09.12.2019
3 min læsetid

Spil og leg de mindste klogere

Få idehistoriker og videnskabsformidler Renée Jessens bedste bud på lærerig leg her.

Anne-Cathrine Jensen

af Anne-Cathrine Jensen

Det startede som et forsøg på at skabe børneuniverser på tværs af platforme, hvor plads til leg og eksperimenteren er i højsædet for Renée Jessen og Morten Skovgaard. 

Bl.a. i et samarbejde med forfatter Jan Kjær om de actionglade Nomer-figurer, som skulle gøre læs-let bøgerne til de små klasser tilgængelige på flere platforme.

Universet omkring Nomerne er vokset i mange retninger, men i centrum for det hele står de 13 Nomerbøger, der både byder på farvelægningsbøger og læsetræningsbøger for børn fra 0. til 4. klasse. Hjemmesiden har også en gratis feature, hvor børn selv kan eksperimentere med at lave musik.

Her anbefaler idéhistoriker og videnskabsformidler Renée Jessen nogle af sine favoritter til at ruske op i ungernes hjerneceller til Young Makers.

Bliv en del af Young Makers på Facebook

Young Makers er først og fremmest et fællesskab på Facebook, hvor alle kan være med og stille spørgsmål og byde ind med gode idéer til at lege naturvidenskaben ind i vores børns liv.

Bliv en del af gruppen.

Kom ud i virkeligheden og rør ved ting

“Taktile oplevelser - ting du kan røre, mærke og sanse - har også en stor betydning for, hvor godt ny viden sidder fast,” forklarer Renée Jessen.
Det er en af grundene til, at han arbejder med at formidle viden på forskellige platforme og forskellige måder. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan børn får ny læring, hvis den samtidig skal sidde fast.

Når der er tale om kompleks viden, så kan sansninger og minder eller anekdoter knyttet til læringen hjælpe med at hente den frem i hukommelsen i fremtiden.
Historisk AR på Vestsjælland

Historie er ligesom videnskab et interessant, men også komplekst emne. Kompleksiteten udfordrer måden, vi formidler den historiske viden på, fordi flere børn bliver grebet af sjov og legende formidling.

Renée Jessen har sammen med Museum Vestsjælland udarbejdet en AR-oplevelse (augmented reality - ligesom Pokémon Go) omkring nogle af museets historisk relevante steder, bl.a. Antvorskov kloster i Slagelse.

“AR-turen foregår i Middelalderen, hvor man hjælper en munk på et kloster. Kongen er syg og skal bruge medicin, og så hjælper man munken med at finde og indsamle urter til medicinen, mens man præsenteres for viden om datidens samfund og lægevidenskab.”

Turen rundt omkring klosteret med middelalder-munken kan også ses som en video her.

Kloster med munk

Bog: Hvad himlen kan fortælle os: Videnskabshistorier for børn #1

Alder: 7-12. Hvis det kniber med selv at finde på gode historier om solen, stjernerne og de fjerne planeter, så er historien om 8-årige William og hans sjove tante Gunvor klar til at redde dig.

Bogen er astronomiens historie fortalt i børnehøjde og farverigt illustreret og udspringer af Renée Jessens virke med at formidle videnskab.
“Karaktererne i bogen taler om universet, meningen med livet og naturvidenskabens udvikling gennem historien. Det er ægte videnskabsteori men på begynderniveau for børn,” siger Renée Jessen.

Læs mere om bogen her.

Barn og bedsteforældre

Til de lidt større: Store nørd bog

Fra 11 år: DR-heltene fra Store Nørd har udgivet bogen “Store Nørd - Eksperimenter og sjove tricks du selv kan lave”. De sjove og nogle gange lidt vilde eksperimenter er gode til at give en forståelse for mere kompleks videnskab, der måske ikke sætter sig fast eller fremkalder billeder på nethinden, hvis man kun læser om dem.

“Vi har snart været igennem Store Nørd-bogen herhjemme, og de eksperimenter kan man både more sig med, men man kan også ændre små ting ved dem og gentage dem. Det er også videnskabelig tænkning, hvis man laver cola og mentos-eksperimentet, først med kold og bagefter med lun cola og observerer, om der er en forskel,” forklarer Renée Jessen.

Du kan finde bogen hos de fleste boghandlere, eller se om den er hjemme på dit nærmeste bibliotek her