02.04.2019
3 min læsetid

Fejlen, der ødelægger potentialet for succes med agil ledelse

De fleste fejler i ny og næ. Og fejl er netop, hvad agil ledelse drejer sig om. Du skal omfavne de fejl, der opstår - for fejl fører til forbedringer. Men hvad gør du reelt i det øjeblik, fejlen opstår? Det er nemlig dér, du skal slå til.

IDA Learning

af IDA Learning

#deldinefejl. Du kender måske hashtagget, som Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers står bag, og som formentlig udspringer af ministerens iværksætterånd.

Hashtagget omfavner den agile arbejdsgang og ledelse, som netop handler om at turde at fejle.

Lederen skal lære at have modet til at slippe kontrollen og at uddelegere opgaver og ansvar til medarbejdere, som ikke har haft det formelle ansvar før. For med mod kommer fejl, og med fejl kommer udvikling.

Men … nu vi snakker om fejl. Så er der faktisk en fejl, du kan begå i den ombæring, som kan være ødelæggende for din forretning i længden.

Den opstår, hvis du ’behandler’ fejl på den forkerte måde og overser potentialet i de fejl, du eller dine medarbejdere begår. For trods, at du fx med #deldinefejl kan være til inspiration for andre og vice versa, så opstår udviklingen, idet du dykker ned i, hvad det er, fejlen har bragt med sig.

”Vi skal lære og fejle hurtigt ved løbende at evaluere på vores arbejde og give hinanden feedback. Helt centralt i agil ledelse er således evnen til at opbygge en feedback- og læringskultur. Dette kræver en høj grad af tillid mellem ledere og medarbejdere og gensidig ansvarlighed i opgaveløsningen”, siger chefkonsulent i LEAD – enter next level, Signe Enemark Kildesgaard, som også underviser på IDAs kursus i Agil ledelse.

Men alt det gør du måske allerede?

I så fald er du et skridt tættere mod at udvikle din forretning.

Men det kan også være, at du som mange ledere oplever, at hverdagen drøner derudad, og at du ikke når at få set på den læring og de muligheder, fejlene reelt genererer.

Måske du en gang i mellem kommer til at fokusere lidt for meget på de negative konsekvenser, fejlene kan resultere i – forståeligt nok, det er nok sådan, de fleste vil opfatte fejl. Hvorfor opstod fejlen? Og hvem var egentlig skyld i den?

Det kan også være, at du netop for ikke at fokusere på fejlene i negativ forstand skøjter let henover dem for at komme videre til det næste modige projekt. Måske også i håbet om at ride på bølgen af hurtig (og agil) udvikling, som forventes af dig som leder i dag?

Men det er en god idé at stille dig selv spørgsmålet: Leder jeg egentlig en lær-af-dine-fejl-kultur? Er der reelt plads til at fejle, når det kommer til stykket? Og lærer vi af det?

Hvis du skal arbejde ud fra den kultur, kræver det naturligt nok, at du lærer. Og i og med at dine medarbejdere får uddelegeret nogle af dine opgaver og noget af dit ansvar, kan du ikke være sikker på, hvordan de håndterer fejlene på egen hånd.

… Med mindre du selv sørger for at efterleve den kultur, du ønsker, de skal efterleve. Rettere sagt – de skal opleve dine handlinger og ikke blot høre dine ord eller se dit hashtag.

Som agil leder tillærer du dig et mindset, som bygger på tillid til medarbejderne, du får kompetencerne til at lede en kultur, hvor der er plads til samarbejde, fejl – og vigtigst lærer du at udnytte den dertilhørende læring, fejlene kan give dig.

Du kan læse meget mere her om kurset i Agil ledelse, hvor vi sætter fokus på tre delelementer; Det personlige lederskab (mindsettet), måden at skabe agilitet gennem organisering af din virksomhed samt udvikling af en agil kultur.

Kursus: Agil ledelse

Vil du lykkes med at lede agilt på tværs af organisationsformer?

Og vil du lære at skabe en team- og læringskultur med samarbejdsrum på kryds og tværs af organisatoriske grænser? 

Deltag i kurset om Agil ledelse, og bliv den agile leder, fremtiden venter på.