Råd fra eksperten: Her er 7 dårlige grunde til at kvitte jobbet

Du kan overbevise dig selv om, at du bliver nødt til at kvitte jobbet for at opnå dine karrieredrømme og udvikle dig mest muligt, men en ny arbejdsplads er ikke nødvendigvis altid lykken.

Karriererådgiver i IDA Jeanette Svendsen.

Mange frygter, at de går i stå på deres job, og at de derfor bliver nødt til at søge nyt arbejde for at kunne forløse drømmen om at blive chef eller få et mere spændende arbejdsliv. Andre mister motivationen, når deres gode kollega og ven siger op, og så søger de også selv væk. Men du når ikke nødvendigvis dine mål ved at skifte arbejde. Her er syv dårlige (men ofte brugte) grunde til at skifte job, som du måske skal genoverveje: 

Jeg er nødt til at skifte job for at blive leder 

Ifølge IDAs lederpanel fra 2016 starter to tredjedele som ledere i den virksomhed, hvor de allerede er ansat. Det passer altså ikke, at du er nødt til at kvitte dit job for at blive leder. Men det kan være, at du skal være mere verbal omkring dine drømme og ambitioner, for din chef kan ikke nødvendigvis gennemskue, at du har planer om at gå ledervejen. Så vær åben omkring dine ønsker, så kan I også sammen lægge en plan for, hvordan du når dit mål. 

  1. Kompetencecoach

    IDAs KompetenceCoach

Du har været mange år i virksomheden 

Dine venner og familie siger, at du har været mange år i den samme virksomhed, og du begynder at frygte, at du sidder fast. Men det er ikke et problem, så længe dit nuværende job er udfordrende, og at du med jævne mellemrum får nye ansvarsområder, så du kan udvikle dig selv og dine kompetencer. Du skal altså ikke lægge så meget i, hvad din omgangskreds siger, men prøve at mærke efter, om du i virkeligheden selv har lyst til at skifte job. Du behøves heller ikke være bange for, hvordan det ser ud på dit CV, at du har været mange år det samme sted. Det viser bare, at du er en loyal medarbejder, og så længe du bliver ved med at lære nyt, så stiger din markedsværdi også. 

Min bedste kollega stopper 

Det er en dårlig grund til at kvitte jobbet, selvom det er et stort tab, når du mister en god kollega og ven på jobbet. I stedet for at fokusere ensidigt på det negative, skal du i gang med at skabe nye relationer til dine andre kollegaer, så du fortsætter med at trives socialt på jobbet. 

Måske kan jeg få mere i løn 

Hvis du får for lidt i løn, er det selvfølgelig demotiverende, men undersøgelser viser omvendt, at en høj løn ikke er motiverende i sig selv. Har du spændende arbejdsopgaver og gode kollegaer, er det altså ikke en god ide at søge væk for at få en lille lønstigning. 

Jeg kyssede med kollegaen 

Det kan godt være en akavet situation, men du og kollegaen bør tage en snak og få talt ud, så i efterfølgende kan have en professionel relation. Hvis I indleder et forhold, bør I lave en forventningsafstemning og et sæt spilleregler – og meld eventuelt noget ud til de øvrige kollegaer. 

Jeg vil blive bedre til noget, jeg aldrig har kunnet 

Det er en dårlig strategi, fordi vi skal bygge vores karriere på vores styrker, evner og talenter. Hvis du kaster dig ud i noget, hvor du har meget begrænsede kompetencer, risikerer du at knække nakken, fordi du får for få succesoplevelser. 

Jeg elsker jo at prøve noget nyt 

Selvom du synes, at det er spændende med nye udfordringer, skal du passe på med at have for mange korte ansættelser, fordi du hele tiden mener, at du skal have et nyt job for at udvikle dig. Du risikerer nemlig, at du virker som en rodløs person – eller en, der er svær at arbejde sammen med. Du skal i stedet prøve at udvikle dig i din nuværende ansættelse – i stedet for at kvitte jobbet, hver gang du søger udvikling.

Læs mere

Få hjælp

IDA Outplacement

IDA Outplacement er et forløb til dig, der er blevet opsagt. Få en professionel sparringspartner, der kan sætte ord på de tvivl og spørgsmål du måtte have.

Læs mere

Guide

Læg en strategi, hvis du bliver fyret

Når chokket har lagt sig efter en fyring, skal du lave en plan for at nå et mål. Det mål er typisk at få det helt rigtige job, hvor du er hen-imod-motiveret.

Læs mere