20.04.2016
5 min læsetid

Risikostyring gør usikkerhed til værdi

Når LEGO skal træffe store beslutninger, er Hans Læssøe, Senior Director i Strategic Risk Management, en vigtig klods. Ved hjælp af risikostyringen, gør han usikkerhed til værdi for LEGO.

Katja Isabel Romme Simonsen

af Katja Isabel Romme Simonsen

Mange virksomheder er begyndt at benytte sig af risikostyringen i en tid, hvor markedet hele tiden udvikler sig. Der er behov for en systematisk tilgang, og her kan det være yderst værdifuldt at benytte strategisk risikostyring. LEGO er en af de virksomheder, som benytter sig af risikostyring. Det skriver Kaastrup Andersen.

Risikostyringen er nyttigt for LEGO’s ledelse, når de skal træffe beslutninger. Men er risikostyringen ikke ensbetydende med, at man er sikret en garanti.

”Der er risiko ved alt, og den er du grundlæggende nødt til at acceptere. Står du op, kan du brække benet. Bliver du i sengen, kan du få liggesår. Man tager risici, der er et givent vilkår. Den amerikanske racerkører Mario Andretti sagde: ”Er alt under kontrol, så kører du for langsomt”. Og kører du for langsomt, bliver du overholdet af dine konkurrenter, ”siger Senior Director i Strategic Risk Mangement hos LEGO, Hans Læssøe. 

Når man ser på, hvilke risici der er ved beslutningerne, er det også vigtigt at se på de muligheder, som risiciene giver. Men det gjorde de ikke før i LEGO. 

Projektlederne i LEGO så ikke på, om det var on time, on budget – ikke på, hvad projektet havde af risici for forretningen. Vi havde brug for et værktøj der kunne ændre deres mindset, så bagsiden af medaljen også blev interessant.

Hans Læssøe,
Senior Director i Strategic Risk Mangement, LEGO,

LEGO bruger værktøjer, der kan identificere muligheder og risici forbundet ved at gennemføre et større projekt. Når risiciene er blevet analyseret, ser de på, hvordan de kan minimere sandsynligheden for, at projektet går galt og de efterfølgende effekter, hvis projektet alligevel skulle gå galt.

”I dag er en større businesscase uden risikostyringen ikke gangbart i LEGO. Processens systematik gør, at du identificerer problemer, du let kunne overse; sætter lys på muligheder, du måske ikke havde tænkt på, og relaterer dit projekt til den øvrige virksomhed på en måde, du ikke havde set muligheden for. Ja, det tager ekstra tid og ressourcer. Men når man forstår værdien af det, så er den ekstra tid tidligt i processen godt give ud,” slutter Hans Læssøe.