01.02.2018
3 min læsetid

Gode ledere er nøglen til et godt psykisk arbejdsmiljø

Når medarbejdere går ned med stress, og en arbejdsplads lider under et dårligt psykisk arbejdsmiljø, så hænger det tæt sammen med kvaliteten af den nærmeste leder. Det viser undersøgelsen ’Ingeniørernes Stress’ fra Ingeniørforeningen.

IDA Learning

af IDA Learning

Brug dine styrker og kend dine sårbarheder på arbejdet.

Det bedste værn mod stress er en god nærmeste leder, der ved, hvordan man tager hånd om stress og fremmer et sundt psykisk arbejdsmiljø. Det er en af hovedkonklusionerne i undersøgelsen ’Ingeniørernes Stress’, som IDA har lavet i samarbejde med Akademikerne.

At håndtere stress er en ledelsesopgave. Det er lederens opgave at spotte stress og hjælpe medarbejderen så godt gennem en stressperiode som muligt – måske endda helt at undgå den.

Undersøgelsen viser, at jo højere rating en ingeniør giver deres nærmeste leder, jo mindre risiko har de for at opleve en stresset hverdag og arbejdsplads. Frida Frost, formand for Ingeniørforeningen (Thomas Damkjær Petersen er blevet ny formand, efter denne artikel blev bragt første gang, red.), er ikke overrasket over sammenhængen:

”Det er til hver tid en leders opgave at sikre, at der ikke drives rovdrift på de medarbejdere, man har ansvar for. Ressourcer og opgavemængden skal stå mål med hinanden. Men ingen er tankelæser, og derfor er det også medarbejderens opgave at melde ud, hvis læsset er ved at vælte. Der kan være ting ud over jobbet, der kan rokke båden i hverdagen. Men når man melder ud, så må en leder også tage det alvorligt,” siger Frida Frost.

Bevar motivationen og arbejdsglæden

Tag et kursus i robusthed og få værktøjer til at øge dit gåpåmod, mens du passer på dig selv.

Brug dine styrker og kend dine sårbarheder på arbejdet.

Tilmeld dig IDAs kursus i Robusthed

Enhver ansvarlig leder ved også, at det koster langt færre ressourcer – både menneskelige og økonomiske – at give en stresset medarbejder tid og ro til at komme tilbage på rette spor, fremfor at fyre for siden at hyre en afløser, der først skal læres op. Den øvelse kan lynhurtigt koste en årsløn.

Frida Frost,
Tidligere formand for Ingeniørforeningen

Undersøgelsen viser også, at ingeniører, hvis arbejdsmængde er for stor, oplever markant højere stress end ingeniører, der har en passende arbejdsmængde.

”De opgaver, som ingeniører og cand.scient.er sidder med til hverdag, er ofte ret komplekse og kræver tid og grundighed. Har du ikke tid til at løse disse opgaver på et tilfredsstillende fagligt niveau, så hopper kæden af. Stolthed og tilfredshed med de problemstillinger, vi løser, er en forudsætning for at trives på en arbejdsplads. Det ligger nok i mange vidensarbejderes dna, at tingene skal være i orden, før man afleverer dem. Ender vi ud med at blive brandslukkere, så er vi inde i den onde nedadgående spiral,” siger Frida Frost.

1.533 medlemmer af IDA har deltaget i undersøgelsen ’Ingeniørernes Stress’. Den er en del af en større undersøgelse, som Akademikerne har lavet blandt sammenlagt ca. 28.000 akademikere.