Det er helt normalt at være ledig efter endt uddannelse

Op til 4 måneder. Så lang tid går der typisk, fra du bliver færdig med din uddannelse, til du starter i dit første job.

Uanset hvor eftertragtet din uddannelse er, eller hvor stor efterspørgslen er i din kommende branche, er der generelt en relativ ledighed det første år efter endt uddannelse. 

Ledigheden det første år er hos ingeniører er 23%, mens den er 38% ved naturvidenskabelige uddannelser, og 29% ved it-uddannede. 

Vores tal viser, at hvert femte nyuddannet IDA-medlem sender over 20 ansøgninger ud, før de lander deres første jobsamtale – og for 25% af vores medlemmer skal der 3 jobsamtaler til, før en arbejdsgiver bider på. 

Og faktisk så er det slet ikke nok at vente på at der kommer et spændende jobopslag, før du sender en ansøgning afsted. I en rundspørge blandt mere end 1800 virksomheder, som IDA har lavet, viser det sig, at virksomhederne i lige så høj grad ansætter nye fra deres netværk som via et jobopslag – og jo mindre virksomheden er, desto større er tendensen til at finde en kandidat i netværket i stedet for at slå et job op i aviser eller online. 

Derfor er det vigtigt at din jobsøgning ikke kun består i at besvare jobopslag. IDA har en række forskellige workshops, der klæder dig på til at bruge og udvide dit netværk og din LinkedIn-profil i jobsøgningen - du finder dem på følgende links

  1. Jobsøgende

    Sådan bruger du din LinkedIn-profil til jobsøgningen

Kigger man på tiden, det tager at få først 3 samtaler i hus, så forhandlet om din kommende løn og underskrevet kontrakten, er der hurtigt gået de gennemsnitlige 4 måneder mellem afsluttet uddannelse og starten på det nye job. Det er 4 måneder uden løn eller SU. 

Derfor ender mange nyuddannede i en periode på dagpenge, og det er både helt okay og fuldkommen normalt. Med dagpengene slipper du for at skulle spare helt ind til benet eller bruge det meste af din opsparing uden, at det egentligt er nødvendigt. Dagpengene hjælper med at give dig en lettere økonomisk hverdag, så du kan fokusere på at bekymre dig om den kommende jobsamtale - ikke den kommende regning.

Ved at være en del af en a-kasse i god tid, kan du også sørge for, at der ikke går op til 2 måneders mellemrum mellem din sidste SU udbetaling og din første udbetaling af dagpenge. Er du tilmeldt inden du færdiggører din uddannelse, er du nemlig sikret dagpenge fra dag 1 og kan melde dig ledig allerede efter sidste eksamen er bestået. Er du ikke tilmeldt inden studiet slutter, kan du risikere at der går op til 2 måneder efter endt uddannelse før du får de første dagpenge. De måneder kommer af, at SU betales forud, mens dagpenge betales bagud.

Læs mere

Skal du søge dagpenge?

IDA anbefaler Akademikernes A-kasse

Du er ikke automatisk medlem af en a-kasse som medlem af IDA. Det skal du selv sørge for. IDA samarbejder med Akademikernes A-kasse (AKA), som vi anbefaler, du melder dig ind i, så du er sikret dagpenge, når du dimitterer.

Gå til AKA