Råd fra eksperten: Sommerferie i skyggen af corona

I år bliver sommerferien anderledes for mange, men det gælder som altid om at bruge den til at genoplade batterierne bedst muligt.

Jeanette Svendsen er karriererådgiver i IDA.

Det har været et anderledes forår for de fleste på arbejdsmarkedet.

Flere har været sendt hjem med hjælpepakker, andre er blevet bedt om at gå ned i tid eller har haft mere travlt end nogensinde.

Det kaster skygger ind over den kommende sommerferie for 900.000 danskere, hvis ferieplaner bliver påvirket af coronakrisen.

Når det er sagt, gælder det om at få det bedste ud omstændighederne og at minimere bekymringerne om det, du ikke selv kan håndtere.

Aftal klare rammer

Det er svært at sænke skuldrene under ferien, hvis du har efterladt skrivebordet fyldt med halvfærdige opgaver og løse tråde.

Det kan du undgå ved at danne dig et overblik over dine opgaver, så du ved, hvad du skal nå inden ferien, og hvad du kan lade ligge, til du er tilbage igen.

Det centrale er, at du får det afstemt med chefen, så du har en realistisk tidsplan for dine opgaver.

Det kan være særligt vigtigt i år, hvor mange føler, at de er nødt til at arbejde endnu hårdere end sædvanligt, fordi de er usikre over udsigterne for økonomien og deres job.

Find derfor ud af, hvilke opgaver du bliver målt på, og hvornår du er en succes som medarbejder. Sidder du som vidensarbejder uden at vide, hvornår du er i mål, kan du komme til at arbejde solen sort uden at vide, om du laver det rigtige.

Undgå at være online – eller aftal hvornår du er det

Du skal allerhelst lægge arbejdstelefonen og din laptop i en skuffe, som du ikke åbner, før sommerferien er slut.

Sommerferien er din bedste mulighed for at få ny energi og motivation, men det sker ikke, hvis dine tanker konstant dvæler ved arbejdet.

Det kan godt være, at det kun tager to minutter at tjekke mails, men konsekvensen er, at arbejdet hele tiden er i din bevidsthed, og det fjerner opmærksomhed fra din familie, eller de fritidsaktiviteter du er i gang med.

Desværre arbejder 6 ud af 10 danskere i ferien, og for næsten hver tredje er det et krav eller en forventning, at de er tilgængelige.

Hvis ikke du kan skære forbindelsen helt, så sørg i det mindste for at lave nogle klare aftaler om, hvornår du er online.

Det kan være, at du kun tjekker mails i et bestemt tidsrum om morgenen, eller at du ikke tjekker mails, men at dine kollegaer kan ringe, hvis det virkelig brænder på.

Fyld sommerferien med gode oplevelser

Det gælder hvert år, men denne sommer kan det være endnu vigtigere, at du fylder ferien ud med aktiviteter, som giver dig ny energi.

Det er forskelligt fra person til person, om man restituerer bedst ved at ligge i en strandstol eller ved at have en aktiv ferie. Det gælder dog for de fleste, at de har godt af at komme ud og bruge kroppen, hvis de sidder foran en computer til daglig.

Sommerferien er samtidig en mulighed for, at du kan prioritere din familie og fritidsinteresser. Det er vigtigt, fordi det har en værdi i sig selv, men også fordi det styrker dit bagland og dit velvære, så du står stærkere, hvis din arbejdsgiver bliver ramt af corona-krisen, eller hvis du bekymrer dig for, om at den vil gøre det.

Tilmeld dig Det Gode Arbejdsliv

Få artikler og gode råd til, hvordan du skaber et bedre arbejdsliv. Nyhedsbrevet er for dig, der arbejder som højtuddannet vidensarbejder.
  • Arbejdsvilkår
  • Gode råd
  • Trivsel
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbreve her