Råd fra eksperten: Brug dit netværk med omtanke

Et netværk er en gaveøkonomi og ikke en byttehandel. Hvis du bruger det rigtigt, kan dit netværk have stor værdi.

Morten Esmann er karriererådgiver i Ingeniørforeningen IDA.

For at få det optimale udbytte af dine netværk skal du gå metodisk til værks og trække på netværket med omtanke. Anvendt rigtigt kan du forøge dine muligheder for at få den rette hjælp og inspiration fra dit netværk på det rigtige tidspunkt.

Det handler i høj grad om at være bevidst om, hvem der kan bidrage i den konkrete situation, og hvad de skal hjælpe med. Du skal gøre dig klart, hvad den anden person ved, som du kunne tænke dig at vide. Og du skal være god til at finde den eller de, der bedst kan hjælpe og så skal du fortælle så præcist som muligt, hvad du har brug for, og hvad du håber, at den anden eller de andre i netværket kan bidrage med.

  1. Kompetencecoach

    IDAs KompetenceCoach

Vær konkret, når du beder om hjælp

Det nok mest hyppige eksempel, hvor vi i forskellig grad aktiverer vores mere eller mindre formelle netværk, er, når vi står uden job og gerne vil have hjælp til at komme videre til et nyt. Det kan for nogen være grænseoverskridende at bede om hjælp, og man kan frygte at sætte andre i forlegenhed.

Her er den typiske fejl, at du henvender dig ureflekteret ud til hele dit netværk og beder dem om at holde øje og give et praj, hvis de støder på noget relevant. Dét virker sjældent efter hensigten og anmodningen er hurtigt glemt igen.

I stedet skal du kigge grundigt efter, hvem der arbejder hvor, og spørge dem, om de kan hjælpe med oplysninger vedrørende, hvad der lægges vægt på i deres specifikke branche eller virksomhed. Spørg dem om noget, de kan svare på og vær realistisk omkring, hvad de skal hjælpe dig med. Så undgår du at bringe dem i en situation, hvor de gerne vil hjælpe men ikke kan.

Skab tillid ved at give igen

For at få udbytte skal du hjælpe de andre i netværket med at forstå, hvad de kan hjælpe med. Men du skal også gøre dig bevidst, at hvis du selv bidrager til puljen og stiller dig til rådighed, er det nemmere at bede andre om hjælp. Selv om netværket er "en gaveøkonomi og ikke en byttehandel", står du altid bedre, hvis du selv er synlig og aktiv, og du øger sandsynligheden for, at andre vil dele deres viden med dig.

Netværk er baseret på tillid og relationer. Når du giver noget igen, er du med til at bygge tillid. Og jo mere præcis, du er omkring dit formål, jo mindre er de andre i tvivl, og jo højere tillid, vinder du.

Nogle foretrækker et mindre, målrettet netværk, de kan overskue, og hvor de ved, der er gensidig tillid. Andre er del af større, mere uformelle netværk, som de trækker på. I sidstnævnte tilfælde vil der være flere, du ikke kontakter eller bruger, men du kan ikke vide, hvem du til sin tid vil få glæde af at have i dit netværk.

Den største styrke og værdi ligger ofte i andet led, i netværkets netværk. Hvis jeg skal bruge en person, der ved eller kan noget bestemt, findes vedkommende måske ikke i mit eget netværk, men jeg kan spørge ud i mit netværk. Og så kan der være en person, der kender en. Det har den fordel, at jeg har mulighed for at spørge nærmere ind til personens erfaring og kompetencer. Og der vil være en person i mit netværk, der står inde for vedkommende.

Tilmeld dig Det Gode Arbejdsliv

Få artikler og gode råd til, hvordan du skaber et bedre arbejdsliv. Nyhedsbrevet er for dig, der arbejder som højtuddannet vidensarbejder.
  • Arbejdsvilkår
  • Gode råd
  • Trivsel
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbreve her

Læs mere

Råd og karriere

Gode råd til din karriere og arbejdsliv

Vi har samlet alle vores gode råd, artikler samt regler om alt fra ferie til ansættelseskontrakt ét sted. På den måde kan du hurtigt og nemt betjene dig selv og finde svar på det, du leder efter.

Søg råd