Råd fra eksperten: Fem tegn på at du er det rigtige sted

Vi er vant til at få tudet ørerne fulde af, at vi hele tiden skal udvikle os og prøve nyt. Men du kan også tage et bevidst valg om, at du er der, hvor du vil være nu og her – og så nyde det.

Jeanette Svendsen er karriererådgiver i IDA.

Vi kan ikke åbne en avis, et blad, en blog, et socialt medie eller en hjemmeside uden at få at vide, at udvikling er et must på arbejdsmarkedet. Men vi skal også kunne hvile i det, vi er i lige nu – og nyde, at man er det rette sted i karrieren.

Her kommer der fem tegn på, at du er det rette sted i dit arbejdsliv.

Tillykke du er på rette hylde!

Det første tegn på, at du er det rette sted, er, at du hver mandag tager glad på arbejde. Du har masser af arbejdsglæde og er fyldt med energi, fordi du har en masse spændende opgaver, som du brænder for.

Det kan være meningsgivende at være i dit nuværende job, din nuværende position og vedligeholde dine nuværende kompetencer. Derfor skal du ikke føle, at du skal søge et job, fordi du har været 10 år i en virksomhed. Det er du ikke nødt til.

Du udvikler dig

Et andet tegn på, at du er på rette hylde er, at du føler, at du udvikler dig personligt og fagligt. Lærer du noget, har du det sjovt, bliver anerkendt og har indflydelse på dit job – hvorfor skulle du så søge nyt arbejde?:

Især fordi nissen flytter med. Du skal i hvert fald tænke meget over, hvad det er du leder efter – for måske er det det samme et nyt sted. Er du utilfreds, så find ud af tendenser og mønstre i det, der gør dig utilfreds, og se om du kan få ændret det i hverdagen.

Du skal sige tillykke til dig selv – mange andre misunder dig – hvis du stadig finder glæden og lykken i det job, du er i. Du har fundet den rette hylde.

Godt forhold til chefen og kollegerne

Det tredje og fjerde tegn på, at du er det rette sted, er, at du både har en god relation til din chef og til dine kolleger.

Hvis du har et godt samarbejde med din chef, som kan se, hvad du kan og spiller dig god og anerkender din indsats, skal du være glad. Relationer bygget på tillid og respekt giver meget arbejdsglæde.

Det samme gælder dine kolleger. Er du i et miljø, hvor I sparrer fagligt, og I har det socialt godt sammen, kan du også knibe dig i armen over, at du er det rette sted.

Bevar motivationen og arbejdsglæden

Tag et kursus i robusthed og få værktøjer til at øge dit gåpåmod, mens du passer på dig selv.

Brug dine styrker og kend dine sårbarheder på arbejdet.

Tilmeld dig kursus i robusthed

  1. Kompetencecoach

    IDAs KompetenceCoach

Når jobbet giver mening

Det sidste og femte tegn på, at du er det rette sted, er, når du føler, at du gør en forskel.

Når du ved, at det, du udfører på dit arbejde, giver mening for dig selv, virksomheden, kunderne, kolleger og måske samfundet, så er du det rette sted. Det er en følelse, som mange forgæves jagter i karrieren.

Det handler også om timing

At være det rette sted i karrieren, handler også meget om timing.

Timingen i livet er, at der kan være noget nu og her, der er vigtigere end at udvikle sig – det kan være små børn, sygdom på hjemmefronten, ægtefællens karriere – og her handler det om at tage et bevidst valg om, at for eksempel en MBA ikke harmonerer med ens samlede liv lige nu, men i stedet kan komme på et senere tidspunkt.

Det er dog ikke det samme, som at man sætter hele sit liv på hold. Det handler om at prioritere det vigtigste her og nu – og være bevidst om, at du har et langt karriereliv foran dig.

Accepter den du er

Det kræver lidt mod at sige, at nu har jeg fokus på at være mor, far, bror, søster eller kæreste – og derfor har jeg brug for lidt ro på mit arbejdsliv.

Der er også den sandhed, at vi ikke alle skal stræbe efter det store lederjob eller den unikke specialist-stillling. Det afgørende er, at vi bruger vores styrker, evner og talenter i vores arbejdsliv og trives i det. Så vi skal selvfølgelig tænke over, hvordan vi får det i spil.

Det er også vigtigt, at du accepterer dig selv, som du er. Det gør det lettere at være teflonbelagt overfor andres forventninger om, hvordan du burde udvikle dig eller rykke i arbejdslivet.

Du skal på ingen måde bruge hele dit arbejdsliv på at lave om på dig selv. Du skal selvfølgelig have blik for, hvor du er udfordret og har svagheder, men du skal jo i højere grad have fokus på det, du er god til. Du skal acceptere den, du er, og sætte det i spil på den bedst mulige måde.

Nyd nu’et

Selvom du har fundet den rette hylde, skal du på et tidspunkt finde fornyelse, så du ikke bliver træt af jobbet. Men lige nu skal du nyde det.

Nyd nu lidt, at du er i det rigtige job – og lad vær med at tænke de typiske tanker som: Hvad nu hvis jeg havde et andet arbejde? Hvad nu hvis jeg havde en anden chef? Hvad nu hvis jeg havde valgt noget andet, var jeg så blevet mere lykkelig?

I stedet for at leve i fremtiden, så lev i nuet – og få det bedste ud af det.

Læs mere

Råd og karriere

Gode råd til din karriere og arbejdsliv

Vi har samlet alle vores gode råd, artikler samt regler om alt fra ferie til ansættelseskontrakt ét sted. På den måde kan du hurtigt og nemt betjene dig selv og finde svar på det, du leder efter.

Søg råd