Bliv klar til din første lønforhandling

Kan jeg forhandle løn som nyuddannet? Hvad er min arbejdskraft værd? Hvordan forbereder jeg mig til lønsamtalen? Al erfaring viser, at der er masser at forhandle om – det kræver bare, at du tør kaste dig ud i det.

Spørgsmål til lønforhandling

Som ny på arbejdsmarkedet er det helt normalt at have en masse tvivl i forhold til lønforhandlingen. Her giver vi dig svar på nogle af de spørgsmål, rigtig mange nyuddannede går rundt med op til deres første lønforhandling.

1. Kan jeg forhandle løn som nyuddannet?

Ja! Al erfaring viser, at der er masser at forhandle om – det kræver bare, at du tør kaste dig ud i det. Du kan princippet forhandle om alt. Det behøver ikke kun være din løn. Som nyuddannet har du ofte kun opsparet lidt eller ingen ferie. Et oplagt forhandlingspunkt er derfor ferie med løn fra start af – især fordi Folketinget fra 2020 har gjort det lovpligtigt.

Andre emner er fx efteruddannelse, fri mobil, betalt internet og evt. mere frihed. Efteruddannelse lyder måske ikke tiltrækkende, når du næsten lige har løftet næsen fra studierne. Men det er vigtigt, og måske er der et kursus, der kan give dig nogle kompetencer, som er eftertragtede på arbejdspladsen.

2. Hvordan finder jeg ud af, hvad min arbejdskraft er værd?

Præmissen for en succesfuld lønforhandling er først og fremmest, at du har dannet dig et indtryk af lønnen inden lønforhandlingen, og at du kender din egen værdi på arbejdsmarkedet. Den kan du blive skarp på ved hjælp af IDAs lønberegner, hvor du kan se, hvad andre med samme profil som dig får i løn. Derudover er det værd at vide, hvor meget en nyuddannede i gennemsnit stiger i løn – det kan du se i IDAs lønstatistik. Du kan også ringe ind til IDAs juridiske rådgivere for at blive klædt på bedst muligt på til din første lønforhandling.

3. Hvordan forbereder jeg mig bedst muligt på min første lønforhandling?

Lønforhandlingen foregår alle årets 365 dage. Når du først er startet i job, kan du med fordel fra start af begynde at forberede dig til den årlige lønforhandling ved løbende at notere ned, det du opnår – det kan være erfaring, opgaver der er løst, og som du kommet godt i mål mv. Det kan også være positiv feedback fra leder eller samarbejdspartnere.

Inden selve lønforhandlingen skal du gøre det helt klart, hvad du vil fremhæve ved din egen indsats. Har virksomheden vækstet på grund af din indsats? Er der andre dele af organisationen, der profiterer af dit arbejde? Har du taget ansvaret for større projekter? Udvælg de 2-3 stærkeste argumenter og forbered dem.

4. Hvordan leverer jeg mit lønudspil til min arbejdsgiver?

Det er altså en god idé at spille ud først i lønforhandlingen, da det signalerer, at du kender dit eget værd og har sat dig ind i tingene. Det er vigtigt, at dit lønudspil både er ambitiøst og realistisk. Ambitiøst, så der er noget at give af – og realistisk, så ledelsen kan komme dig i møde.

Når du er kommet med et udspil, så læg dine forberedte argumenter på bordet. Det er altid en god idé at underbygge dine argumenter med konkrete eksempler. Og husk, at selvom du ikke bliver imødekommet, så er lønforhandlingen ikke forgæves, men en lejlighed til at vise hvem du er, og hvad du kan. Det er desuden en god idé at spørge ind til, hvad du konkret kan gøre for at få en lønstigning næste gang.

Få personlig rådgivning

Ring til juridisk rådgiver i IDA, Nana Elager-Sørensen, eller en af hendes kollegaer på 33 18 48 48. De besvarer de store spørgsmål, men du er også mere end velkommen til at ringe ind med de helt små, som du måske tænker er overflødige.

Du kan også sende din kontrakt til IDA, så sikrer vi, at du får de rigtige vilkår og den løn, du er værd.