20.11.2018
3 min læsetid

Råd fra eksperten: 5 gode råd til en ferie uden stress

Kom godt på ferie - uden stress. Du skal allerede nu begynde at planlægge, så du har styr på opgaverne før og efter ferien. Her får du fem gode råd til at holde ferie uden stress.

Anders Kjøller

af Anders Kjøller

Jeanette Svendsen er karriererådgiver i IDA.

Arbejdsopgaverne hober sig op, en masse løse tråde skal samles, aftaler skal på plads, ansvarsområder og snitflader skal afklares. Det kan være stressende at gøre sig klar til en ferie.

Men sådan behøver det ikke at være, hvis du forbereder dig godt. Det handler om at prioritere og strukturere de opgaver, du skal løse før og efter ferien. Men det handler også om at være realistisk i forhold til den tid du har. Her får du fem gode råd til at stresse af i ferien:  

Planlæg dig til ro i maven

Det giver ro i maven at vide, at du kan holde fri fra din arbejdsplads. Det kan du når du har skabt et overblik over dine opgaver - og ved, hvad du skal nå inden ferien, og hvad der kan vente til efter. For alle opgaver er ikke lige vigtige.

Det gælder om at prioritere opgaverne benhårdt efter vigtighed - og strukturere dem alt efter, hvad skal laves her og nu, og hvad der kan vente. Derefter skal du struktureret afsætte tid til, hvornår og hvordan de enkelte opgaver skal løses. Her handler det om at være realistisk.

Få afklaring - også med chefen

Hvis din realistiske tidsmåling viser, at du har for mange opgaver, som ikke kan løses inden ferien, så må chefen inddrages. Det kan være, at opgaverne kan uddelegeres til andre kolleger, som kan løse dem, mens du er på ferie. Det er chefen, der skal tages stilling til, hvad der skal ske.

Du skal i det hele taget have afklaret, hvem kolleger, samarbejdspartnere og kunder skal kontakte, mens du er væk. Det skal så kommunikeres tydeligt ud på dit autosvar og på mail internt i organisationen.

Afsæt første og sidste arbejdsdag til dig selv

Hvis det er muligt, skal du afsætte den sidste arbejdsdag før ferien - book eventuelt dig selv i kalenderen - så du kan få bundet de sidste løser ender sammen, rydde op i bunkerne på skrivebordet og få styr på indbakken.

Det samme skal du gøre den første dag efter ferien. Og fordi du inden ferien lavede en liste over opgaver før og efter ferien, ved du præcis hvilke opgaver, der venter, når du er tilbage på arbejdspladsen.

Et godt fif er også at møde ind efter ferien med en kort arbejdsuge, så du for eksempel kun skal arbejde to dage, inden det er weekend. Det giver en blød start efter ferien.

Lad være at være online

Det er helt sikkert lettere sagt end gjort. Men det er perfekt, hvis du ikke er online i forhold til din arbejdsplads i ferien. Det er dog ikke realistisk for alle ingeniører og cand.scienter at lade computeren blive på kontoret, slukke for telefonen og helt lade være med at tjekke mails.

Kan det ikke lade sig gøre, så skal du aftale med kollegerne præcis, hvornår du er online, så du ikke skal bruge hele ferien med at tjekke dine mails eller telefonen. Det er en øvelse at uddelegere og give kontrol og ansvar fra dig. Men stol på, at din gode planlægning har gjort, at der ikke er behov for dig, så du kan nyde din ferie.

Ferie og frihed

Du kan få mere information om ferie - særligt alle de regler, der er omkring afholdelse af ferie, ferie ved opsigelse, feriefridage og ferie under barsel.

Læs mere om Ferie og frihed. 

Læs mere

Råd og karriere

Gode råd til din karriere og arbejdsliv

Vi har samlet alle vores gode råd, artikler samt regler om alt fra ferie til ansættelseskontrakt ét sted. På den måde kan du hurtigt og nemt betjene dig selv og finde svar på det, du leder efter.

Søg råd