31.05.2021
4 min læsetid

Ingeniører går sammen i medarbejderklub: "Fedt at stå sammen"

Da ALK’s farmaceuter, ingeniører og magistre gik sammen i en akademikerklub fik de pludselig et forum til at tale stress, coronahåndtering og chokoladesmagning. Det har givet dem en mere klar stemme over for ledelsen, som hilser klubben velkommen.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Der dukkede 25 IDA-medlemmer op til det første møde i, hvad der nu er ALK's akademikerklub.

Det var en tilbagevendende joke på deres årlige medarbejderrevy.

Ledelsen i den danske medicinalvirksomhed ALK lavede store organisatoriske omstruktureringer med samme hyppighed, som Føtex fejrer fødselsdage. Men det var ikke kun inspiration til julefrokostunderholdning. Det var også forbundet med stor usikkerhed for medarbejderne, der hver gang skulle igennem den samme tankerække: Er der stadig brug for mig? Får jeg lov at beholde mine arbejdsopgaver? Og hvordan bliver det med den nye chef?

Derfor satte ingeniør Henrik Goldschmidt sig for at samle sine kollegaer og gøre noget ved frustrationerne. I dag har ALK en velfungerende virksomhedsgruppe, der har overlevet både en corona-pandemi og Henrik Goldschmidts egen afgang.

”Det vigtigste er, at vi får samlet os på tværs af afdelinger. Der er ingen af os, der har overenskomst. Vi har alle individuelt forhandlede løn- og arbejdsvilkår. Men når der sker nogle ting på ALK, så har vi haft muligheden for at stå sammen, samarbejde og blive enige om vores holdning til ledelsens udspil,” fortæller Stine Kastrup Nielsen, der i dag er formand i ALK’s akademikerklub.

Stor interesse fra flere fagforeninger

Hun er glad for, at hendes tidligere kollega i august 2019 inviterede IDAs arbejdsmiljørepræsentant til ALKs kontorer i Hørsholm for at holde et oplæg om forandringer på arbejdspladser.

Guide: Organiser din egen virksomhedsgruppe

IDA vil til hver en tid gerne hjælpe organiseringen i gang i din virksomhed, og vi kommer gerne ud til jer og fortæller mere om mulighederne på et informationsmøde.

Du er også velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale om netop jeres muligheder for lokal organisering.

Beslutter I jer for at blive organiseret, hjælper IDA med alt fra oprettelse og anmeldelse til den daglige støtte

Guide: Organiser jer på arbejdspladsen

Det var ganske tydeligt, at der ikke var en konsekvent HR-politik. Medarbejderne i nogle afdelinger havde simpelthen langt bedre vilkår end i andre

Henrik Goldschmidt,
Tidl. formand i ALK's akademikerklub

Via IDA sendte han invitation ud til de cirka 100 IDA-medlemmer i virksomheden. Deraf dukkede 25 op.

”En direkte brændende platform i form af massefyringer var der ikke på arbejdspladsen, men det var oplagt, at der var et behov for et forum, hvor medarbejderne kunne drøfte forandringerne og arbejdsforholdene,” husker Henrik Goldschmidt.

Men rygtet løb foran den lille gruppe ingeniører. Andre faggrupper fik nys om den forestående fødsel af en akademikerklub, og snart blev et opstartsmøde stablet på benene med repræsentanter fra også Pharma Danmark og Dansk Magisterforening. Ved næste møde dukkede 40 medarbejdere op til, hvad der skulle vise sig at blive den stiftende generalforsamling.

Der var ifølge Henrik Goldschmidt rigeligt at tage fat på.

”Udover at arrangere gå-hjem-møder om fx psykisk arbejdsmiljø, så var det også et oplagt forum at sparre med hinanden om forskelle mellem afdelingerne. Det var ganske tydeligt, at der ikke var en konsekvent HR-politik. Medarbejderne i nogle afdelinger havde simpelthen langt bedre vilkår end i andre,” fortæller han.

Når vi bliver kaldt på vagt i helligdage

Henrik Goldschmidt blev formand for den nyudklækkede AC-klub, mens Stine Kastrup Nielsen indtog rollen som næstformand, indtil hun overtog formandsposten, da Goldschmidt forlod ALK. Og så ramte corona ellers Danmark og resten af verden.

Derfor blev AC-klubben ifølge Stine Kastrup Nielsen straks et forum, hvor medarbejderne kunne tale om de psykiske udfordringer, der opstod i forbindelse med hjemmearbejde.

”Der er blevet lyttet fra ledelsens side. Og de er faktisk positive over for, at vi er her, fordi vi jo har fingeren på pulsen i forhold til, hvad der sker ude hos vores kollegaer,” siger Stine Kastrup Nielsen, der har arbejdet i ALK i 10 år.

”I januar kom det os for øre at produktionen skulle opskaleres, og der derfor skal arbejdes i både søndag og helligdage. Der brugte vi klubben til lige at stikke en finger i jorden for at finde ud af, hvad det er for nogle aftaler folk har, og hvad synes vi om ledelsens udspil. Det synes jeg var så fedt, at vi kunne.”

”Vi glæder os til at komme rigtigt i gang”

I de få og ofte digitale møder, akademikerklubben har haft, har diskussionerne ofte handlet om, hvordan ALK skal håndtere medarbejdere, der er ramt af stress. Men Stine Kastrup Nielsen og hendes kollegaer har også andre temaer på dagsordenen som lønåbenhed og en indsats for at lokke virksomhedens DJØF-medlemmer med i klubben.

”Vi har flere ting, vi har talt om, at vi skal planlægge, når vi engang må mødes fysisk igen. Vi vil blandt andet gerne lave nogle arrangementer hver anden måned om primært de bløde værdier som stresshåndtering og hjemmearbejde. Men det må også gerne være rent socialt. Vi havde fx planlagt en gang lækker chokolade-smagning for at lokke folk med,” griner hun og tilføjer:

”Corona har ikke gjort det nemt at oprette en AC-klub. Det har været halvandet år i modvind. Men vi glæder os rigtig meget til at vi kan komme rigtig i gang.”