Besøg IDAs andre hjemmesider

Sådan bruger du netværk og referencer som nyuddannet

Få hjælp til at komme ud af din komfortzone og i gang med at bruge dit netværk i jagten på dit første job.

Netværk
Alle har et netværk. Måske tror du at dit ikke kan lande dig et job, men der er mange måder man kan få noget ud af at bruge sit netværk i jobsøgning.

Alle har et netværk

Som nyuddannet er det en rigtig god idé at bruge dit netværk. Det kan godt være, at du ikke føler, at du har et brugbart netværk, men det har du. Og det skal bruges i jagten på dit første job.

»Det er en rigtig god idé at bruge dit netværk til jobsøgningen, da det kan hjælpe dig med at komme lidt foran i køen. Det kan give dig et forspring i forhold til, at nogen allerede kender dine evner og ved, at du hurtigt kan udvikle dem yderligere i virksomheden – derfor kan du også søge nogle stillinger, der kræver lidt mere erfaring,« siger Julie Navntoft.

Bliver der søgt en kandidat med fem til ti års erfaring, så søg alligevel. Føler du, at du kan varetage opgaverne og leve op til de krav, der bliver stillet i jobopslaget, så skal du prøve.

Du kender sikkert en, der kender en, der kender en …

Til de uopfordrede henvendelser er det en ekstra god idé at undersøge, om du kender en, der kender en, der arbejder i virksomheden.

»Så ved du, at dit CV kommer i de rette hænder, og du får dit navn associeret med andre i virksomheden. Derudover sikrer du dig også, at den relevante afdeling hurtigere får kig på netop din profil fremfor at skulle igennem en længere proces,« siger Julie Navntoft.

Det er vigtigt at gå på jobmesser og få en snak med afdelingslederne i for eksempel COWI og Rambøll, så du finder ud af, om din profil passer til et job dér.

»Ved at tale med repræsentanter fra virksomhederne finder du ud af, om de gerne vil have nyuddannede ind, som de kan oplære og forme til afdelingens behov. Og du har fået en kontaktperson, som er indgang til de konkrete afdelinger – og som du kan sende din ansøgning til,« siger Julie Navntoft.

Tag dybe indåndinger og brug netværket

Som nyuddannet akademiker føler du måske, at dit netværk ikke ligefrem bugner. Men du skal tænke dit netværk som alle de personer, du har været i kontakt med under studiet.

»Dit netværk kan hjælpe dig videre i din jobsøgning. De kan være dine venner, dine studiekammerater, dine undervisere, dine forældre og deres venner eller din gamle chef. Der er mange, der er gode nok relationer til, at de vil hjælpe dig i din proces,« siger Julie Navntoft og fortsætter:

»Det kræver, at du tager nogle dybe indåndinger og kommer ud over din komfortzone. Du skal helst ringe, da de færreste er afvisende, når du spørger, om de kan hjælpe med en kontakt i en virksomhed, eller om de vil holde øje med jobåbninger i deres netværk. Det kan være, de kender en, som kender nogen. De fleste vil gerne blive forbundet med at hjælpe folk videre.«

Tag referencerne med i lommen

Du skal forberede, hvem du vil bruge som referencer, når du søger job. Det kan være kolleger og chefer fra studiejob, praktikophold i virksomheder og orlov. Det kan være din
professor, din specialevejleder og dine undervisere.

»Dine referencer ved, hvad du kan inden for de områder, du søger. IDAs anbefaling er, at du ikke skal skrive dine referencer ind i CV’et, fordi du aldrig ved, hvem referencernes data bliver sendt videre til,« siger Julie Navntoft og fortsætter:

»Men du kan have et dokument med til jobsamtalen, som du kan aflevere til dem, du er til samtale med, hvis de spørger om det.«

Kaffe- og netværksmøder
Brug for hjælp at finde ud af hvordan du gør brug af netværket?