Råd fra eksperten: Skal du tage de trygge valg, når der er krise?

Mange oplever i øjeblikket et kontroltab, der gør dem usikre. Men krisen giver os også til en tænkepause til at reflektere over vores værdier og valg.

Jeanette Svendsen er karriererådgiver hos IDA.

Jeg talte forleden med et IDA-medlem, der står i et dilemma.

Han er blevet tilbudt et spændende job, han har drømt om længe, men rent økonomisk er det ikke lige så attraktivt, som hans nuværende arbejde.

Så spørgsmålet er, om han skal kaste sig ud i eventyret eller blive i de trygge rammer, nu hvor fremtiden virker usikker?

Den nuværende krise betyder, at vores valg og værdier bliver ekstra tydelige. Det er nu, vi gør op med os selv, hvem vi er, og hvad der er vigtigt for os.

Men faktisk burde vi stille os selv de samme spørgsmål til hverdag, og i forhold til IDA-medlemmets dilemma er der ikke et simpelt svar:

Vores liv forandrer sig hele tiden, og det må vi tage i betragtning. Har du købt et nyt hus med din partner, og har du små børn, kan det godt være, at økonomien er det vigtigste aspekt ved dit arbejde lige nu.

Så skal du prioritere trygheden, og når irritationen over kedelige arbejdsopgaver kommer snigende, skal du minde dig selv om, at du har taget et aktivt valg, der giver mening for dig – i hvert fald i din nuværende situation.

Men du skal også huske på, at livet og din karriere hele tiden forandrer sig. Så hvis du drømmer om et karriereskifte, kan du begynde at tage små skridt i den retning, du vil prøve af. Du kan tage kurser eller omstille din privatøkonomi, så du kan tåle at tage større risici i fremtiden.

Brug situationen som en tænkepause

I karriererådgivningen taler vi ofte med medlemmer, der er 10-15 år inde i deres karriere og som føler, at de bare er fulgt med strømmen.

De har aldrig overvejet, hvad der var vigtigt for dem, men nu får de måske en tænkepause, hvor de kan reflektere over deres hverdag.

For når man står i en travl hverdag, glemmer man ofte at løfte blikket op fra stien og overveje, hvad man egentlig ønsker sig af livet.

Nogle af dem, der er tæt sammen med deres familier i disse uger, finder måske ud af, at deres nære relationer giver dem mere værdi end arbejdet. Andre føler måske, at deres arbejder mangler mening, når de ser læger og sygeplejersker, der redder liv, og det får dem til at genoverveje deres arbejde.

Men det kan også være, at de opdager, hvor meget glæde de egentlig har fået ud af at de daglige snakke med kollegaerne og grinene ved kaffemaskinen, nu hvor begge dele er sat på pause.

Det vigtigste er at reflektere over de ting, der giver en værdi, uanset om det er tryghed, familielivet, økonomi eller den faglige udvikling.

Tør vi gøre det bedre?

I en svær tid som den nuværende krise, er der mange ting, som du ikke kan påvirke. Du kan for eksempel ikke styre, om din arbejdsgiver i sidste ende må dreje nøglen om, eller hvor længe du skal arbejde hjemmefra. Men du vælger selv, hvordan du forholder dig til begivenhederne.

De mennesker, der håndterer kriser bedst, er dem, der koncentrerer sig om det, de kan påvirke, mens de ikke bruger energi på faktorer, der er ude af deres hænder.
.
På et tidspunkt vil krisen heldigvis slutte, og de fleste kan vende tilbage til deres hverdag. Så er spørgsmålet, om du vælger at reagere på de overvejelser, du har gjort dig i tiden derhjemme.

I Matador er der to kvinder, der begge går fra deres mænd, men som vender tilbage til dem efter et stykke tid. Den ene mand siger; ”nu bliver alt, som det var før, og hun siger ”ja” og får et forfærdeligt ægteskab.

Den anden mand siger også, at ”nu bliver alt, som det var før”, men her svarer konen; ”det kan blive meget bedre – hvis vi tør”.

Vi ved ikke, om hverdagen bliver den samme igen, men måske kan vi ved at bruge tænkepausen finde ind til, hvad der vigtigt for os, så vi kan holde mere af hverdagen, når den vender tilbage igen.

Og selvfølgelig vil det have en pris, for det har alle valg. Men måske kan vi blive lidt mere autentiske i, hvem vi er, og hvad vi ønsker os.