14.11.2017
4 min læsetid

Dårlig ledelse får hver anden til at skifte job

Mange IDA-medlemmer har antennerne ude efter nye karrieremuligheder, viser analyse. Manglende faglige udfordringer er ofte årsag til jobskifte, og så siger flere end hver anden op på grund af det, de oplever som dårlig ledelse.

Charlotte Holst

af Charlotte Holst

IDAs medlemmer er et søgende folkefærd, der ofte går på jagt efter - eller undersøger - nye jobmuligheder, viser en undersøgelse. Et stort flertal ønsker sig nye faglige udfordringer, og så peger over halvdelen på, at de føler sig udsat for "dårlig ledelse" og derfor vil væk. Ledelsesproblematikken er ikke fremmed for karriererådgiver Morten Esmann, der taler med mange IDA-medlemmer med jobskiftetanker.

"En del føler ikke, de laver det, de er bedst til. Samtidig føler de måske, de ikke bliver anerkendt nok, eller at deres rammer på jobbet er uklare. Alt det fører jo tilbage til ledelsen. Nogle har også mere direkte problemer med deres leder. Hvis ikke man synes, man forstår hinanden, kan det give konflikter. Det relationelle betyder meget"  siger Morten Esmann.

Anerkendelse som rettesnor

Mange lægger stor vægt på anerkendelse, siger Morten Esmann. Mangler den, vil det ofte skabe usikkerhed hos den enkelte.

Om jobskifte
  • 47 procent overvejer af og til nyt job.
  • 22 procent undersøger jævnligt jobmuligheder.
  • 6 procent er meget aktivt jobsøgende.
  • 55 procent af kvinderne og 52 procent af mændene sagde seneste job op på grund af ’manglende faglig udfordring.’
  • 57 procent af kvinderne og 50 procent af mændene sagde op på grund af ’dårlig ledelse.’

Kilde: IDAs jobskifteanalyse

Hvis man ikke får anerkendelse eller feedback, bliver man måske nervøs for, om man gør tingene forkert, for man har ingen rettesnor at pejle efter. Anerkendelse er et væsentligt styringsredskab, der fortæller, hvornår du har gjort noget godt, og ikke mindst hvornår det er godt nok

Morten Esmann,
karriererådgiver, IDA

Samtidig handler anerkendelse om at mærke, man bliver set. Føler man sig usynlig, er der stor sandsynlighed for, at man får lyst til at komme væk.

"Det er et basalt psykologisk behov, vi mennesker har. Når vi bliver set, får vi følelsen af, at det ikke er ligegyldigt, om vi kommer på arbejde. Derfor er anerkendelse så enormt vigtigt. For IDAs medlemmer er det afgørende, at jobbet giver mening, og det meningsfulde bliver langt tydeligere, når man får anerkendelse"  siger Morten Esmann og tilføjer, at den konkrete og personlige af slagsen, hvor lederen peger på noget specifikt, man er lykkedes godt med, er den meste effektfulde.

Kontrollerende chef

IDAs jobskifteanalyse viser desuden, at hver anden har skiftet job, fordi de søgte mere ansvar og frihed til selv at tilrettelægge deres opgaver.

"Højtuddannede mennesker er uddannet til selv at beslutte og tage ansvar. De har brug for, at rammerne er så tilpas løse, at de kan bruge deres selvstændighed, men samtidig skal der stadig være nogle rammer, der holder en på rette spor" siger Morten Esmann.

Konflikterne med lederen opstår hyppigst, når den enkelte oplever sin chef som kontrollerende.

"Hvis lederen detaljestyrer og giver indtryk af, at han kontrollerer medarbejderen, selvom det ikke er intentionen, kan det være kilde til frustration. Så har man en leder, der tilsyneladende ikke har tilstrækkeligt overblik eller sikkerhed til at kunne lede med armslængde, og som føler sig nødsaget til konstant at følge op på stort og småt. Det vil den enkelte opleve som mistillid."

Tag dialogen

Hvis du har et job, du egentlig er glad for, men savner frihed eller mere anerkendelse, bør du åbent tage dialogen med din leder, siger Morten Esmann.
"Det er ikke altid løsningen bare at skifte til noget nyt, hvis man ellers er glad og tilfreds. Snakken kan tages stille, roligt og ordentligt, og man skal ikke vente til eksempelvis MUS, for så kan det pludselig vokse sig til en stor sag. Tag dialogen om det, der går dig på, løbende. Det kan også hjælpe din leder til bedre at forstå dig."