Råd fra eksperten: Overvej dette, når du vælger karrierevej

Selvom din karriere ikke kan planlægges til punkt og prikke, kan du stadig gøre dig en række overvejelser om, hvor du vil hen.

Læg fremtidsplaner, når du har det godt på jobbet

Det bedste tidspunkt at planlægge karrieren er mens du har det godt på jobbet. Det er nemlig her, at du har overskuddet til at gøre dig overvejelser om, hvordan du gerne vil have at fremtiden ser ud.

Det er ikke ensbetydende med, at du skal gå ud og lede efter et nyt job. I stedet skal du gøre dig overvejelser om, hvilke ønsker du har til din karrieres udvikling, mens overskuddet til stede.

Det kan også være, at står du i en situation, hvor du er landet i et job, som ikke var det helt rigtige for dig, eller også er du først lige på vej ud på arbejdsmarkedet.

Så brænder platformen måske lidt mere under dig, for at få afklaret hvilken retning du vil gå i, men overvejelserne er de samme.

Drop tanken om karrierestigen

Tit og ofte snakker vi om karrieren som noget, vi bevæger os opad. Vi kravler populært sagt op ad karrierestigen. Det er ærgerligt, for sådan behøver en moderne karriere ikke se ud.

I stedet burde vi anskue vores karriere som et stykke kogt spaghetti. Når man lægger det ned på bordet, så vil det sno sig i forskellige retninger. Det bevæger sig aldrig bagud, men altid fremad. Og præcis sådan kan vores karrierer også ud. Der er plads til at træffe nye valg eller omvalg løbende gennem karrieren. Fremdrift i karrieren er nemlig vigtigere end forfremmelser.

Du kan sagtens blive projektleder og så på et tidspunkt nå frem til, at du vil noget andet. Herfra kan man i du samme virksomhed, eller et nyt sted, gå tilbage til for eksempel at blive specialist eller selvstændig.

  1. Log på Mit IDA for at få en hjælpende hånd til dit CV

    CV-assistenten

  2. Karrieresamtale

    Book en karrieresamtale

Før en logbog over dine arbejdsopgaver, og opsøg nye

Kan du definere dine tre vigtigste arbejdsopgaver du løser dagligt? Hvis svaret er nej, er det måske på tide at føre en logbog i en periode.
Det kan du gøre ved hver dag at notere dine tre vigtigste arbejdsopgaver i en bog. Efter noget tid kan du bladre tilbage og danne dig et overblik.

Måske opdager du, at det er de samme opgaver, der fylder hver dag, og at du har lysten til mere. Så kan du aktivt opsøge nye opgaver, som er med til at give dig kompetencer, du kan bruge i din videre karriere. Samtidig giver det dig en mulighed for at vise overfor både chef og kunder, at der er flere sider af dig, som de måske ikke oplever i det daglige.

Gør status og se fremad

Når du overvejer din karrieres fremtid, bør du fokusere på fire forskellige trin. Du skal kigge tilbage, kigge ind, kigge frem og vigtigst af alt skal du gøre noget.

Når du kigger tilbage, skal du se på det du har lavet, og overveje hvad du var god til og hvad du var glad for.

Når du kigger ind, skal du mærke efter hvad det var, af det du lavede som gav dig god energi. Hvad vil jeg du gerne lave mere af, og hvilke værdier har du i forhold til dit arbejde. Skal du eksempelvis have et job hvor du rejser meget, eller et job hvor du har fri klokken fire hver dag, fordi du skal hjem og fodre ungerne?

Når du har gjort status over dit arbejdsliv, er tiden kommet til at se fremad. Også selvom du ikke nødvendigvis skal ud og søge et nyt job her og nu, så skal du tænke på det. Og når det rigtige job så dukker op, eller du er klar til at lede efter nye udfordringer, så er det bare om at gøre det.

Læs mere

Råd og karriere

Gode råd til din karriere og arbejdsliv

Vi har samlet alle vores gode råd, artikler samt regler om alt fra ferie til ansættelseskontrakt ét sted. På den måde kan du hurtigt og nemt betjene dig selv og finde svar på det, du leder efter.

Søg råd