09.11.2018
3 min læsetid

Husk ydmygheden til din jobsamtale

Det kan godt være, at din faglighed er toptunet, og du bobler af selvtillid. Men du skal kunne ”stikke en finger i jorden,” ellers får du ikke jobbet, lyder budskabet fra rekrutteringschefer og IDA-rådgiver.

Charlotte Holst

af Charlotte Holst

Selvtillid og gå-på mod kan være en god drivkraft. Men hvis det tipper, og man forvandler sig til en pralhals, der ikke lytter til andre end sig selv, ja så når man ikke langt i en rekrutteringsrunde. Heller ikke selvom fagligheden er i top. 

Sådan lyder budskabet fra flere rekrutteringschefer i store virksomheder inden for IDA’s områder. Kandidater til nye stillinger skal simpelthen huske ydmygheden. 

Det er fint med gåpåmod, og man må gerne udfordre og gå til makronerne, men det skal kombineres med, at man kan sætte sig i andre folks sted. Det er sindssygt vigtigt. Og du kan jo godt være ambitiøs og ydmyg samtidig, siger Christian Jørgensen, rekrutteringschef hos Ørsted. 

Han understreger, at det ikke handler om at være selvudslettende, men om ”at kunne stikke en finger i jorden.” 

"Man kan være nok så fagligt dygtig og fantastisk en person med masser af erfaring. Men man skal huske, at man kommer ind i en ny kultur, der har formet sig gennem mange år, og der vil være ting, man ikke ved. Det skal man have respekt for. Så det med at have en ydmyg tilgang, det er en rigtig stærk og vigtig egenskab for os", siger han. 

Beskedenhed er nødvendigt 

Hos VELUX Gruppen vinder beskedenhed næsten altid over frembrusende adfærd. Det siger Helene Makholm, der er rekrutteringsansvarlig. 

"Vi er afhængige af, at vores medarbejdere kan samarbejde på tværs. Det indgår i de fleste af vores stillinger. Derfor er det særligt vigtigt, at medarbejdere er rummelige og lydhøre over for andre". 

Helene Makholm fortæller, at man går efter den ”konsensussøgende” medarbejder, der er åben over for at lære kulturen at kende og arbejde mod fælles mål. 

"Hvis du ikke forstår den organisation, du er en del af, og ikke giver plads til andre og deres meninger, så arbejder du ikke længere mod det fælles forretningsmål og du vil møde meget modstand. Beskedenhed er nødvendigt, ligesom det er nødvendigt at kunne se ting fra flere synsvinkler", siger Helene Makholm. 

  1. Kompetencecoach

    IDAs KompetenceCoach

Vigtigt med balance 

Det, at være beskeden og lydhør over for andre og samtidig kunne bringe egne synspunkter på banen med høj troværdighed og stærk faglighed, er en fin balance, der er helt afgørende for, om man kommer igennem til et job. 

Ydmygheden skal bruges rigtigt. I jobsamtalesituationen er det vigtigt at balancere tingene, for man er der jo for at vise sig selv frem, siger Kristoffer Baadsgaard fra Oticons HR-afdeling. 

"Jobinterviewsituationen en sjov størrelse, for her får du jo faktisk lov til at prale og tale om dig selv. Derfor må der selvfølgelig heller ikke være for meget ydmyghed. Det er en balancegang. Man skal vise, hvad man kan, men man skal fortælle om sine resultater i stedet for bare at fortælle, at man er god til en hel masse uden at underbygge det. Vis det med eksempler i stedet", siger Kristoffer Baadsgaard, der tilføjer, at man sjældent oplever manglende ydmyghed hos ingeniører. 

Ydmyghed som basis-egenskab 

Christian Jørgensen fra Ørsted er enig i, at man ikke skal være ydmyg i alle situationer, men det må gerne ligge som en slags basis-egenskab, som den enkelte skal kunne dosere i de rette mængder og på de rette tidspunkter. 

"Man skal ikke være tilbageholdende i alle situationer, men det er rigtig godt at have med, og jo mere fantastisk man er, jo bedre er det faktisk at være ydmyg. Det viser, at man også er åben over for andres input, lige tager bestik af tingene og har respekt for den kultur, man er i. En kandidat, der mestrer det, vil ende med at få langt bedre samarbejde end den, der kommer ind og tror, han ved, hvordan hele butikken skal køre". 

Find den ømme tå 

Et råd til jobsøgende medlemmerne fra IDA’s karriererådgivere er da også at vise respekt. Det gør du blandt andet ved at forberede dig grundigt, siger karriererådgiver Lise Dan. 

"Det er vigtigt at lave ordentlig baggrundsresearch: Hvordan går det for virksomheden, hvilke nye tiltag er man i gang med, hvilke mål, vil man gerne nå, siger hun og peger på, at man skal prøve at finde virksomhedens ”ømme tå.” 

"Kender du de største udfordringer, så kan du byde ind med, hvordan dine kompetencer kan hjælpe". 

Ligesom rekrutterningscheferne peger også Lise Dan på, at det er vigtigt med en dosis ydmyghed. Du skal vise, du er åben over for at lytte til andres input. 

"Husk, du også kommer for at lære, og det er fint at lade det skinne igennem. Der er ikke nogen, der kan alting 100 procent. Men det er en balancegang, for du skal jo også vise dig frem. Vi plejer at sige, at du skal lave støj på den rigtige måde. Ikke pral, men positiv støj, for eksempel ved at fremhæve eksempler, der underbygger det, du siger, du er god til".