16.12.2016
4 min læsetid

Sådan bruger du netværk og referencer som nyuddannet

Som nyuddannet skal du ud over din komfortzone og bruge netværk og referencer i jagten på dit første job.

IDA Learning

af IDA Learning

Karriererådgiver for nyuddannede IDA-medlemmer Kathrine Gleerup.

Som nyuddannet ingeniør, cand. scient. eller cand.it er der ingen vej uden om at bruge netværket. Det kan godt være, at du ikke føler, at du har et brugbart netværk, men det har du. Og det skal bruges i jagten på dit første job.

”Det er en rigtig god idé at bruge sit netværk til jobsøgningen, da de kan hjælpe dig til at komme lidt foran i køen. Det kan give dig et forspring i forhold til, at nogen allerede kender dine evner, og ved du hurtigt kan udvikle dem yderligere i virksomheden – derfor kan du også søge nogle stillinger, som ellers leder efter nogle med lidt mere erfaring,” siger karrierekonsulent for studerende i IDA Kathrine Gleerup.

Så bliver der søgt en kandidat med fem til ti års erfaring, så søg alligevel. Føler du, at du kan varetage opgaverne og leve op til de krav, der stilles i jobopslaget, så skal du prøve.

Få et navn til den uopfordrede ansøgning

Til de uopfordrede ansøgninger, er det en ekstra god idé at undersøge, om du kender en, der kender en, der arbejder i virksomheden.

”Så ved du, at din ansøgning hurtigt kommer i rette hænder, samt at du får dit navn associeret med andre i virksomheden. Derudover sikrer du dig også, at den relevante afdeling hurtigere får kig på netop din profil, fremfor at skulle igennem en længere proces,” siger Kathrine Gleerup. 

Det er vigtigt at gå til jobmesser og få en snak med afdelingslederne i for eksempel COWI og Rambøll, så du finder ud af om din profil passer til et job der. Du ved hvad afdelingen laver, hvilke opgaver de løser og hvilke programmer og metoder, de bruger til udregninger med videre.

”Ved at tale med repræsentanter fra virksomhederne, finder du ud af, om de gerne vil have dimittender ind, som de kan træne og forme til afdelingens behov. Og du har fået en kontaktperson, som er indgang til de konkrete afdelinger – og som du kan sende din ansøgning til,” siger Kathrine Gleerup.

Tag dybe indåndinger og brug netværket

Som nyuddannet akademiker kan du måske føle, at dit netværk ikke ligefrem bugner. Men du skal tænke dit netværk, som alle dem, du har været i berøringsflade med under studiet.

”Dit netværk kan hjælpe dig videre i din jobsøgning. De kan være dine venner, dine studiekammerater, dine undervisere, dine forældre og deres venner eller din gamle chef. Der er mange, der er gode nok relationer til, at de vil hjælpe dig i din proces,” siger Kathrine Gleerup og fortsætter:

”Det kræver, at du tager nogle dybe indåndinger og kommer ud over din komfortzone. Du skal helst ringe, da de færreste er afvisende, når du spørger, om de kan hjælpe med en kontakt i en virksomhed – eller om de vil holde øje med jobåbninger i deres netværk. Det kan være de kender en, som kender nogen. De fleste vil gerne blive forbundet med at hjælpe folk videre.”

Hjælp dig selv foran i køen

Som nyuddannet føler du, at der står rigtig mange i kø til de samme job. Derfor skal du tænke, at dit netværk kan hjælpe dig foran i den kø. 

”Det kan være din tidligere chef fra det job, du havde under studiet, kender nogen. Det er altid effektfuldt at få en forhåndsgodkendelse af andre. Som mennesker stoler vi på vores netværks dømmekraft, så vi lægger mere mærke til dem, vi har hørt noget godt om, når vi kigger på ansøgerbunken,” siger Kathrine Gleerup.

Tag referencerne med i lommen

Du skal forberede, hvem du vil bruge som referencer, når du søger job. Det kan være kolleger og chefer fra studiejob, praktikophold i virksomheder og orlov. Det kan være din professor, din specialevejleder og dine undervisere.

”Dine referencer ved, hvad du kan inden for de områder, du søger job . IDAs anbefaling er, at du ikke skal skrive dine referencer ind i CV’et, fordi du aldrig ved, hvem referencernes data bliver sendt videre til,” siger Kathrine Gleerup og fortsætter:

”Men du kan have et dokument med til jobsamtalen, som du kan udlevere til dem, du er til samtale med, hvis de spørger om det.”