Råd fra eksperten: Sådan siger du nej til chefen

Læsser din chef og dine kolleger for mange opgaver over på dig? Sådan siger du nej til for mange - og forkerte - opgaver på en faglig og respektfuld måde.

Ann G. Carøe er karriererådgiver hos IDA.

Er der opgaver, jeg ikke bør sige nej til? Kan jeg tillade mig at sige nej til opgaver i det hele taget? Bliver jeg så den første, der ryger i den næste prikkerunde? Men hvis jeg siger ja, så skal jeg gå på kompromis med kvaliteten i de øvrige opgaver, og ender måske med at blive stresset.

Som karriererådgiver taler jeg ofte med medlemmer, der har svært ved at sige nej til chefen eller kollegaer, der læsser opgaver over på dem. Her får du en række bud på, hvordan du kan sige nej til opgaver på en ordentlig måde.

For kan du ikke det, kommer du nemt til at bruge kræfterne på de forkerte opgaver. Du skal have fokus på dine styrker, dine kompetencer og det, der motiverer dig. Der er nemlig masser af opgaver, som du løser godt, men som dræner dig for energi. Når du får styr på det, så har du et bedre fundament til at sige nej til opgaverne, cheferne og kollegerne sender i din retning.

Hvorfor bliver du drænet for energi?

Der kan være mange grunde til, at du bliver drænet for energi – også selvom du er god til dine opgaver. Det kan være, opgaverne ikke motiverer dig, dine styrker ikke bliver brugt i opgaveløsningen, du er svag inden for de pågældende opgaver, eller at det er tillærte opgaver, som du er blevet god til.

Du kan ikke trylle med tiden

Nej’et handler også om at finde dine egne grænser for, hvad du kan og vil være med til.

Når du kender dine kompetencer og styrker og siger nej, viser det, at du har respekt for dig selv – og at du tager ansvar for at udføre dine kerneopgaver, som du har sagt ja til. Du kan jo ikke hekse med tiden. Tager du tiden fra andre opgaver, bliver resultatet af dem også bare middelmådigt.

Du skal tænkte, at et nej til ekstra opgaver skaber bedre rum for, at du helhjertet kan sige ja til andre opgaver, som du med energi og begejstring kan gå ind i. Så du bliver nødt til at træne at sige nej med bevidstheden om, at du ikke er en god medarbejder, bare fordi du siger ja til alle opgaver. Ellers risikerer du at brænde ud, få dårlig trivsel og stress.

Forventningsafstem med chefen

Indimellem lander der opgaver på dit bord, som du ikke kan sige nej til. Men her må du lave en forventningsafstemning med din chef.

Så må du konkret fortælle, hvilke opgaver, du så ikke kan nå. Nu er dit skrivebord så fyldt med opgaver, at chefen må hjælpe dig med at få prioriteret dem. Det kan også være, at nogle af dine opgaver skal over på et andet skrivebord i et stykke tid.

Det er ekstra svært, hvis du er ansat på jobløn og har en chef, der mener, at du må tage aftener, weekender og ferier til hjælp for at nå opgaverne. Men her er øvelsen at lære at sige nej på en god og respektfuld måde.

Du skal ikke ende som en sur nej-siger

 ”Den opgave vil jeg gerne sige nej-tak til.” ”Den opgave har jeg ikke lyst til.” ”Jeg har ikke de rette kompetencer.” ”Lige der føler jeg ikke, at jeg har noget at bidrage med.” ”Det tillader min kalender ikke.” Sætningerne er alle bud på, hvad du kan svare, når chefen eller andre stiller dig en ny opgave.

Du skal tænke på, at du kan bruge din faglighed – sige, at det ikke giver mening. Måske kender din chef ikke den opgaveliste, du allerede sidder med. Du kan sige fra på en måde, så du ikke bare ender som en sur nej-siger.

Et nej til en opgave er jo ikke et nej til personen. Du kan komme med alternative muligheder for at få løst opgaven. Et svar kunne jo være: ”Min kalender tillader det ikke, men hvis du kan vente til efter påske, så kan jeg hjælpe.” 

Frygten for prikkerunden

Der findes arbejdspladser, hvor medarbejderne er bange for den næste prikkerunde. Vi er flokdyr – og hvis alle andre siger ja, så er det ikke sjovt at være den eneste, der siger nej, der I sådanne tilfælde bør du tage mod til dig og tale med kollegerne om, hvordan du har det. Måske har mange af de andre det også sådan.

Er du villig til at tage konsekvensen af et nej? 

Du skal også gøre op med dig selv om du er villig til at tage konsekvensen af et nej – eller et ja til for mange opgaver.

Siger du ja, så ved du, at det går ud over familien og børnenes skolearrangementer, sønnens badmintonkamp og den planlagte feriedag. Hvis du siger nej – er det så bedre end på kort sigt at risikere at brænde ud?. Husk også på, at du er ansat – du er ikke en tvungen slave i dit arbejdsliv.

Og hvis det værste skulle ske – at du bliver fyret for at sige nej til opgaver med en god begrundelse – så er det måske alligevel ikke det sted, du bør være ansat.

Tilmeld dig Det Gode Arbejdsliv

Få artikler og gode råd til, hvordan du skaber et bedre arbejdsliv. Nyhedsbrevet er for dig, der arbejder som højtuddannet vidensarbejder.
  • Arbejdsvilkår
  • Gode råd
  • Trivsel
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbreve her

Læs mere

Råd og karriere

Gode råd til din karriere og arbejdsliv

Vi har samlet alle vores gode råd, artikler samt regler om alt fra ferie til ansættelseskontrakt ét sted. På den måde kan du hurtigt og nemt betjene dig selv og finde svar på det, du leder efter.

Gå til Råd og Karriere