Råd fra eksperten: Intet jobopslag - intet problem

Omkring hvert andet job bliver besat uden et reelt stillingsopslag. Derfor er der god grund til at sende en uopfordret ansøgning, når du har drømmejobbet i kikkerten. Men hvordan skal du gribe ansøgningsprocessen an?

Med en uopfordret ansøgning viser du handlekraft og initiativ, men du skal ikke bombardere virksomhederne med ansøgninger. Find i stedet for den rette virksomhed for dig og brug tid til at lave research, så du kan vise, hvorfor du passer perfekt ind hos dem. 

Se det som en indledning til dialog 

Du skal faktisk ikke se en uopfordret ansøgning som en reel ansøgning, men snarere som indledningen på en dialog. For ser du det som en ansøgning, vil virksomheden stort set altid svare nej til, at de netop nu har et ledigt job, der passer til din profil. Se i stedet din ansøgning, som åbningen til en dialog om, hvilke muligheder der kan åbne sig i virksomheden i den kommende tid. 

Find oplysninger på firmaet 

Du skal altid lave research på, hvad der sker i branchen og i den pågældende virksomhed, og hvilke udfordringer der er på dit felt. Her kan du trække på personer i dit netværk, og du kan søge på sociale medier, fagblade og lignende. Når du har fundet ud af, hvilke udfordringer virksomheden har, og hvilke opgaver den løser, kan du begynde at finde ud af, hvordan du kan bidrage med at løse opgaverne. 

Stil de rigtige spørgsmål 

Find ud af hvem du skal ringe til i firmaet, inden du sender dit CV og din ansøgning. Du skal ramme din kommende chef. Og når du får ham eller hende i røret, skal du være klar med dine velforberedte spørgsmål. 

Idéer til spørgsmål er: 

  • Spørg hvilke kompetencer og hvilken profil, de har brug for. 
  • Spørg ind til afdelinger, og find ud af, hvilken afdeling du passer ind i og hvilke opgaver, du kan varetage i virksomheden. 
  1. Log på Mit IDA for at få en hjælpende hånd til dit CV

    CV-assistenten

  2. Karrieresamtale

    Book en karrieresamtale

Hold din ansøgning kort og præcis 

Når du taler med en fra virksomheden, skal du aftale, at du sender dit CV til din eventuelt kommende chef – den person, der kan beslutte om din profil er relevant for virksomheden. Dit CV skal selvfølgelig følges med en ansøgning, hvor du i kort form skriver, hvad du kan gøre for dem. 

En uopfordret ansøgning skal være endnu mere specifik end ansøgningen til et konkret job, så læseren med det samme kan se, hvilken rolle, du kan udfylde. Udover at det skal være kortere, kan du dog følge de samme principper, som når du søger et opslået job. 

Den gyldne regel: Følg op  

Når du sender en ansøgning til nogen, der ikke har bedt om det, kan du ikke forvente et hurtigt svar. Men du må heller ikke overlade initiativet til virksomheden og sidde passivt derhjemme. Ring dem i stedet op allerede efter en uges tid og spørg, om de har nogen kommentarer til dit CV. 

I samtalen skal du vise, at du ikke forventer, at de har et job klar til dig her og nu, men at det er en dialog, og at du håber, at de vil tage kontakt i fremtiden, hvis der er en relevant stilling, der bliver ledig. Hvis du kan høre, at virksomheden er interesseret i din profil, kan du dog foreslå at komme forbi til et uformelt møde, eller spørge om du må ringe igen om et par måneder.