27.07.2020
3 min læsetid

Vigtigt med øget optag på ingeniøruddannelserne

Flere studerende på STEM-uddannelserne er vigtig for erhvervslivet og gavner den grønne omstilling

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Flere unge kan se frem til at starte på en STEM-uddannelse

Flere unge kan i år se frem til at starte på ingeniøruddannelserne end tilfældet var sidste år. Det viser årets tal for, hvor mange der er kommet ind på en videregående uddannelse fra Den Koordinerede Tilmelding.

Opgørelsen viser, at 1.380 flere er kommet ind på en STEM-uddannelse (Science, Technology, Engineering, Mathematics), hvilket er en stigning på ni procent sammenlignet med 2019.

Formand for Ingeniørforeningen, IDA Thomas Damkjær Petersen, er naturligvis glad for det øgede optag på STEM-uddannelserne

”Det er vigtigt, at flere unge er blevet optaget på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Kompetencer på felter som teknologi, naturvidenskab og it er i høj kurs, og hvis Danmark og danske virksomheder skal indfri ambitionerne om øget digitalisering og ikke mindst komme i mål med den grønne omstilling, skal vi sørge for at sikre kvalificeret arbejdskraft herhjemme. Derfor er det godt for alle, at flere unge er kommet ind på disse studieretninger,” siger han.

Ved det seneste optag på de videregående uddannelser, blev der optaget færre på ingeniøruddannelserne, hvilket ifølge IDAs formand ikke er godt for erhvervslivets efterspørgsel på denne gruppe. Grundet corona-pandemien har politikerne lavet en bred aftale, der sikrer 5.000 flere studiepladser, målrettet områder, hvor erhvervslivet savner kvalificeret arbejdskraft, og den ser nu ud til at få effekt.

”Det er med aftalen sikret et solidt og langsigtet fokus på, at Danmark har de rette kompetencer til at lave de rigtige løsninger. Det er dog vigtigt, at vi ikke går på kompromis med kvaliteten af vores uddannelser i forbindelse med det øgede optag. Hvis ikke pengene følger med, vil det gøre mere skade end gavn,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Civilingeniøruddannelserne står for den største stigning med 571 flere i år end i 2019, svarende til en stigning på 19 procent. Optaget på diplomingeniøruddannelser er steget med 121 personer, svarende til en stigning på fire procent. På de naturvidenskabelige uddannelser er stigningen på ni procent, hvilket svarer til 424 flere studerende, og på it-uddannelserne er optaget steget med 558 personer, hvad der svarer til 13 procent flere.

94.604 unge har i år søgt en videregående uddannelse. Af dem har 69.526 fået en plads.