28.03.2019
3 min læsetid

En gang for alle: Hvad er agil ledelse?

Agil ledelse har i en længere periode floreret i diverse medier, professionelle samtaler og ledelsesmæssige luftlag. Men hvad går agil ledelse egentlig ud på? Og hvorfor er det nu en gang så vigtigt, at agilitet bliver en del af din ledelse?

IDA Learning

af IDA Learning

”Hvis du vil være fremtidens leder, skal du lede agilt”. Er det et udsagn, du har hørt før? Vi gætter på noget i den dur …

Når agil projektledelse efterhånden længe har været det nye sort, er det selvfølgelig, fordi agilitet omfavner den hastighed, alle skal tilpasse sig – og fordi agile arbejdsmetoder har skabt resultater.

Du er måske også stødt på alverdens bøger om agilitet og har hørt om agile arbejdsmetoder – og har nok mest af alt fået understreget, at det i hvert fald er noget, du bør tage til dig for at navigere i år 2019 og frem.

Men selvom agilitet er på alles læber, er det sjældent, at ledelsesopgaven ved den agile arbejdsform bliver sat under lup. For hvad vil det egentlig sige for lederen at skulle bedrive agil ledelse?

Chefkonsulent i LEAD – enter next level, Signe Enemark Kildesgaard, giver i samarbejde med IDA en definition på konceptet, når hun underviser på IDAs kursus i Agil ledelse. Her får du nogle af hendes input - i håbet om, at du kan få et tydeligere billede af, hvad agil ledelse er for en størrelse.

Overblik: Hvad er agil ledelse, og hvorfor er det interessant? 
Hurtige forandringer og hurtige arbejdsgange – det er måske, hvad de fleste forbinder med agile arbejdsmetoder, og det er heller ikke forkert.

”Den agile leder er hurtig, let og smidig i sin tilgang til ledelse og organisering. Agil ledelse handler om evnen og modet til at læse og respondere på skiftende omstændigheder med et bredt handlerepertoire; at frit kunne bruge modsatsrettede ledelsestilgange og organiseringsformer uafhængigt af personlige præferencer”, siger Signe Enemark Kildesgaard.

Hun understreger, at agil ledelse hverken er en spritny ledelsesform, eller at agil ledelse skal erstatte de ledelsesformer, du som leder allerede kender til.

Du skal fortsat styre og uddelegere opgaver på klassisk vis. Men du skal som agil leder gøre brug af netop den ledelsestilgang, der hjælper dine medarbejdere og virksomheden til succes i den givne situation.

Med andre ord skal du som agil leder have en større bagage med dig end før, og du skal evne at pakke de forskellige dele af bagagen ud i det øjeblik, det er mest nødvendigt.

”Agil ledelse handler bl.a. om at skabe rammerne for kontinuerlig databaseret forbedringsarbejde, udvikling og læring. At praktisere agil ledelse er også at vælge den rette organiseringsform til opgaven. Lederen skal altså kunne veksle mellem at bestemme ‘hvad’ og ‘hvordan’ arbejdet skal udføres og definere vejen til at nå målet og samtidig kunne understøtte samarbejde i selvorganiserende teams gennem kommunikation og feedback loops, der skaber mening og synliggør konsekvenserne af handlinger”, siger Signe Enemark Kildesgaard.

Med eksplosiv udvikling og nye muligheder følger nye idéer fra højre og venstre og dermed også en masse valg – valg lederen står på mål for. Og selvom du som leder skal styre slagets gang ved at sætte en klar vision og kurs, taler vi også om helt nye udfordringer og tilgange til lederrollen, når store dele af ansvaret skal fordeles.

Som agil leder lærer du altså at trække på et bredere handlerepertoire og at bruge det på de rette tidspunkter. Du lærer at balancere mellem at skabe klare beslutningsveje for dine medarbejdere og samtidig køre dem ind i en selvkørende funktion.

Læs her om kurset Agil ledelse, hvor vi sætter fokus på ovenstående og de tre delelementer; Det personlige lederskab (mindsettet), måden at skabe agilitet gennem organisering af din virksomhed samt udvikling af en agil kultur.

Kursus: Agil ledelse

Vil du lykkes med at lede agilt på tværs af organisationsformer?

Og vil du lære at skabe en team- og læringskultur med samarbejdsrum på kryds og tværs af organisatoriske grænser? 

Deltag i kurset om Agil ledelse, og bliv den agile leder, fremtiden venter på.