13.12.2018
4 min læsetid

Niklas har kurs mod ledelse: Man må ikke være bange for at fejle

Niklas Ladegaard Andersen er et eksempel på, at et DTU-studie kan føre i flere retninger. Han sigter mod ledelses- og konsulentverdenen og med adskillige afstikkere til erhvervslivet undervejs i studiet, er han godt på vej.

IDA Learning

af IDA Learning

Et DTU-studie behøver ikke munde ud i en kittel i et laboratorium og nye forskningsresultater. Der er flere veje. For Niklas Ladegaard Andersen er konturerne af en ledelseskarriere ved at tegne sig, allerede inden han for alvor har taget hul på sin kandidatgrad.

Den 23-årige bioteknologi-studerende har gennem de første studieår plukket løs af alle de muligheder, der har vist sig, for at snuse til konsulent- og ledelsesverdenen.

"Forretning og business har altid interesseret mig, og så har jeg altid grebet alle chancer - også uden nødvendigvis at vide, hvor det helt præcist ville føre mig hen," siger han.

Virksomhed i gymnasiet

Allerede mens Niklas gik på Nærum Gymnasium på biotek-linjen havde han en udpræget interesse for forretning, for at drive noget frem og se det vokse.

"Jeg syntes virkelig, aktier og virksomheder var interessant og begyndte også selv at handle aktier. Min far gav mig lidt penge, så kunne jeg prøve at handle. Det var super spændende," siger Niklas.

Samtidig kastede han sig over andre muligheder for at lære nyt. Da gymnasiets musiklærer bad om hjælp til at få lavet en hjemmeside for musiklinjen, bød han ind.

"Jeg tænkte: ’det kan jeg da sikkert godt finde ud af,’ selvom jeg ikke anede, hvordan jeg skulle løse det," siger Niklas.

Han tog fat i en ven af familien, som hjalp ham i gang.

"Det var super sjovt, så dagen efter jeg fyldte 18, startede jeg min egen virksomhed og begyndte at lave hjemmesider for andre små virksomheder," fortæller Niklas. Han lærte sig selv at udskrive fakturaer, holde styr på regnskaber, moms og så videre.

Nej fra CBS

Efter gymnasiet og et sabbatår med arbejde og en rejse til Australien og New Zealand med en kammerat, skulle han til at vælge studie. Her vandt forretningsinteressen over bioteknologien og Niklas søgte ind på CBS. Men nogle gange tager livet nogle valg for en. For han kom ikke ind på sin første prioritet. Til gengæld var der plads til på DTU, som var hans anden prioritet.

"Først blev jeg småirriteret, men omvendt tænkte jeg: ’Ok, jeg tog jo biotek i gymnasiet og syntes, det var spændende, så måske kunne det være fint nok at kombinere det med min business-interesse. Det bliver i hvert fald nok ikke helt forfærdeligt." 

Det blev det ikke. Tværtimod viste DTU-studiet sig at blive et stærkt afsæt for komme i en forretnings- og ledelsesorienteret retning.

Praktisk erfaring

Gennem studietiden på DTU har Niklas nemlig grådigt kastet sig over alle muligheder for at få erfaringer med forretningsverdenen. Han har haft studiejob hos Novozymes, hvor han gennem et par år har hjulpet et ledelsesteam i forskningsafdelingen.

"Jeg har hjulpet til med slides til præsentationer, koordinering af workshops og assisteret med at holde styr på de målsætninger, der er sat for afdelingen – for eksempel mål for forfremmelser af talenter og arbejdsmiljø. Jeg har brugt rigtig mange timer der, og det har givet mig indsigt i, hvordan man arbejder i et ledelsesteam, og hvad der i det hele taget forventes af en på en arbejdsplads."

Niklas har også arbejdet i ‘Biotech Academy’, hvor han har været projektleder på formidling af emner inden for bioteknologi til gymnasieelever. Han har været frivillig i to organisationer, der oplyser og inspirerer studerende til at gå konsulentvejen og til at skabe kontakter til erhvervslivet. De mange aktiviteter har været bevidste og målrettede, men også hele tiden drevet af lyst.

"Jeg har altid taget mange ting ind og grebet alle muligheder, men altid fordi jeg har haft lyst til det.

Hos Boston Consulting Group1

Med den store praksiserfaring har Niklas ikke bare holdt en dør på klem til forretningsverdenen, men næsten banket den ind. Og da han fik et internship hos ‘Boston Consulting Group’ kom han endnu tættere på. Efter en ‘case-competition’ blev han, sammen med to andre, udvalgt og fik et 8-ugers internship i det prestigefyldte konsulentfirma.

"De arbejder jo sammen med ledelsen i Danmarks allerstørste virksomheder, så det var ekstremt spændende og inspirerende," siger Niklas.

Han hjalp blandt andet en investeringsfond inden for Life Science med en fem årig strategi.

"Vi var bare et lille team, så jeg fik både ansvar og indflydelse. Det, jeg lavede, blev brugt i præsentationerne og til at forme strategien, det var virkelig fedt. Og så var det bare sindssygt spændende at være der, hvor store beslutninger bliver taget," siger Niklas, der blev endnu mere sikker på, at han er på vej i den rigtige retning.

DTU = respekt

For Niklas har DTU-studiet vist sig som et stærkt fundament for at komme i ledelses- og konsulentretningen. Han mener nu ikke selv, han har været voldsomt målrettet. Han har ikke haft en detaljeret plan, men blot grebet det, han har interesseret sig for. Dog altid med høje ambitioner og drive. Har man det, er der ingen begrænsninger, mener han.

"Verden er fuld af muligheder, og som ingeniører er vi ekstremt privilegerede. Når du nævner, at du læser på DTU, får du respekt og anerkendelse," siger Niklas, der oplever DTU som en uddannelsesinstitution med et virkelig godt ry.

"Folk tænker straks: DTU ... nå, det er komplekst og svært. Du har et godt afsæt allerede der, det er i hvert fald min erfaring," siger han.

Grib chancen

Niklas har nogle ECT-point, han skal indhente fra bachelordelen, fordi han har brugt meget tid på at arbejde ved siden af studiet. Men det er tid, der er givet godt ud, mener han. Om to år er han færdig med sin kandidat, og så skal han ud og boltre sig.

"Jeg skal ud og hjælpe nogle store virksomheder med deres udfordringer, og det behøver ikke være virksomheder inden for Healthcare eller Life Science, det kan også være shipping, mejeri eller noget helt tredje, så jeg får en eksponering inden for andet end mit felt."

Niklas understreger, at han har dyb respekt for dem, der vælger specialistvejen. Men han vil gerne slå et slag for, at der er andre muligheder for ingeniørstuderende, og han har et råd til dem, der måske føler, de kunne høre til i konsulent- og ledelsesverdenen:

"Hvis man står med en mulighed for at tage mere ansvar, men tænker, at man ikke er helt klar, så grib chancen alligevel. Man skal ikke være bange for at fejle, for fejl - dem lærer man af."

Niklas Ladegaard Andersen
  • 23 år gammel
  • Læser bioteknologi på DTU og bliver kandidat i december 2020
  • Startede firmaet NikWEB.dk i gymnasiet.
  • Vandt et internship hos Boston Consulting Group i en case- competition 
  • Projektudvikler hos Biotech Academy
  • Spillede golf på eliteplan til han var 15 år

Tilmeld dig Boardroom

Boardroom giver dig de vigtigste tendenser inden for ledelse og teknologi i et overskueligt nyhedsbrev hver 14. dag.
  • Aktuelle artikler
  • Ledelse i fokus
  • Teknologisk perspektiv
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbrev