Anders er fanget i Indien: Boede også i Kina under SARS-udbruddet

Anders Ohmann og hans kone havde mindre end 72 timer til at beslutte sig for, om de ville blive i deres nuværende hjem i Indien eller flyve tilbage til Danmark med det sidste fly.

Anders Kjøller

af Anders Kjøller

Anders Ohmann har de sidste været udsendt af Novozymes til Bangalore i Indien. Sammen med sin hustru har han valgt at blive. men der er mange overvejelser, bl.a. risiko for social uro.

Det sikreste valg ville være at flyve tilbage til Danmark.

Bider coronavirussen sig for alvor fast i den sydindiske millionby Bangalore, hvor Anders Ohmann og hans kone bor, er det svært at forudse, om hospitalerne har kapacitet til at håndtere de mange syge.

”Min kone og jeg er sidst i halvtredserne, og selvom vi er sunde og raske, vil jeg meget hellere være syg i Danmark end i Indien”, fortæller han over en Skype-forbindelse.

Omvendt er der blevet smittet flere i Danmark end i Indien, hvis ellers man tør stole på tallene.

Og når de landede i Kastrup, kunne de se frem til 14 dages karantæne, usikkerhed om deres arbejde og det faktum, at de havde udlejet deres hus i Danmark.

Sådan lød overvejelserne for omkring 14 dage siden hos Anders Ohmann og hans kone, inden de i sidste ende valgte at blive i Indien, der nu er lukket ned for at forhindre yderligere smittespredning.

Her har de boet de sidste fire år, mens Anders Ohmann har været udsendt af Novozymes som chef for den tekniske support af virksomhedens fødevareproducerende kunder i Asien og som leder af et projekt, der skal udvikle enzymer til at ekstrahere palmeolie mere bæredygtigt.

I øjeblikket føler de sig trygge ved at være blevet, hvilket mange andre expats i øvrigt også har valgt, fortæller Anders Ohmann.

”Vi bor i et aflukket og bevogtet villakvarter med omkring 500 huse, og vi føler os meget sikre her. Vi har også haver, så vi kan komme uden for i modsætning til mange af mine kollegaer, der bor i lejligheder og som har fået forbud mod at gå ud på altanen”.

Boede i Beijing under SARS-udbruddet

Selvom situationen er usædvanlig, er den ikke helt ny for Anders Ohmann og hans kone. De boede i Beijing, da sygdommen SARS opstod i Kina i 2002 som følge af en anden type coronavirus.

”Det har vi da prøvet før, sagde vi til hinanden, da coronaepidemien spredte sig, men denne gang skal man nok lige gange det med en faktor ti eller tyve. Den store forskel er, at vi altid kunne forlade Kina, da SARS-sygdommen brød ud. Vi kan bare ikke forlade Indien nu”.

Samtidig er der en risiko for, at den nuværende situation kan eskalere sikkerhedsmæssigt. For mange indere arbejder som daglejere eller i små butikker, og hvis deres levebrød forsvinder under krisen, kan det føre til social uro og optøjer, forklarer Anders Ohmann.

Indtil videre har han dog kun oplevet opbakning til regeringens tiltag, og ligesom mange andre steder i verden er inderne blevet mere opmærksomme på hinanden.

”Ligesom I synger morgensang ud ad vinduerne i Danmark, kommer folk også hinanden ved på et andet niveau her. Nu taler vi med folk i kvarteret, som vi har boet op ad i årevis, men som vi aldrig har vidst, hvem var. På den måde er mekanismerne de samme i Danmark og Indien”.

”De indere, der bor her, rækker også ud og siger, at vi bare skal sige til, hvis vi har brug for hjælp med noget, så vi oplever en stor hjælpsomhed”.

Vant til at lede over distancen

Anders Ohmann er uddannet agronom og i sin nuværende stilling, har han ansvaret for de medarbejdere, der servicerer fødevareproducenter, som bruger Novozymes' enzymer i produktionen. Samtidig leder han en række laboratorier i Indien og Malaysia.

Derfor er han vant til digitale møder med kunder, kollegaer og leverandører over hele verden.

”Jeg har rigtig meget distanceledelse. Normalt har jeg tre-fire Skype-møder hver dag med folk i Malaysia, Kina, Australien og mange andre lande. Så på den måde er det ikke så meget anderledes, udover at møderne nu foregår hjemmefra”.

Til gengæld har indholdet af Anders Ohmanns samtaler med medarbejderne ændret sig markant.

”Jeg har lige haft et møde med et team på ti mennesker. Her snakkede vi, hvordan folk har det, om de kan skaffe mad og den slags, som vi ellers aldrig taler om. Så det handler ikke udelukkende om det faglige i øjeblikket”.

Samtidig har Novozymes indstillet arbejdet på alle deres produktionsfaciliteter og laboratorier i Indien og Malaysia indtil midt i april foreløbigt. Det skyldes til dels transportvanskeligheder for Novozymes og deres underleverandører.

I andre tilfælde kan Novozymes godt fortsætte produktionen, men har alligevel valgt at bremse den for at beskytte medarbejderne.

”Vi er en lille smule nervøse for vores medarbejderes sikkerhed i Indien, for mange af dem bor i de omkringliggende landsbyer. I de landsbyer råder selvjustitsen. Det vil sige, at de i nogle tilfælde får at vide, at de ikke kan komme tilbage igen, hvis de forlader landsbyen, og gør de det, får de problemer”.

Tiden skal ikke spildes

Nogle Novozymes-medarbejdere kan fortsat servicere kunderne over Skype eller via e-mail. Langt de fleste skal dog omstille sig til en hverdag, hvor de ikke kan løse mange af deres sædvanlige opgaver, forklarer Anders Ohmann.

”Vi gør meget ud af at fortælle, at vi ikke forventer, at alle hjemsendte medarbejdere kan fortsætte med at arbejde otte timer om dagen, men vi ser gerne, at de prøver at engagere sig i nogle aktiviteter et par timer om dagen”.

Derfor bliver de opfordret til at løse de mindre presserende opgaver, som der ikke er tid til normalt, eller til at holde sig opdateret fagligt igennem kurser og efteruddannelse online. Ifølge Anders Ohmann handler det om at sætte sig nye mål i de kommende uger, så de ikke bliver spildt.

”Målet er, at medarbejderne bliver ved med at være engagerede, og at de fortsat føler sig knyttet til Novozymes, selvom de er hjemme. Så kan vi lægge stærkt ud om et par uger, fordi folk fortsat er motiverede, og måske også friskere og skarpere på nogle kompetencer, de har haft tid til at tilegne sig”.

Hvor han selv er om et par uger, tør han til gengæld ikke selv spå om.

”Det afhænger rigtig meget af de indiske myndigheders håndtering fa coronaudviklingen. På den måde er usikkerheden den største udfordring lige nu”.