07.01.2020
4 min læsetid

Nyuddannet? Gør dig klar til at sende uopfordrede ansøgninger!

Når talen falder på det første job som nyuddannet, er det nemt at stirre sig blind på jobopslag og jobportaler. Men der er meget at vinde ved selv at tage initiativ og skabe kontakt, til de virksomheder du gerne vil arbejde for.

Anne-Cathrine Jensen

af Anne-Cathrine Jensen

De opslåede stillinger kender vi alle, men selv som nyuddannet er de ikke den eneste vej ud på jobmarkedet. I stedet skal du bygge netværk og finde ud af, hvad mennesker der har læst det samme som dig arbejder med.

Allerede mens du er i gang med sidste år på uddannelsen, kan du begynde at skabe et netværk og skabe et overblik over, hvor du kunne tænke dig at arbejde, når du er blevet nyuddannet.

Sanne Mattebjerg, karriererådgiver i IDA, forklarer, at både samarbejdsvirksomheder i specialet, fritids- og studenterjob kan sikre dig netværk i en virksomhed.

Faktisk får 26% af nyuddannede deres første job gennem projektsamarbejde og studiejob

Sanne Mattebjerg,
Karrierekonsulent

- så hold kontakten med de virksomheder, du har et tilhørsforhold til. Hør, hvad de går og barsler med af projekter den kommende tid, og om de giver en kop kaffe – og hvis det er relevant, kan du måske endda præsentere dit speciale eller afgangsprojekt,” siger hun.

For at gøre virksomhederne til en del af dit netværk, der kan hjælpe dig til job senere, kan det også være en god idé at gå i dialog med en medarbejder. Find en i dit eksisterende netværk, der kan hjælpe dig med, hvem i huset du skal tage fat i for at skabe kontakt og tjek, om det er i orden, at du nævner relationen.

På den måde hjælpes du videre til en person, der reelt kan overveje dig som en ansat. Dine medstuderende eller venner, i deres første job som nyuddannet, har sjældent mulighed for at ansætte dig, men de kan være din genvej, til én som har. Og det er altid positivt at skabe en relation via en fælles bekendt, før I møder hinanden. Allerede der skaber du tryghed og giver modparten en fornemmelse af, hvem du er.

Når du skal finde ud af, hvilke virksomheder, der kan have brug for en nyuddannet med dine kompetencer, kan du bruge søgefunktionen på LinkedIn. Men lad være med at søge på de stillingsbetegnelser og job, som du tror, hører til din uddannelse. I stedet for skal du søge efter mennesker og deres kompetencer og opgaver.

Follow the skills and tasks. Så finder du mennesker med samme evner som dig i stedet for jobtitler

Sanne Mattebjerg,
Karriererådgiver, IDA

“Ved at søge på de kompetencer, du helst vil bruge og på din uddannelsesbaggrund kan du finde mennesker, du har disse ting til fælles med. På den måde kan du finde ud af, hvor de arbejder og hvad de laver. Det kan hjælpe med at åbne dine øjne for andre typer virksomheder, der kan bruge en som dig,” forklarer hun.

Du kan søge på faglige nøgleord i arkivet over de fleste jobdatabasers tidligere opslag. Her kan du også lade dig inspirere, både hvad angår jobindhold og virksomheder. Find de nøgleord som passer til dig, uden at fokusere på, hvad stillingen hedder. Ved at få et bredere perspektiv på, hvor folk med samme erfaring og kompetencer som dig arbejder, kan du bedre byde ind på stillinger steder, hvor du ellers ikke kunne se dig selv.

“Mere end fem virksomheder bør høre fra dig i løbet af ugen, når først du er færdiguddannet og søger job uopfordret – ihvertfald hvis du søger job på fuld tid,” råder Sanne Mattebjerg.

Det kan virke overvældende at skulle tage kontakt til så mange virksomheder, netop da det er dit første job som nyuddannet, men ved at undersøge, hvor man bruger kompetencer som dine, og hvilke kontakter i dit netværk der kan hjælpe dig videre til relevante personer, højner du værdien af dine henvendelser.

Du må ikke sidde med hænderne i skødet og vente på et svar tilbage fra den første virksomhed, før du tager kontakt til den næste. Sørg for at have dialoger i gang med flere virksomheder ad gangen for på den måde hele tiden at bliver klogere på branchen – og selvfølgelig for at øge chancen for job.

Hav en god lang liste med virksomheder, som er relevante for dig. Notér input fra dit netværk under de forskellige virksomheder og så er det altså ret afgørende, at du ringer og taler med den, der kan ansætte dig. Spørg fx hvordan en normal dag ser ud, for dem der løser de opgaver du kan løse. Hvem arbejder de sammen med, hvilke faglige kompetencer bruger de mest osv.

“Årsagen til at du skal ringe er at finde ud af, om du kan og har lyst til at løse de opgaver, der er og få information, så du kan målrette det CV, du sender efterfølgende. Som bonus vil du etablere en relation til den, der kan ansætte dig på en helt anden måde, end hvis du sendte en mail,” siger Sanne Mattebjerg.

Det handler ikke om at skyde med spredehagl, men at sende mange præcise skud og henvendelser ud til en masse potentielle virksomheder, så du som minimum sikrer dig, at der er et match, og den første samtale kan komme i hus.

Når det lykkedes at få kontakt til en virksomhed, der har opgaver, som matcher din faglighed, kan I føle hinanden på tænderne for at se, om der kan være en stilling til dig i huset.

“Du skal finde ud af, om jobbet og organisationen er noget for dig. Det er jo ikke sikkert, bare fordi de kan bruge en med dine evner,” understreger Sanne Mattebjerg.

Hvor de fleste oftest skeler til lønnen først, er der en række andre elementer, du også bør overveje. Er du tryg med den måde, de kører organisationen på? Har din mulige stilling kontakt med kolleger og kunder på en måde, som du kan lide? Hvis stillingen er meget sælgende, men du er mere tryg ved det tekniske arbejde, så er det ikke nødvendigvis et godt match.

“Det er en god idé at være ærlig overfor dig selv, hvis du er blevet brændt tidligere med nogle opgaver, du mistrivedes med eller af en chef, på en måde, som du ikke har lyst til at opleve igen. Det skal du også have med i baghovedet, når du hører om jobindhold og styring samt værdier i organisationen,” siger Sanne Mattebjerg.

Det kan være alt fra muligheder for afspadsering, work-life-balance, mængden af selvstændige opgaver og virksomhedens indstilling til klimaspørgsmål, der betyder noget for dig. Det er både helt i orden og helt op til dig, hvor vigtigt det er for dig, men der er ingen andre til at overveje det undervejs.

Husk i jobjagten som nyuddannet:

  • Der er flere kanaler at finde job via - der findes også jobmesser, hvor du kan møde ægte mennesker.
  • Find et bredere udsnit af potentielle arbejdsgivere ved at søge efter personer der fagligt minder om dig på LinkedIn.
  • Hvis de søger en erfaren medarbejder, der kan det, som du har læst - så tag kontakt. Måske kan de få brug for dig i stedet for eller oven i.
  • Hav dit fremtidige arbejdsliv for øje: Vil du helst arbejde selvstændigt eller i et team? Sælge eller nørkle?
  1. Guide

    Skriv det gode cv som nyuddannet, som chefen gider læse.

  2. Artikel

    Flere gode råd om at skrive en god ansøgning, når du kender jobbet.