29.01.2019
5 min læsetid

Fra it-ingeniør til it-direktør

Anne-Sofie Nielsen, it-direktør hos nemlig.com, blev leder ud af det blå. Men hun voksede med opgaven og erfarede, at hun kunne bevare sin grundlæggende fascination ved teknologiske udfordringer og fremskridt.

IDA Learning

af IDA Learning

Da Anne-Sofie Nielsen i 2010 blev tilbudt stillingen som udviklingschef i software-virksomheden Kapow som følge af en organisationsændring, kom det i nogen grad bag på hende. Efter fem år som udvikler efter uddannelsen til it-ingeniør befandt hun sig stadig godt i specialistrollen, men den administrerende direktør havde bidt mærke i den dengang 30-årige it-specialist.

”Han sagde, at han så mig som et fyrtårn i afdelingen og som et eksempel for andre, blandt andet fordi jeg flere gange havde lagt mig i selen for at løse vigtige opgaver, så vi kunne lukke et salg. Jeg havde slet ikke set muligheden for et lederjob komme, men jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville sige ja,” fortæller Anne-Sofie Nielsen, der er blandt talerne ved konferencen Diversity in Tech and Science 6. marts i København og Aarhus.

Siden blev hun forfremmet hos Kapow af flere omgange, før hun for fire år siden fik stillingen som it-direktør i virksomheden nemlig.com, og i dag er hun innovationsdirektør. Men først skulle ledelsesdelen læres fra bunden, og hun skulle finde sig selv i den uvante rolle som leder.

”Jeg kendte fagområdet til bunds og følte mig på den måde på sikker grund. Men jeg skulle være leder for mine hidtidige kolleger, og det føltes lidt akavet. Vi snakkede om det, jeg var åben omkring, at det var nyt for mig og meget skulle læres. Først og fremmest skulle jeg vænne mig til, at folk omkring mig lyttede på en anderledes måde og tillagde mine ord en anden betydning og opmærksomhed. Jeg blev meget mere synlig og mine ord og handlinger blev ligesom set gennem et forstørrelsesglas.”

Konference: Diversity in Tech and Science - Celebrating Women

Vær med til at hylde mangfoldigheden og nogle af Danmarks dygtigste kvinder inden for tech, når IDA åbner dørene til heldagskonferencen Diversity in Tech and Science - Celebrating Women, som afholdes i både Aarhus og København.

Skiftet fra kollega til leder

Anne-Sofie Nielsen erfarede flere ting i den tidlige fase. Dels at det var mest praktisk at flytte i eget kontor, så der kunne være fred omkring samtaler med medarbejderne og samtidig symbolsk markere rolleskiftet. Dels at meget skulle opfindes undervejes for at finde den rigtige balance mellem ledelsesopgaver og udviklingsarbejdet, som hun stadig var en del af. Dels at man også som leder nogen gange må stå ved, at man ikke kender svarene men vil gøre sit bedste for at hjælpe.

Og dels at ledelse også er skægt og rummede mange udfordringer, som mindede om det, der i sin tid drev hende til at blive ingeniør, nemlig kontakten til mennesker, at løse problemer og levere resultater.

”Som specialist har man sin faglighed, og ens resultater er meget konkrete og målbare. Som leder er succesen mere indirekte, her handler det om at lykkes gennem andre, at lykkes gennem holdet. Det er vidt forskellige krav og tilgang, men begge dele har givet mig samme glæde, når det fungerer.”

Ledelse er et fag, der skal læres

Hun konstaterede også undervejs, at det ville være gavnligt at supplere de praktiske erfaringer med en dybere teoretisk viden om ledelse. Derfor tog hun en tre-årig diplomuddannelse i ledelse på Copenhagen Business Academy, hvilket gav et netværk af ligesindede og bragte et større perspektiv ind i forståelsen af ledelse.

3 råd til lederaspiranter fra Anne-Sofie Nielsen
  • Tag ansvar, når du har mulighed for det. Gå i spidsen og gør dig fortjent til stillingen.

  • Tal med din leder om dine ønsker. Det er langtfra sikkert, at vedkommende har nogen anelse om, at du ser ledelse som et ønske og en mulighed.

  • Sig ja tak, når muligheden opstår. Selvom du havner på dybt vand, kan du række ud og søge hjælp, når du har brug for det. De fleste vil gerne hjælpe.

Der var mange ting, jeg ikke vidste i den første tid om kravene i ledelsesopgaverne. På den front er jeg blevet klogere og ikke mindst har jeg lært at afsætte tid til at reflektere over de ting, der sker i hverdagen, og hvordan de skal løses.

Anne-Sofie Nielsen,
IT-direktør, nemlig.com,

Selv om hun nu har beklædt forskellige lederstillinger i ni år, har hendes grundlæggende drive imidlertid ikke ændret sig. Hun brænder stadig for ny teknologi og for at være med til at forme fremtiden med teknologien. Nu blot i en virksomhed med et radikalt andet fokus. Mens Kapow var B2B har nemlig.com direkte og uafbrudt kontakt til forbrugerne.

”Det er en ambitiøs virksomhed, der vil bruge teknologien til at gøre tingene smartere og præge udviklingen. Det tiltaler mig. Og så er der kontant afregning fra brugerne, hvis vi ikke finder de bedste løsninger. På den måde er jeg stadig i kontakt med de sider, jeg fandt spændende og stadig holder af ved mit oprindelige fagområde.”

Du kan høre mere til Anne-Sofie Nielsen på konferencen Diversity in Tech and Science - Celebrating women 6. marts i København.