Råd fra eksperten: Vær dig selv overfor din fyrede kollega

Er der en stor opsigelsesrunde i din virksomhed er det vigtigt, at du er en god kollega overfor din opsagte sidemand.

Jeanette Svendsen er karriererådgiver i IDA.

Der er en stor opsigelsesrunde i din virksomhed, og din bedste kollega er blevet fyret og er inde i en kæmpesorg, mens du selv er lettet over, at du stadig er med på holdet. Det eneste du kan gøre, er at stå til rådighed for din opsagte kollega, hvis du vil være en god kollega.

Alle skal prøve at skabe mening og genskabe en tryghed. Alle forholder sig til en fyringsrunde. Bare det var mig! Eller hvad skal der så ske med de fyredes opgaver? Alle skal genfinde mening i forhold til fremtidige opgaver, roller, positioner i forhold til dem, der er tilbage.

Der kører altså to parallelle spor. Du skal finde din egen plads i den nye situation – og du skal hjælpe din kollega til at tage afsked og komme videre.

Du skal bare være der

Som kollega til en række fyrede kolleger føler du nok en blanding mellem dårlig samvittighed og lettelse over, at du stadig selv er en del af virksomhedens fremtid. Du skal derfor forholde dig til dine egne følelser samtidig med, at du skal være der for sin opsagte kollega, der måske er ramt af chok.

For dine opsagte kolleger troede måske aldrig, at det ville ramme dem. Det er svært, når andre tager valget om, at man ikke længere skal være en del af virksomheden. Måske reagerer kollegaen voldsomt, senere bundfælder det sig, og vedkommende vil igen tale om sin angst for fremtiden og hvad der skal ske. Det bedste du så kan gøre som en god kollega er at stille dig til rådighed og at være der.

Kend din besøgstid

Det allersværeste for den opsagte er, hvis ingen siger noget. Så selvom det er svært at håndtere folk i sorg – og det vil en afskedigelse være for mange mennesker – så skal du være der.

Du kan for eksempel sige: "Jeg er virkelig ked af det på dine vegne, og hvis du har behov for at tale om det med mig, må du endelig sige til. Måske ved du, hvem din afskedigede kollega har tætte relationer til, så kan du også hjælpe med at få dem på banen.

Det er nemlig en balancegang, hvor du stiller dig til rådighed, men det kan sagtens være, at det ikke er dig, vedkommende vil tale med.

Derfor skal du kende din besøgstid. Du skal lytte, når den opsagte vil tale om det – og være indstillet på, at vedkommende mandag og tirsdag stiller alle spørgsmålene. Hvad sagde hun? Hvordan gør de det? Så svinger det og onsdag er den fyrede rasende, torsdag går det bedre – og fredag går det igen rigtig dårligt.

Loyalitetsdilemmaet

Du kan opleve at komme i et loyalitetsdilemma – fordi det kan være svært både at vise loyalitet overfor fremtiden i virksomheden og din fyrede kollega.

Som medarbejder har du behov for at se fremad og at være med til møder om fremtiden, mens din fyrede kollegas opgaveportefølje bliver mindre og mindre.

Det er ingen let opgave at balancere mellem både at vise sympati for din fyrede kollega og samtidig være tro mod det, der sker fremadrettet i virksomheden.

Der er stor forskel på, hvad din fyrede kollega har behov for og lyst til i forhold til at tage afsked med kolleger og arbejdspladsen. Find ud af, hvad vedkommende vil, og undersøg, om det kan realiseres indenfor virksomhedens rammer.

Fortæl en ny historie

Har din kollega været i din virksomhed i mange år, men opgaverne nu er erstattes af andre på grund af en ny strategi, kan du hjælpe din kollega med at holde fast i de gode år – og pointere, at sådan en afskedigelse ikke er personlig.

Du kan også hjælpe den fyrede kollega ved at tilbyde din som reference i forhold til nye jobmuligheder, du kan skrive en anbefaling på LinkedIn – eller bare fortælle den fyrede, hvad du synes, vedkommende har gjort godt. Det kan være en hjælp af få en anden historie om sig selv – end historien om at være den fyrede kollega.

Afklar dine karriereønsker med en karrieresamtale

Brug IDA, når du vil have hjælp til at udforme din egen karriereplan og vælge karriereretning.

Som medlem af IDA har du mulighed for 1 karrieresamtale hvert halve år. 

Book din karrieresamtale

Læs mere

Råd og karriere

Gode råd til din karriere og arbejdsliv

Vi har samlet alle vores gode råd, artikler samt regler om alt fra ferie til ansættelseskontrakt ét sted. På den måde kan du hurtigt og nemt betjene dig selv og finde svar på det, du leder efter.

Søg råd