25.03.2021
2 min læsetid

“De ville ikke engang have mig gratis i praktik under lockdown"

Nyuddannede Rasmus Sund Pedersen var både villig til at brede sin jobsøgning ud og klar på virksomhedspraktik, men arbejdspladserne takkede nej på grund af coronahjemsendelserne.

Anne-Cathrine Jensen

af Anne-Cathrine Jensen

Når de interessante stillinger går til kandidater med mere erfaring, virker det oplagt at bruge jobsøgningstiden på virksomhedspraktik. Det giver praktisk erfaring og så kan man ikke mindst få foden indenfor i en relevant virksomheder.

Sådan lød beskeden til Rasmus Sund Pedersen, der efter nogle måneders jobsøgning blev anbefalet at søge virksomhedspraktik af jobcenteret.

“Jeg tog mest fat i virksomheder, som jeg syntes var interessante. Blandt andet flere af dem jeg havde søgt job eller været til samtale hos. Så længe det nogenlunde lå inden for det, jeg gerne vil arbejde med, besluttede jeg at skyde med spredehagl,” fortæller Rasmus, der er uddannet MSc. i Biokemi med specialisering i molekylær cellebiologi og immunologi.

Men de omfattende hjemsendelser som følge af den anden coronabølge herhjemme, stak en kæp i hjulpet på planerne, og virksomhed efter virksomhed takkede nej til Rasmus.

Svært ikke at vende det indad

“Det blev til den største nedtur i hele mit jobsøgningsforløb. Jeg blev mødt med, at de ikke tog praktikanter ind grundet Covid-19. Selv virksomheder som jeg tænker, at jeg passede rigtig godt ind i og havde noget at tilbyde, ville ikke engang have mig arbejdende gratis,” fortæller Rasmus Sund Pedersen.

Corona sender altså ikke kun de ansatte hjem. Det lukker også døren til de mange, der står og banker på for job, praktikker og studiesamarbejder med virksomhederne.

For Rasmus Sund Pedersen blev de mange gange “nej tak” til praktik en ekstra modstand i et jobsøgningsforløb, som corona har hæmmet hele vejen.

“Jeg blev generelt mødt med meget lille efterspørgsel på nyuddannede akademikere. Der var ikke mange relevante job at søge, da de fleste arbejdspladser i den periode sendte folk hjem grundet Covid-19, og derfor ikke ansatte nye,” forklarer han.

Kun hvert 20. STEM-job er rettet mod nyuddannede

Rasmus' oplevelse stemmer overens med en ny undersøgelse fra IDA, der viser, at til trods for den lave ledighed for højtuddannede inden for teknologi, naturvidenskab og it, så er det forsvindende få joboplag, der er målrettet nyuddannede ingeniører, naturvidenskabelige kandidater og it-uddannede.

“Jeg ved jo godt, at det er corona, men det er svært ikke at vende det indad, når man får afslag selv på tilbud om gratis arbejdskraft,” siger Rasmus Sund Pedersen, der er endt med at finde en stilling gennem sit netværk frem for gennem klassiske jobopslag.