vores medlemmer, men vi har også en forpligtelse overfor borgerne generelt. Derfor vil vi med borgerforslaget gerne sikre os, at velfærden ryger direkte tilbage til borgerne, hvor de retmæssigt hører til,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Når der er strejke eller en lockout på det private område, koster det for begge parter. Men når det foregår i det offentlige, så sparer de offentlige arbejdsgivere penge på både strejke og lockout. For de penge, de ikke skal betale i løn, kan de beholde, og de forpligter sig ikke til at kompensere de borgere, der ikke har fået den velfærdsydelse, de har krav på.

Siden januar har stemmeberettigede borgere kunnet oprette forslag om noget, som de mener bør ændres i lovgivningen. Hvis 50.000 borgere med stemmeret til folketingsvalg skriver under senest 180 dage, efter forslaget er stillet, skal det behandles i Folketinget.

Forslaget om at sende konfliktpengene tilbage til velfærden blev lagt på borgerforslag.dk torsdag eftermiddag, og har allerede fået over 5.000 underskrifter.