14.01.2020
4 min læsetid

Nyuddannede kan nemt skrive et cv, som chefen gider læse

Det behøver ikke være rocket science at skrive et godt cv. Faktisk er det helt simpelt, hvis bare du formår at tænke som din modtager og skrive direkte til dem. IDA har samlet, nogle gode råd til at skrive et godt cv når du er nyuddannet.

Anne-Cathrine Jensen

af Anne-Cathrine Jensen

Guide til at skrive et godt cv som nyuddannet

Gone in 10 seconds - Det er ikke et rerun af nullernes Nicolas Cage “klassiker”, men derimod så kort tid du har til at præsentere de mest relevante detaljer om dig på dit cv, før du risikerer, at læseren er videre til den næste i bunken. Der er ikke tid til hyggelig udenomssnak i det gode cv. Læseren skal på 10 sekunders læsning kunne genkende deres need-to-have-fagligheder, i det du skriver i dit cv.

Så hvordan skriver man et godt cv? 

Når du indleder cv’et, med en kort tekst der beskriver din faglige profil, skal du ikke falde i fælden med at fremhæve dine personlige kvalifikationer. Smid din faglighed helt op i toppen, og stå ved den.

Cv’et er som et søgefelt på Airbnb

Når du bestiller en weekend i Rom, så indstiller du Airbnb til nogle søgekriterier. Der skal være x antal kilometer til Colosseum, prisen skal ligge under et bestemt beløb, og der er dødvarmt i byen, så der skal være Aircondition.

Selv om du er nyuddannet, skal du være modig nok til at fremhæve, hvad du kan professionelt. Sådan viser du også, at du forstår hvilke dele af din faglighed, der er vigtig for virksomheden

Sanne Mattebjerg,
Karrierekonsulent

Lidt på samme måde skal du tænke på kravene i et jobopslag og så indstille din cv-opsætning, så du ikke filtreres fra, fordi du ikke nævner eller viser, at du har de ting, som arbejdsgiver filtrerer ud fra.

“Her er det en fordel at ringe og stille et par spørgsmål til jobopslaget, sådan at du ved, hvad der er nice-to-have og hvad der er need-to-have i jobbet. Need-to-have smider du helt op i din overskrift og din professionelle profil, så der ikke er nogen tvivl om, at læseren skal læse videre i dit cv og din ansøgning,” forklarer Sanne Mattebjerg.

Hvad skal der stå i et cv?

Drop “I min tid som…” Erhvervserfaringen kommer før din uddannelse. Med mindre du som nyuddannet mener, at din uddannelse er mest relevant for jobbet, så indleder du med den men sørger for, at smide dine vigtigste kompetencer for jobbet op i din overskrift og din korte faglige profil allerførst i cv’et.

Sanne Mattebjerg anbefaler, at du lister dine kompetencer fra både erhvervserfaring og uddannelse i bullets og ikke i lange tekstafsnit. Eller korte for den sags skyld.

"Cv'et skal være en manual til dig, hvor kun det allermest vigtige er med." 

Tænk på den som en manual på væggen i tilfælde af brand - der spildes tiden heller ikke på lange sætninger.

Sanne Mattebjerg,
Karrierekonsulent

"Uanset hvor din læsers øjne falder i dokumentet, skal vedkommende se noget, der er fagligt relevant og ikke en snørklet sætning," slår hun fast.

Når du så lister erfaringer, så skriv virksomheden først og skrive bullets med dine opgaver eller kvalifikationer fra jobbet herunder. Men hav fortsat det job du søger i fokus. Det handler om at fremhæve de opgaver og erfaringer fra studiejob, praktiktid eller virksomhedssamarbejde som, du tror, er mest relevant, for det job du søger.

Alt kan gøres relevant

Er dit cv kort, fordi du er nyuddannet, kan det være en idé at tage jobbet som frivillig i fredagsbaren eller din tid som pædagogmedhjælper med i dine erfaringer. For dem har du selvfølgelig også lært noget af, som du kan bruge i dit job.

Måske har du stor erfaring med at kommunikere klart og effektivt, når forældrene susede ind og ud af børnehaven om eftermiddagen, eller du kan holde overblik for flere ansatte bag baren, når bølgerne går højt og miljøet er kaotisk. Sæt det job du søger i centrum, og spørg så dig selv, hvad du kan hente fra dine tidligere erfaringer, som de kan få glæde af nu. Der er altid et eller andet.

Faste elementer: IT og sprog

“Dem bør man optimalt sætte op i et skema, hvor man vurderer sine evner i de it-systemer og sprog, som man mestrer. Vurderingen er din egen, men visuelt skal det være nemt at afkode, hvad du mener, du er god til,” forklarer Sanne Mattebjerg.

Personlige detaljer skal rent faktisk sige noget om dig

Til sidst i cv’et er der endelig plads til, at du kan vise lidt af din personlighed, men det handler ikke om at liste alle dine hobbies, og hvad dine 16 katte hedder.

I stedet udvælger du 2-3 personlige detaljer, der samtidig siger noget om dig - hvorfor du gør, som du gør, eller hvad der motiverer dig.
Skriv ikke, at du løber. Skriv hvorfor du løber. Skriv ikke, at du bager - skriv at du bager, fordi du elsker at samle mennesker omkring dig med mad og hygge. Så giver du virksomheden et sneak peak af, hvem de skal spise frokost med og holde humøret højt sammen med, når der er travlt.

Det gode cv

Et cv er altid dynamisk, fordi det afhænger af både dig, og jobbet du søger. Men et eksempel på den gode cv-opbygning er:

 • Intro med praktiske informationer om dig selv og en kort underrubrik med dine vigtigste kompetencer ift. jobbet.
 • Afsnit med erfaring, sat op per. job med bullets for hver kompetence i jobbet, du vil fremhæve til arbejdsgiver.
 • Afsnit om uddannelse, igen med bullets med elementer, der er relevante, for jobbet du søger.
 • IT og sprog-kompetencer.
 • Afrunding med personlige detaljer, der siger noget om dig, ift. jobbet du søger.
 1. Guide: Har du styr på ansøgningen?

  Læs vores guide til at skrive jobansøgning som nyuddannet.

 2. Artikel: Søg uopfordret

  Lær mere om hvordan du søger job bedst uopfordret.