Råd fra eksperten: Efteruddannelse kan give en tiltrængt pause

Det kan give en mental pause fra coronakrisen at opsøge ny viden – også selvom rammerne for efteruddannelse ikke er som de plejer.

Morten Esmann er karrierekonsulent i IDA.

Lad det være sagt med det samme: Hvis du er ved at brække nakken på at skulle undervise en niårig i matematik, samtidig med at du passer dine arbejdsopgaver, kan efteruddannelsen vente til senere. Så bør du fokusere på at komme helskindet igennem de næste måneder.

Men er dine udfordringer mere overkommelige – det kan fx være, at din hverdag er blevet kedeligere, eller at du føler dig demotiveret – kan efteruddannelse have en masse gavnlige effekter.

 

  1. Læs mere

    Om IDA Upgrade

Det kan give et tiltrængt afbræk og lede dine tanker væk fra hverdagen, at du pludselig lærer noget nyt og møder andre mennesker, også selvom det er online. I den forbindelse er det faktisk ligegyldigt, om du tager et kursus i fransk, strikning, madlavning eller noget der er relevant for dit arbejde.

En anden positiv effekt er, at det øger den psykologiske robusthed at handle på sine problemer. Hvis du gør noget aktivt i stedet for at ligge i sofaen og tænke, at det hele også kan være lige meget, så styrker det dit selvværd og giver dig en følelse af kontrol. Samtidig får du noget nyttigt ud af en periode, der ellers føles som spildtid.

”Timingen er dårlig”

Som karrierekonsulenter hører vi de samme undskyldninger for at udskyde efteruddannelsen nu, som før coronakrisen: ”Jeg har ikke tid”. ”Timingen er ikke rigtig”. ”Jeg kan ikke finde det rigtige kursus”, er nogle af de hyppigste gengangere.

Som sagt er det helt fair argumenter, hvis du kæmper med at få hverdagen til at hænge sammen, fordi du har fået flere arbejdsopgaver eller småbørn på hjemmekontoret. Men prøv at være ærlig og overvej, om det i virkeligheden bare er undskyldninger, du bruger til at skyde ansvaret væk fra dig selv.

Ofte er det os selv, der er den største barriere for at komme på efteruddannelse, men vi leder efter ydre omstændigheder for at retfærdiggøre, at vi ikke kommer i gang.

Morten Esmann,
Karriererådgiver, IDA

Det er selvfølgelig en reel indvending, hvis du hellere vil på et fysisk kursus med praktiske øvelser og networking end at deltage bag skærmen. Du skal bare være opmærksom på, at der kan gå mange måneder, før du kan komme i gang med noget, som kunne hjælpe dig med at få ny energi nu, så måske er den næstbedste løsning bedre end ingenting. Derudover har kursusudbyderne haft flere måneder til at forfine deres produkter, så det er til at holde ud at deltage i flere timer bag skærmen.

Gør dig nogle tanker nu

Beslutter du dig i sidste ende for at udskyde efteruddannelsen, til verden er mere normal igen, bør du allerede nu gøre dig nogle tanker om, hvad der kunne være interessant for dig. Efteruddannelse tager tid fra dine normale opgaver, og derfor kan du lave en plan for, hvordan de bliver løst, mens du er væk, eller når du kommer tilbage. Det kan du læse meget mere om her.

På den måde er du klar til at komme i gang, lige så snart samfundet åbner op, så efteruddannelse ikke endnu engang bliver noget, der står på en to do-liste til en fjern fremtid.