29.05.2018
4 min læsetid

Forandringer i farvandet: Sådan holder du fast, når båden rokker

Forandringer rammer os alle, men hvordan navigerer man bedst igennem? Her giver cand. psych. Kit Sanne Nielsen en række gode råd.

Charlotte Holst

af Charlotte Holst

Virksomheden omstrukturerer, nye it-systemer afløser hinanden, strategien ændres pludselig eller en fyringsrunde sender flere kolleger væk fra arbejdspladsen.

Stort set alle rammes af forandringer i deres arbejdsliv, men måden vi tackler dem på kan være vidt forskellige. For nogle kan det være en hård tid, når der sker markante ændringer i hverdagen.

“Forandringer kan virke temmelig kaotiske, de kan komme til os på en måde, så vi føler os overmandet, og vi har svært ved at finde hoved og hale i det der sker,” siger Kit Sanne Nielsen. Hun er cand.psych. og har i mange år rådgivet ledere og medarbejdere om forandringsprocesser.

Følelser vælter rundt

Kit Sanne Nielsen beskriver forandringer som en tsunami, der vælter ind over den enkelte, der bliver utryg og har svært ved at overskue tilværelsen. Omvendt er forandringer for nogle et velkomment boost.  

“Nogle jonglerer rundt med dem, trives med dem og får energi af dem. De bliver en stimulation i arbejdslivet, så det bliver mindre trivielt,” siger hun.

Som regel er vi mennesker dog en kombination af begge. Ens for alle er, at en masse følelser vælter rundt i en, når forandringerne rammer. Men Kit Sanne Nielsen har nogle gode råd, man kan holde sig til.

  1. Kompetencecoach

    IDAs KompetenceCoach

Hvad sker der på dansegulvet?

Et af dem er, at se på forandringerne som et dansegulv, du betragter lidt fra afstand.

“Træk dig lidt tilbage og se på: hvad er det egentlig der foregår på det der dansegulv? Træk dig ud af feltet og giv dig selv tid til at reflektere og se på: hvordan reagerer kollegerne? Hvem er for og hvem er imod? Hvilke historier fortælles der om det nye, siger Kit Sanne Nielsen og peger på, at man godt kan være lidt ‘filosofisk orienteret’.

“Det er vigtigt at reflektere i sådan en situation og del gerne dine betragtninger med andre. På den måde kan man komme af med det tankemylder, man har og komme ud med både det, man er skeptisk over for, og det man glæder sig over.”

Forandringer er en del af livet

Noget af det vanskeligste at håndtere er de tab, der sker og de negative oplevelser, vi får med hinanden, siger Kit Sanne Nielsen.

“Måske havde man bygget en fantastisk god relation op til en kollega, og så kan den ikke bære den nye situation. Sådan nogle livserfaringer gør vi os, og det er svært at undgå at blive overrasket, chokeret eller såret, når der sker forandringer.”

Men forandringer er også en del af ens livsrejse, påpeger Kit Sanne Nielsen, så en metode kan være at omfavne det og være bevidst om, at det også er med til at styrke os.

“Måske skal vi hilse det velkomment, at vi engang imellem skal ned og suge lidt grundvand. Det gør os modne. Vi udvikler os ikke, hvis vi bare hele tiden danser på en sky, hvis alt foregår smooth, så bliver vi ikke særlig empatiske eller gode til at forstå andre mennesker. Så på sigt giver forandringerne dig en rummelighed og en modenhed.”

Hjælper på nervesystemet

Kit Sanne Nielsen peger på, at mennesker, der gennemlever forandringer, får en værdifuld ballast, de kan trække på fremover. En anden pragmatisk tilgang til forandringer er, at erkende, at der opstår situationer i livet, vi ikke kan gøre noget ved, siger hun.

“Der er ting, vi ikke kan påvirke, og vi behøver heller ikke styre og kontrollere alting. Noget kommer bare til os. Så hav en fleksibel indstilling til forandringer, det er brugbart og det hjælper på nervesystemet.”