Det er svært at tale om krænkende handlinger – måske er du bange for at det kan få negative konsekvenser for din karriere. Eller du er bange for at ”ødelægge den gode stemning” ved at påpege, at den såkaldte morsomme bemærkning eller uønskede berøring faktisk var både upassende og uønsket, og at du ikke vil have, at det sker igen.
Men hvis du enten oplever det på egen krop, eller overværer det, så er det vigtigt at sige fra. Det er ikke kun et personligt anliggende, det er faktisk hele arbejdspladsens arbejdsmiljø, det handler om. Men det er voldsomt at opleve, og det kræver både mod og styrke at sige fra.
Læs her vores guide med 8 gode råd, hvis du eller din kollega oplever krænkende handlinger som fx sexchikane.
Du er altid velkommen til at kontakte IDA. Vi kan ikke bare hjælpe dig juridisk, men også sparre med dig om hvad du skal gøre.
Mobning er karakteriseret ved, at en person over længere tid udsættes for gentagne, krænkende handlinger, der opfattes som sårende eller nedværdigende, og som den pågældende ikke kan forsvare sig imod.
Artiklen fortsætter efter kontaktboksen.
Hvis du oplever krænkende handlinger på din arbejdsplads, skal du aldrig tøve med at kontakte IDA for at få hjælp.
Se også vores 8 gode råd til, hvordan du kan reagere, hvis du eller dine kollegaer oplever sexchikane.
De mest hyppige former for mobning er:
(listen er ikke udtømmende)
Sexchikane er en særlig form for mobning, der dækker over grænseoverskridende eller krænkende seksuel opmærksomhed fra andre.
Vi kan have forskellige grænser og tærskler for, hvornår seksuel opmærksomhed opleves som ubehagelig og krænkende. Det kan både afhænge af, hvem der giver dig opmærksomheden, magtrelationen imellem jer og af den konkrete situation.
Ligebehandlingsloven indeholder et forbud mod seksuel chikane på arbejdspladserne og defineres i loven som:
“…enhver form for uønsket verbal, ikke verbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.”
Er du blevet udsat for seksuel chikane, har du ifølge loven krav på en godtgørelse.
I den forbindelse skal du være opmærksom på, at en ”fri omgangstone”, ”værkstedshumor” og en løssluppen stemning ved julefrokosten, ikke må spille ind ved vurderingen af om du har været udsat for seksuel chikane.
Mener du, at du er, eller har været udsat for seksuel chikane, anbefaler vi, at du tager kontakt til IDA.
Din arbejdsgiver skal sikre et fysisk såvel som psykisk sundt arbejdsmiljø. Herunder hører mobning, chikane og andre krænkende handlinger på arbejdet. Det er arbejdsgivers ansvar både at forebygge mod krænkende handlinger på arbejdspladsen og have en plan for, hvordan det håndteres, hvis det sker.
Hvis arbejdsgiver ikke råder over den viden og kunnen, der er nødvendig for at forebygge krænkende handlinger, der kan medføre en risiko for helbredet, skal arbejdsgiver sørge for at indhente den fornødne eksterne bistand.
Den bedste forebyggelse af mobning er, at man på en arbejdsplads hele tiden har en proces, som sætter fokus på det gode arbejdsmiljø, og at man hele tiden arbejder på at forbedre arbejdsmiljøet.
Erfaringen viser nemlig, at mobning som regel hænger sammen med et generelt dårligt arbejdsmiljø, et højt konflikt- og aggressionsniveau, samarbejdsvanskeligheder og dårlig ledelse.
Information om mobning og chikane kan være med til at italesætte problemer og få kollegerne til at reflektere over og diskutere tendenser til mobning på arbejdspladsen.
Om de konkrete krænkelser, du oplever på dit arbejde, forringer dit psykiske helbred, afhænger af grovheden, varigheden og hyppigheden:
Når det er sagt, er det bedst, hvis du reagerer, inden mobning og sexchikane begynder at gå ud over dit helbred. Så sig fra, hvis det er muligt, tal om det med dine kollegaer eller kontakt IDA for at sparre om – og få hjælp til – din situation.
Der er et fælles ansvar at sikre et krænkelsesfrit arbejdsmiljø. Dog har ledelsen et særligt ansvar for, at det står lysende klart, hvor grænsen går mellem sjov og uformel omgangstone til krænkelser og chikane.
I 2019 trådte en lovændring i kraft, som indebærer 3 hovedændringer:
Har du været udsat for mobning eller sexchikane på din arbejdsplads? Kontakt IDA og få rådgivning og støtte i en svær situation.
Skriv til os