03.04.2018
4 min læsetid

"Karriere:" Spidse albuer, eller blot et arbejdsliv?

For nogle emmer begrebet ”karriere” af succes, tempo og målrettethed. Men i virkeligheden dækker udtrykket blot over din tid på arbejdsmarkedet. Forståelsen af karrierebegrebet er under forandring, siger IDA’s karriererådgiver.

Charlotte Holst

af Charlotte Holst

'Stige i graderne,' 'arbejde sig opad,' 'have rundsave på albuerne.'

Ovenstående er i Den Danske Ordbog koblet til udtrykket 'at gøre karriere.'

"Når man taler om at gøre karriere hænger det sammen med avancement, det at have ambitioner, blive leder, tjene flere penge. Det er den klassiske forståelse af det udtryk," siger Morten Esmann, karriererådgiver hos IDA.

Fedest på toppen?

Nogle bryder sig ikke om ordet. En af dem er digital forretningsudvikler og blogger Laura Vilsbæk, der skriver på sin blog: 

”Det lugter for meget af nystrøgede skjorter, af spidse albuer, af femårsplaner og af vandkæmmet hår. Gerne redt i en fin sideskilning. Selv har jeg det billede i hovedet, at karriere er noget med at kravle opad. Op i hierarkiet. Op ad stigen. Op mod toppen. Og det kan jeg slet ikke forene mig med. Hvorfor skulle det være federe på toppen? Personligt synes jeg, det er federe at træde til siden.”

Udbytterigt arbejdsliv

Det er hun ikke den eneste, der synes, fortæller Morten Esmann, der peger på, at forståelsen af karrierebegrebet er under forandring. 

"Flere interesserer sig for en horisontal karriere og bruger faktisk ikke karriereordet. Horisontal betyder, at du ikke nødvendigvis udvikler dig opad, men at du får nye spændende opgaver eller udfordringer, og her bevæger man sig jo i højere grad til siden," siger Morten Esmann.  

Karriere er tiden på arbejdsmarkedet

Han peger på, at der kommer mere fokus på, at karriere blot betyder et udbytterigt arbejdsliv, som passer godt til den enkelte og den tilværelse, man ønsker. Den forståelse er mere udbredt end tidligere siger han.

"I princippet er karriere jo bare et ord for den tid, der går, når du er på arbejdsmarkedet. At få det bedste ud af den er naturligvis noget, der optager alle, fordi arbejde er den enkeltaktivitet, der fylder mest i vores liv – tidsmæssigt og mentalt," siger Morten Esmann.

Fem karriere-former

Han har oplistet fem forskellige kategorier af karriere. Disse blandes dog ofte i løbet af et arbejdsliv, siger han.

Måske kan du genkende dig selv?

  1. Du vil gerne stige i graderne. Du får tilfredsstillelse af at komme til tops og avancere. Du er motiveret af at få mere magt, ansvar og højere løn.
  2. Du vil videre. Du vil udvikle dig gennem nye spændende arbejdsopgaver, og den udvikling må gerne ske ”til siden.” Du opfatter karriereudvikling som det at tage nye svære opgaver inden for dit felt, og du fokuserer på personlig tilfredsstillelse.
  3. Du vil gerne have fleksibilitet og indflydelse på din egen arbejdssituation. Du er måske selvstændig, eller er gået efter et job, hvor chefen ikke bestemmer fra 9 - 16, men hvor du har stor frihed under nogle givne rammer.
  4. Du ønsker dig tryghed. Du føler, du har en god karriere, hvis du har et sikkert job, som du kan blive i. Denne kategori er særligt tiltrækkende i nedgangstider, hvor store fyringsrunder præger markedet.
  5. Du søger et arbejdsliv i balance, som hænger godt sammen med tilværelsen i øvrigt. Du arbejder måske på nedsat tid, eller har valgt et job, der ikke er så krævende, hverken tidsmæssigt eller mentalt.
Tal med en karriererådgiver
  • Husk at du som IDA-medlem har mulighed for at få en karrieresamtale af cirka en times varighed hvert halve år.
  • Vores karrierekonsulenter hjælper dig med dine udfordringer og afdækker dine kompetencer, styrker og ønsker.