Råd fra eksperten: Sådan leder du din chef

Ryster du nogle gange på hovedet over din chefs beslutninger? Så kan det være, at du skal blive bedre til at lede opad.

Det lyder måske som dagdrømmerier hos en forsmået medarbejder, når man taler om at lede opad.

Men i virkeligheden er det en af de kompetencer, der kan gavne din karriere allermest, uanset om du er mellemleder eller fagspecialist.

For de medarbejdere, som forstår at lede opad eller at skabe den gode relation til chefen, har ofte også mere succes. De bliver fremhævet oftere af chefen på grund af deres ideer, og de får mere spændende opgaver, fordi deres chef har tillid til dem.

Der er altså meget at vinde ved at lede opad, men det gælder om at gribe det rigtigt an og lægge en strategi med udgangspunkt i din chefs mål. 

Kend din chef

Først skal man forstå, at der overordnet set er to typer chefer. Der er de gode chefer, der er afklaret med, at de har fejl og mangler og som derfor ikke bliver usikre over, at deres medarbejdere ved mere om et emne end dem selv. Og så er der de mindre gode chefer, der ikke hviler i sig selv på samme måde.

Det er typen, som måske i virkeligheden ikke har lyst til at være leder. Det kan for eksempel være en tidligere fagspecialist, som er blevet forfremmet og stadigvæk tror, at det er nødvendigt at være den bedste til alt. Sådan en type leder kan godt føle sig truet, hvis en medarbejder forsøger at lede opad.

Dine muligheder for at lede opad er altså langt bedre, hvis du har en leder, som er selvsikker nok til at tage imod råd fra sine medarbejdere. Men hvis din leder ser trusler overalt, må du gøre brug af en god portion taktisk snilde for at få succes. 

  1. Kompetencecoach

    IDAs KompetenceCoach

Læg en slagplan

Når du afklarer, hvilken type din chef er, skal du også undersøge, hvad han eller hun bliver målt på. For den største fejl du kan begå er, at dit forslag kun gavner dig selv. Dit forslag skal altså gavne organisationen og chefen, så du må spørge dig selv, om det kan ses på bundlinjen, og om det har en effekt på chefens mål.

Når du så præsenterer dit forslag, skal det være på en måde, der ikke virker bedrevidende. Det kan du gøre ved at invitere lederen ind i dine ideer og argumenter ved at spørge, om chefen selv har overvejet at gøre det. På den måde lægger du ideen over til din leder, der kan sige; ”ja, det har jeg faktisk”.

Find nye vinkler

Hvis din chef bliver ved med at skyde dine forslag ned, skal du ikke stå stejlt på dem. Gør du det, risikerer du at blive opfattet som et brokkehoved eller en, som chefen ikke kan stole på. I stedet for at skabe problemer ved at sige chefen imod, skal du altså bestræbe dig på at komme med en anden løsning, som stemmer bedre overens med chefens mål.

Ved at finde nye vinkler på et problem, kan du måske ende med at lykkedes med dit mål. Men det kan også være, at din chef simpelthen ikke er interesseret i nye ideer, og så skal du muligvis overveje, om du vil blive på en arbejdsplads, hvor du ikke har nogen indflydelse, eller om det er på tide at komme videre. 

Læs mere

Råd og karriere

Gode råd til din karriere og arbejdsliv

Vi har samlet alle vores gode råd, artikler samt regler om alt fra ferie til ansættelseskontrakt ét sted. På den måde kan du hurtigt og nemt betjene dig selv og finde svar på det, du leder efter.

Søg råd