13.12.2017
5 min læsetid

Stine Bosse: "Den største risiko er mennesket"

Lige meget hvor meget teknologi, der bliver proppet ind i vores hverdag, er mennesket stadig den faktor, som virksomheder overser i deres risikolandskab, mener Stine Bosse.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Det går stærkt i de fleste brancher i dag. Spørg bare hotelejerne, taxachaufførerne og postcentralerne, der er under stadig stigende pres fra de nye muligheder, teknologien tilbyder deres kunder.

Ofte bliver der talt om mangel på rettidigt omhu, når store virksomheder som PostNord bliver løbet over ende af andre, der er født ud af ny teknologi. Andre taler om manglende fokus på risikovurdering helt oppe i øverste ledelseslag.

Den erfarne erhvervskvinde Stine Bosse, som har beskæftiget sig med ledelse over snart 30 år blandt andet som topchef i Tryg, mener, at der er sket et holdningsskifte i mange virksomheder.

”I alle bestyrelseslokalerne nu om dage taler man om risiko. Det gælder måske livet i al almindelighed, men virksomhedsdrift i særdeleshed handler om at tage risici. Man kan jo ikke lave en forretning uden at løbe en risiko,” siger Stine Bosse i forbindelse med sin keynote-optræden på årets International Risk Management-konference.

Hun mener, at risiciene i dag er nogle andre end før i tiden, og så er de frem for alt blevet større.

”Ligesom man taler om disruption – det at ting kan blive vendt fuldstændig på hovedet på kort tid – så er de nye risici, vi ser af en karakter, hvor de meget hurtigt kan blive truende for virksomhedens overlevelse. Det er nyt, og det er klart, det er nødt til at være et topledelsesfokus. For er der én ting en topledelse og en bestyrelse skal, så er det selvfølgelig at sikre virksomhedens overlevelse,” siger Stine Bosse.

Unge mennesker i maskinrummet

56-årige Stine Bosse er i dag medlem af risikokomitéen i en af verdens største forsikringsselskaber Allianz, så hun har bekymringerne tæt ind under huden. Alligevel mener Stine Bosse, at hun på visse punkter selv er blevet disruptet, og hun er derfor ikke den rigtige til at identificere nye risici i en verden, som den ser ud i morgen.

”Jeg kan godt være med til at sætte rammen for samtalen, men der skal faktisk helt unge mennesker til for at være med til at pege på, hvordan den der nye verden ser ud, og hvor den går hen. Derfor bliver det, vi har talt om i mange år i ledelse – nemlig at man interesserer sig for undergrunden, de nye generationer, der kommer buldrende – endnu vigtigere i topledelse,” siger hun.

Èn ting kommer dog ikke til at ændre sig lige meget, hvor meget teknologi, der bliver proppet ind i vores hverdag og ind i virksomhedernes maskineri, mener Stine Bosse

Når du kigger på alle virksomheders meget fine risikooverblik, så er der er en risiko, som de fleste overser, og det er mennesker. Det er altid den risiko, der rammer os på den ene eller den anden måde.

Stine Bosse,