06.08.2019
5 min læsetid

Undgå stress efter ferien: Tag feriens energi med dig på arbejde

På et tidspunkt i din ferie har du sikkert været i en positiv, koncentreret tilstand. Du var i flow. Det flow kan du tage med på arbejde.

IDA Learning

af IDA Learning

Måske genoptog du i sommerferien din ungdoms svømmetalent i det indiske ocean. Du tog måske guitaren frem igen. Du udfordrede sig selv på løbeturene, sang på en anderledes måde eller sejlede båden på en ny måde.

Du var så optaget af opgaven, at du glemte tid og sted, du tænkte ikke på, om du kunne klare opgaven eller ej - du var bare i gang. På en gang afslappet og opmærksom til det yderste. Du mærkede ikke ømheden i nakken eller den normale sult og trang til kaffe eller andre stimulerende midler. Du havde spændt elastikken godt ud, så den hverken flækkede eller hang slapt ned. Du var i en positiv tilstand, hvor du var ved fuld bevidsthed, opmærksom med en sammenhængende tankegang, topengageret i opgaven – du var i flow.

"Det handler om at finde balancen mellem dine udfordringer og dine kompetencer. Som videnmedarbejder ved du ofte, hvor du lærer særlig meget, hvor du udfordrer dig selv til grænsen af dine kompetencer. Her lærer du noget, du udvikler robusthed og du bliver effektiv. Du tænker ikke så meget over tingene, du gør det bare. Du er i en dejlig afslappet tilstand, hvor du ikke reflekterer over det," forklarer karriererådgiver i IDA, Kenneth Carstensen, om det at være i flow.

  1. Kompetencecoach

    IDAs KompetenceCoach

Genskab feriens flow

Når du udfordrer dig selv på et tilpas niveau i forhold til dine kompetencer – uden at vælte omkuld, så tænker du ikke så meget over det, du gør det bare. Du grubler ikke over tingene – du løser dem bare.

"I sommerferien har du helt sikkert ubevidst udfordret dig selv over dit kompetenceniveau – om det var med guitaren, svømningen, sejlbåden eller reparationen af taget på sommerhuset. Du fandt en løsning. Du kan godt genskabe sommerferiens flow på arbejdspladsen. For det engagement du lagde i sommerferiens flow-aktiviteter kan have en afsmittende virkning på din arbejdsmæssige tankegang," påpeger Kenneth Carstensen og fortsætter:

"Når du spiller guitar på en ny måde, så kan du godt holde fast i den følelse og stemning på arbejdspladsen. Du kan holde fast i de aktiviteter, du er glad for, der giver dig mening og udvikler dig. For det vil dine kolleger og chefer kunne mærke i dit arbejdsliv. Du udvikler dig, du bliver mere robust, og du finder nye løsninger."

Tag initiativ og bliv glad på arbejdet

Det kan du helt konkret gøre ved at tænke på en flow-oplevelse, en opgave, en hobbyaktivitet eller en situation, hvor du var i positiv, koncentreret tilstand, hvor al din opmærksomhed var rettet mod aktiviteten. Aktiviteten var så udfordrende og krævende, at du måtte anvende mange ressourcer for at klare den. Din tidsfornemmelse forsvandt og du glemte helt dig selv i situationen.

"Du skal være bevidst om, at du tager initiativer – i fritiden og i jobbet – der engagerer dig, giver dig flow og energi. Du skal ikke fylde dit liv op med passive aktiviteter, der ikke udfordrer dig. Ved at være bevidst om, hvad virker for dig, vil dit engagement give dig livsglæde," fortæller Kenneth Carstensen.

Flow-paradokset

Der er også et såkaldt flow-paradoks. For spørger du folk, om de helst vil have mere tid til arbejdslivet eller fritiden, svarer de fleste fritiden. Men spørger du dem, hvor de oplever mest flow, så svarer de fleste, at det gør de på jobbet.

"At der i fritiden er mindre flow skyldes ikke, at hobbyer, sportsaktiviteter og socialt samvær ikke udløser flow. De ligger rent faktisk øverst på hitlisten over flow-aktiviteter, men de finder for sjældent sted i hverdagen, fordi vi vælger ofte de lette løsninger. Vi arbejder ikke med bevidste mål om vores fritidsliv, som vi gør i arbejdslivet. Derhjemme vil vi ofte slappe af," fastslår Kenneth Carstensen.

Derfor handler det om også at sætte overliggeren højt for fritidslivet.

"For de fleste hænger arbejds- og familielivet uløseligt sammen. Og da både privatlivet og arbejdslivet kan være mere eller mindre sjovt ind imellem, er det smart, at vi kan bruge flow-aktiviteter i den modsatte verden til at smitte af på den anden," siger Kenneth Carstensen.