Råd fra eksperten: Kom til orde som introvert

Som introvert kan det være svært at komme til orde, både privat og i faglige sammenhænge og særligt i nye omgivelser. Men ved at starte i det små, kan du blive bedre til at gøre opmærksom på dig selv og din faglighed.

Kenneth Carstensen er karriererådgiver hos Ingeniørforeningen IDA.

På trods af, hvad man ofte hører, er de færreste mennesker udelukkende intro- eller ekstroverte. Langt de fleste har en præference for det introverte men har også ekstroverte træk - eller omvendt.

Den introverte har dog en særlig udfordring på arbejdspladsen, hvor det ofte gælder om at være synlig til møder, at skulle fremføre tanker uden forberedelsestid og udvise entusiasme for nye tiltag. Her er fem ting, du som introvert kan arbejde med på dit arbejde og i privatlivet.

1) Øv dig på smalltalken

Du må aldrig underkende betydningen af at etablere den gode stemning. Selvom du måske hader smalltalken, signalerer den, at du har en interesse i og respekt for din samtalepartners måde at forstå og kommunikere ting på. Omvendt kan din tavshed få dig til at virke uimødekommende, strategisk eller ligefrem langsomt opfattende. På den måde er smalltaken en væsentlig forudsætning for et godt møde eller en god opgaveløsning."

Heldigvis kan smalltallk læres. Du kan minde dig selv om, at det faktisk kan have et formål at smalltalke. Hvis du synes, smalltalk let bliver enten for personligt eller for overfladisk så start op med at drøfte noget fagligt, noget der interesserer dig. Og start med at øve dig face to face med en enkelt samtalepartner, fremfor at der er alt for mange til stede.

2) Kom hurtigere ind i samtalen

Som introvert vil man ofte forberede sig på et møde på forhånd. Mange kommer som hovedregel for sent ind med deres spørgsmål og egne ideer. De får ikke spurgt nok ind til forventninger og bygger på antagelser i stedet for konkret viden. Samtidig kan man komme til at føle sig overhalet af andres ideer og føler, man ikke bliver hørt og inddraget og anerkendt.

Specifikt til jobsamtalen bør du forberede din præsentation af dig selv, så du har elevatortalen klar og veltrænet, og husk at spørge ind til virksomhedens behov - gerne indenfor de første 7 minutter. Bed dem om at uddybe og sætte flere ord på. Så er du på banen og kan læne dig tilbage og lytte efter modpartens behov.

3) Tilpas dig til situationen

God kommunikation retter sig mod din samtalepartner, og tilpasser sit udtryk alt efter hvilke personer, kulturer og situationer, det drejer sig om. Det gælder derfor om ikke at blive for ensidig, men udvikle en god balance mellem det introverte og ekstroverte og bruge det alt efter den konkrete situation.

Er du ultraintrovert, vil du have gavn af at åbne dig op mod verden og træne dig til at komme tidligere frem med dine ideer, også selvom de ikke er 100 procent gennemtænkte endnu.

Bed eventuelt om en tænkepause undervejs i mødet, så du ikke skal tale, før du har nået at tænke. Og accepter, at du måske bliver afbrudt af en ekstrovert. Det er ikke et tegn på, de ikke vil høre på dig, men på at den ekstroverte udvikler sine tanker gennem dialogen.

4) Bliv synlig - uden at tabe dig selv

Som en introvert i en ekstroverteret verden er du nødt til at lære at blive mere synlig. Det er gammelkendt viden, at det i højere grad er introverte, der rammes af opsigelser, så det er vigtigt, at du synliggør dine resultater og danner et netværk, der hjælper dig til den næste opgave. Derudover vil du opleve, at du pludselig får meget mere anerkendelse for de ting, du laver, som har været usynlige for andre hidtil.

En god ide er at starte med at finde et "friendly face". Vælg en kollega, du er tryg ved, og øv dig på at fortælle ham eller hende om de resultater, du har opnået, i en tryg og venlig atmosfære. Efterhånden kan du fortsætte med mere perifære kolleger.

5) Giv udtryk for din begejstring

I forlængelse heraf bemærker Kenneth Carstensen, at mange introverte ikke er så gode til at give udtryk for deres begejstring. Det kan skabe problemer, og du risikerer, at folk tolker din manglende (synlige) begejstring som kritik, arrogance eller generel negativitet. Omvendt er livet heller ikke en dans for roser, bare fordi man er ekstrovert.

Det falder ikke introverte naturligt at juble højt og slå ud med armene, men det kan skabe misforståelser, hvis du virker mindre glad eller tilfreds med en opgave, et samarbejde, en ny kollega eller lignende - hvis du vel at mærke er glad for det. Så øv dig i at give mere udtryk for din begejstring på en måde, der føles naturlig for dig.

Styrk din gennemslagskraft

Selvom du er introvert, kan du lære at komme nemmere udover rampen med konkrete

Læs mere og tilmeld dig

Tilmeld dig Det Gode Arbejdsliv

Få artikler og gode råd til, hvordan du skaber et bedre arbejdsliv. Nyhedsbrevet er for dig, der arbejder som højtuddannet vidensarbejder.
  • Arbejdsvilkår
  • Gode råd
  • Trivsel
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbreve her

Læs mere

Råd og karriere

Gode råd til din karriere og arbejdsliv

Vi har samlet alle vores gode råd, artikler samt regler om alt fra ferie til ansættelseskontrakt ét sted. På den måde kan du hurtigt og nemt betjene dig selv og finde svar på det, du leder efter.

Gå til Råd og Karriere