14.01.2020
3 min læsetid

Sådan skriver du en god jobansøgning som nyuddannet

Din ansøgning til et spændende job handler ikke om dig. Jo før du indser den sandhed, desto hurtigere kan du komme i gang med at skrive den gode jobansøgning, som bliver læst og fører til en samtale.

Anne-Cathrine Jensen

af Anne-Cathrine Jensen

For nogle nyuddannede kan det virke provokerende at høre, at din jobansøgning slet ikke handler om dig. Men for andre kan det være en befrielse, fordi det betyder, at afvisninger heller ikke handler om dig.

“Når du skriver en ansøgning, så er det ikke dig, som er kunden i butikken. Det er virksomheden, der leder efter en ny medarbejder. Du er blot varen, de kan tage ned fra hylden, og det gør de kun, hvis de kan se, at din ansøgning handler om dem, og de arbejdsopgaver de gerne vil have løst” forklarer Sanne Mattebjerg, der er karriererådgiver i Ingeniørforeningen IDA.

Hun understreger også, at du altid skal række ud til virksomheden, når du ser et interessant jobopslag. Find ud af, hvilke af opgaverne, der lægges særligt vægt på, hvordan dagene går i afdelingen, eller hvor meget du skal arbejde sammen med andre. På den måde får du også gode pointers til at skrive en endnu mere velanrettet ansøgning, selv som nyuddannet uden stor erfaring.

Mand smiler ved computer

Følg denne skabelon til ansøgning

1 Motivation, 2 fagligt match og 3 om dig

Den skabelon til ansøgning kan du stort set følge slavisk, hvis du gerne vil vise en virksomhed, hvorfor de skal kalde dig til samtale.

Men motivationen handler ikke om, hvorfor det kunne være fedt for dig at få det job, eller at du altid har drømt om at komme til at arbejde med organisationens ydelser.

"Virksomhederne er faktisk ligeglade med, hvorfor du valgte at blive eksempelvis bygningskonstruktør."

De vil høre, hvorfor de er interessante i din optik. Fortæl, hvad du finder interessant hos dem, og ikke mindst hvorfor du finder dem inspirerende.

Sanne Mattebjerg,
Karriererådgiver

Hvis virksomheden laver medicin, der sikrer folks sundhed over hele jorden eller står bag de udregninger, der gør, at vi kan stole på broer og gasledninger til hundredtusindvis af mennesker, så må det godt være din motivation, at være en del af det. Men omdrejningspunktet skal være virksomheden eller jobbet, og du skal vise, at du har gjort dit hjemmearbejde og forstår deres opgave.

Det faglige match

Efter din motivation viser du, at du forstår de behov, de udtrykker i stillingsopslaget - og at disse passer præcis til dine kompetencer. Når du er i gang med at skrive en jobansøgning, er det ikke vigtigt, hvad du synes er din stærkeste evne - det vigtigste er, at du evner, hvad de har allermest behov for.

“Tænk på det, som at du er bartender. Det er fuldstændig ligegyldigt, at du er den bedste i verden til at lave en daiquiri, hvis de beder om en white russian. Du skal kunne tilsidesætte dine personlige præferencer og vise, at du kan opfylde deres behov med dine erfaringer og evner,” forklarer Sanne Mattebjerg.

Du får en fordel, hvis du ringer til virksomheden først - uanset om du er nyuddannet eller ej. For et stillingsopslag er altid en ønskeseddel, hvor der listes en lang række kvalifikationer. Men hvilke der reelt er de mest vigtige, og hvordan du skal anvende dem i samspil med resten af virksomheden, finder du kun ud af, hvis du ringer og spørger.

Den gode jobansøgning: Hvem er du som kollega?

Når man er nyuddannet, får man ofte at vide, at man skal runde ansøgningen af med et afsnit, der handler om en selv. Men mange misforstår afsnittet og tror, at det er en fristil, hvor de skal liste deres interesser.

“Afsnittet om dig selv som kollega, skal stadig have jobbet for øje,” understreger Sanne Mattebjerg.

Så hvis du ved, at jobbet er i kontakt med en masse samarbejdspartnere på tværs af organisationen, og du samtidig er åben og glad for mennesker - så skal prikkerne forbindes.

Hvis du er struktureret, så beskriv det i samspil med stillingens ansvar eller din evne til at holde overblik i komplekse projekter. Igen handler det faktisk ikke om dig som person, men hvordan dine personlige kvaliteter vil gøre det nemmere for dig at indgå i jobbet. Som nyuddannet kan det være svært, at fremhæve noget fra et tidligere job. Derfor kan du sagtens fremhæve situationer i hverdagen, hvor dine personlige kvaliteter kommer til syne. 

Fælderne du ikke må falde i ved ansøgning og cv

“Ansøgningen skal ikke være en gentagelse af dit cv. Tænk på cv’et som en filmtrailer og ansøgningen som selve filmen. De skal ikke ligne hinanden for meget, det gider ingen læse,” fortæller hun.

80% af de HR ansvarlige og recruitere, der sorterer ansøgere til en stilling, læser dit cv først.

Sanne Mattebjerg,
Karriererådgiver

Sanne Mattebjerg understreger igen, at motivationen for at søge jobbet og dit personlige afsnit ikke handler om dig - men om dig i relation til jobbet.

Hvis du ikke spotter virksomhedens behov og italesætter hvordan du kan opfylde dem, er du ligegyldig for dem, der læser din ansøgning og cv.

Følg derfor denne jobansøgning-skabelon:

Med denne skabelon til den gode jobansøgning, uopfordret eller opfordret, får du gode råd til din ansøgnings opbygning. 

 • Overskrift.
 • Motivation for at søge netop det job hos dem.
 • Fagligt match, forklaringer og eksempler på, hvad du kan gøre, som de har brug for.
 • Personlige kvalifikationer, der beskriver dig som ansat og kollega.
 • Husk overskrifter på dine afsnit. Sørg for at overskrifterne er både forklarerende for afsnittet og indeholder nogle af de ord, virksomheden selv har brugt som kriterier og søgeord i opslaget.
 1. Guide: Søg uopfordret

  Skriv en god ansøgning uopfordret.

 2. Guide: Cv nyuddannet

  Skriv et godt cv som nyuddannet, der slår igennem mængden og bliver læst.